Reapsha xifra en 136 els alacantins que viuen al carrer i en 226 els que dormen en places temporals

  • La Xarxa d'Entitats per a l'Atenció a Persones Sense Llar d'Alacant (Reapsha) xifra en 136 el nombre de persones que viuen al carrer a la ciutat, segons un estudi que ha realitzat al creuar les dades dels equips d'atenció com d'informes de la Policia Local.

VilaWeb
Redacció
22.07.2016 - 19:04

ALACANT, 22 (EUROPA PRESS)

La Xarxa d’Entitats per a l’Atenció a Persones Sense Llar d’Alacant (Reapsha) xifra en 136 el nombre de persones que viuen al carrer a la ciutat, segons un estudi que ha realitzat al creuar les dades dels equips d’atenció com d’informes de la Policia Local.

En un comunicat este divendres, Reapsha ha assenyalat que és la primera vegada que s’obtenen estes dades “barri a barri” i que acosta la realitat d’exclusió social que viu este col·lectiu.

L’informe s’ha desenvolupat a través de diversos grups de discussió que responien a tres perfils diferenciats: “persones que dormen al carrer, persones que són ateses a través d’habitatges i persones que són ateses a través d’un centre”.

Tot això, ha llançat que són “136 les persones que manquen d’alternativa d’allotjament a la ciutat”. D’estes, “gairebé la meitat pernocten al carrer o en caixers –51% del total– mentre que l’altra meitat ho fa en tendes de campanya, edificis inacabats o altres estructures provisionals”.

A este grup se sumen les 226 persones que cada dia ocupen la totalitat de les places d’allotjament temporal per a persones sense llar d’Alacant. “Per estes places, de titularitat tant pública com privada, passen al llarg de l’any més de 1.600 persones”.

“Estes dades posen de manifest que, més enllà de les situacions cronificades, el ‘sensellarisme’ és un fenomen dinàmic i complex al qual es veuen abocats un número significatiu de ciutadans. L’estudi conclou a més que nou de cada deu persones que estan en situació de carrer són homes, assenyalant, tot i això, que el grup de dones sense llar es troba en una situació de risc més alt”, denuncien.

HABITATGE ESTABLE

D’altra banda, les persones sense llar han reclamat en els grups de discussió un habitatge estable, ja siga com a punt de partida (mitjançant el desenvolupament de recursos de ‘Housing First’) o bé com a punt d’arribada, per mitjà de la millora dels recursos existents.

Alhora, han sol·licitat l’establiment de “prestacions econòmiques i rendes estables que permeten superar la situació d’exclusió” i han assenyalat la necessitat d’un major suport per a facilitar la incorporació al mercat de treball.

Un altre aspecte a destacar és la documentació i el suport sociojurídic que permeta recuperar o obtindre documents personals com són l’empadronament, el DNI/NIE, targeta sanitària, entre d’altres.

Finalment, s’ha valorat “molt positivament” que es tinguera en compte “la seua participació, comptant amb la seua opinió sobre el funcionament dels recursos de la ciutat” i han sol·licitat que els menjadors socials, centres de dia i altres recursos estigueren oberts cada dia i foren més flexibles i accessibles.

La Xarxa es va constituir l’abril de 2014 i aglutina diferents entitats de la ciutat, que mantenen una inquietud per a millorar l’atenció prestada a les persones sense llar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor