20.02.2024 - 09:17
|
Actualització: 20.02.2024 - 11:16
La llúdriga ha tornat a aparèixer a la capçalera del riu Anoia, al terme municipal de Jorba, després de dècades sense detectar-ne cap exemplar. En concret, per càmeres de fototrampeig s’han observat dos exemplars adults i una cria. Això demostra, segons el biòleg Eudald Pujol, que “en algun lloc proper, aquests animals estan criant”. El descobriment l’ha fet Pujol mentre feia un estudi per a l’Ajuntament de Jorba per a establir l’impacte ambiental que tindria la instal·lació de les línies d’alta tensió del projecte Matacan Solar. Ara el consistori té un argument més per oposar-s’hi: “Això referma la nostra intenció de reclamar que aquestes línies, com a mínim, vagin soterrades”, defensa la batllessa, Pilar Queralt.
La llúdriga era una espècie que es considerava extingida al tram nord del riu Anoia. El biòleg Eudald Pujol ha explicat a l’ACN que era un mamífer que “feia moltes dècades que es considerava desaparegut en aquesta zona”. Ara, en canvi, la detecció dels exemplars adults i la cria referma la idea que la llúdriga “s’ha tornat a establir al riu Anoia”. Segons Pujol, això es deu, en gran part, “a la millora de l’estat ecològic del riu”.
El biòleg explica que les llúdrigues s’alimenten principalment de peixos i crancs de riu. En aquest sentit, exposa que al riu Anoia, a diferència del que passava fa uns anys, “cada cop s’hi observen més peixos i això té un vessant positiu en la resta de l’ecosistema”. De fet, a banda de les llúdrigues, Pujol diu que també s’hi veuen com més va cop més bernats pescaires i blauets.