22.08.2023 - 10:32
|
Actualització: 22.08.2023 - 21:03
Un assaig clínic de l’Hospital de Bellvitge ha demostrat que la realitat virtual redueix el dolor i l’ansietat dels pacients de l’UCI. Segons l’estudi, fet l’any passat, els índexs de dolor dels malalts han davallat d’un 25% i els d’angoixa, d’un 30%, gràcies a l’ús d’unes ulleres de realitat virtual. A la recerca ha participat un centenar de pacients, a la meitat dels quals li van retirar els drenatges toràcics amb el tractament analgèsic previ i les ulleres de realitat virtual. En els pacients que van usar realitat virtual es va registrar una reducció significativa del dolor, l’ansietat i la tensió arterial mitjana en relació amb els pacients que no la van fer servir.
“La prova permet concloure que és una eina no farmacològica segura, fàcil de fer servir i d’una alta eficàcia”, ha dit la investigadora principal de l’estudi, Laia Gascón. Segons que ha explicat, els drenatges es retiren habitualment entre 24 hores i 48 després de la intervenció amb un procediment dolorós i que requereix que s’administrin d’analgèsics. És durant l’extracció, d’uns 15-20 minuts, que el pacient porta les ulleres posades i veu projectats diversos vídeos immersius.
Durant la prova, els nivells de dolor i ansietat es van registrar abans, immediatament després i passats 30 minuts del procediment d’extracció dels drenatges amb avaluacions homologades. L’índex de satisfacció mitjà dels pacients que han emprat l’eina immersiva ha estat d’un 8,3 sobre 10.
Els resultats de l’estudi van ser presentats en el darrer congrés de la SEEUIC (Societat d’Infermeria Intensiva i Unitats Coronàries espanyola), fet al juny a Màlaga.