07.11.2024 - 17:46
|
Actualització: 07.11.2024 - 20:10
El govern de les Illes va obrir la porta ahir a aturar la norma que permet de construir en zones inundables de sòl rústic i que es preveia aprovar dimarts al parlament. Sense especificar com ni en quina mesura, el vicepresident de l’executiu, Antoni Costa, va dir que “la catàstrofe que hi ha hagut al País Valencià ens ha de fer reflexionar”, atès que “això que ha passat allà també ens pot passar a nosaltres”.
El partit de Marga Prohens es troba ara entre l’espasa i la paret perquè, si no hagués passat el desastre del País Valencià, aquesta norma hauria seguit la seva tramitació sense impediments, amb els vots a favor de PP i, segurament, Vox. De fet, la prohibició de construir en aquestes zones es va prendre durant l’anterior Pacte, dos anys després de la torrentada de Sant Llorenç, que va deixar tretze morts.
Entitats com el GOB ja fa temps que intenten aturar aquesta decisió. Després de la tragèdia de la gota freda de la passada setmana, encara han fet més pressió. De moment, ja han recollit mig miler de firmes per frenar el PP: “Si aquesta llei va endavant, el govern de Prohens donarà llum verda a una norma que ens porta a l’abisme només quinze dies després de la terrible gota freda que ha arrasat el País Valencià.”
“Els interessos immobiliaris, turístics i especulatius no poden passar per davant de la seguretat de les persones”, expressava l’entitat ecologista en un comunicat. I tot i que celebren que el PP es plantegi aturar els efectes del decret llei que es va aprovar el maig i que dimarts s’ha de validar, consideren que no és suficient.
L’entitat ja va sol·licitar al govern espanyol que intercedís a través d’un recurs d’inconstitucionalitat sobre els efectes de la norma, però no ho va fer. A més, adverteixen que no només es preveu aquesta possibilitat de construir i edificar en zones de risc, sinó que cal paralitzar la legalització indiscriminada de cases i usos il·legals en sòl rústic que també es troben en zones inundables i altres zones de risc: “El canvi climàtic és ja la nova normalitat. Les Illes han canviat i ens calen polítiques d’adaptació a l’emergència climàtica. Ens hi jugam la vida.”
Solucions proposades
Per aquest motiu, el GOB proposa dues mesures urgents més “per aturar els plans macabres del govern”, com és aplicar les mesures de l’Assemblea Ciutadana pel Clima -com es van comprometre políticament- i recuperar la integritat de la Llei de benestar per a les generacions presents i futures, “que també han mutilat amb el decret llei”.
“El món sencer ha vist imatges de la tempesta i la seva devastació i, des d’aquí, miràvem temorosos com viatjava cap a Mallorca després de destruir-ho tot a l’altura de nombroses localitats del País Valencià”, expressa l’entitat, i recorden que la freqüència i intensitat de les catàstrofes naturals mediterrànies augmenta.
El PSIB ofereix els seus vots al PP
Per part seva, el PSIB ha dit que ofereix els seus vots a Prohens per aturar la possibilitat de construir en les zones inundables. El portaveu del grup parlamentari, Iago Negueruela, va assegurar que es tracta d’una “irresponsabilitat” que el PP i Vox duguin a votació en el ple de dimarts la norma que ho preveu.
El partit ha demanat a la presidenta que reflexioni i faci enrere aquesta qüestió, “que no només s’ha d’aturar per la desgràcia del País Valencià” sinó perquè “no es pot construir en zones inundables, tal com diu la ciència”. De fet, ha proposat que siguin els científics i els experts els que es posicionin i aportin coneixement sobre la qüestió.
En el cas de Més per Menorca, la formació ha demanat a les administracions públiques que es continuï amb la prohibició. “Les recents gotes fredes són una advertència i una oportunitat per no cometre més errors i començar a reorientar les polítiques públiques amb l’objectiu de protegir la ciutadania d’aquests fenòmens”, va dir el coordinador general, Esteve Barceló, qui considera que la clau és prevenir i estar preparats per actuar ràpidament.
És per això que han proposat revisar quines zones són més propenses a veure’s afectades per desbordaments de torrents i utilitzar totes les eines en procés d’implantació per generar avisos a la població en temps real. “Cal una reflexió curosa i rigorosa sobre aquesta emergència, evitar el partidisme i cercar el màxim consens”, va afegir.
“Hauríem de planificar com reubicam les persones”
El coordinador general de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, va assegurar aquesta setmana que no només s’han d’evitar les construccions en zones de risc, sinó que “hauríem de planificar com reubicam les persones que hi viuen”. En aquesta línia, va oferir al parlament un gran pacte de país per fer-ho possible, ja que es tracta d’una qüestió de responsabilitat històrica.
“Tots desitjam que el que ha passat al País Valencià no torni a passar, però sabem que pot fer-ho en qualsevol moment i, de fet, el canvi climàtic ho fa més que possible”, argumentà Apesteguia. Per part seva, Vicenç Vidal (Sumar Més), va reiterar al congrés espanyol que “no val plorar el que passa al País Valencià i al mateix temps canviar-ho a les lleis d’aquesta manera”. També va recordar que la tragèdia de Sant Llorenç va tenir conseqüències legals, però que amb el temps “alguns es posen de part dels interessos especulatius i no dels interessos de les víctimes”.