MINUT A MINUT

El govern apuja el to arran de les darreres decisions judicials: referèndum d’autodeterminació i llei d’amnistia

  • EL TSJC manté les eleccions el 14-F i inhabilita el conseller Solé el mateix dia

VilaWeb

Redacció

21.01.2021 - 14:35
Actualització: 21.01.2021 - 16:24

El govern ha apujat el to després de dues decisions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que considera injustes –la inhabilitació del conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, i la suspensió de l’ajornament de les eleccions, que es mantenen cautelarment el 14 de febrer. El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha reivindicat la necessitat d’una llei d’amnistia i d’un nou referèndum d’independència per a solucionar el conflicte: “Hi ha una causa general contra l’independentisme.”

Sobre la inhabilitació de Solé, Aragonès ha dit: “Avui és un dia molt trist per a tots els ciutadans amb fortes conviccions democràtiques: tenim una nova mostra de la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme i contra tots aquells que defensen el dret a vot”. El vice-president ha defensat que la sentència contra Solé és injusta i que només ha estat inhabilitat “per un referèndum que ens omple d’orgull”. “Amb ell, es condemna, novament, els més dos milions de catalans que vam votar” l’1 d’octubre. “Solé no ha fet res que no hagués fet cap altre membre del govern en el seu lloc”, ha reblat.

Al seu torn, el conseller Bernat Solé ha dit que “no es pot desobeir la voluntat ciutadana”. “Aquesta també és una sentència per als centenars d’alcaldes que van ser al costat dels ciutadans l’1 d’octubre. I als dos milions de persones que van votar. Condemnant-me a mi, es condemna també el món local”, ha dit Solé. “No renunciarem a cap de les vies per a defensar-nos davant d’una sentència injusta”, ha afegit el conseller, que remarca que continuarà al capdavant del departament perquè la sentència no és ferma.

Budó ha comparat la inhabilitació de Solé amb la del president Quim Torra, i ha dit que la repressió no els aturaria. “En democràcia, el president i els consellers els posen els ciutadans, i no pas els jutges”, ha dit Budó. “No normalitzem, perquè no acceptem aquestes sentències injustes.”

El govern considera una ingerència la suspensió de l’ajornament electoral

Sobre la suspensió de l’ajornament de les eleccions, Aragonès ha dit que perjudica la ciutadania de Catalunya i que és “un nou intent de condicionar-ne la política”. En aquest sentit, ha recordat que hi havia consens entre partits per a l’ajornament, i ha criticat que el TSJC “continua sense entrar al fons de la qüestió, i manté la incertesa”. “Aquest govern encara no ha rebut una notificació formal de la interlocutòria. […] En les hores següents a rebre-la ens posarem a disposició dels mitjans” per a valorar la decisió, ha reblat.

Budó ha dit que avui s’havien sabut dues notícies que representen “una ingerència externa en la vida política i institucional d’un país democràtic”, i que la suspensió de l’ajornament feia perillar “no tan sols la salut dels votants del nostre país, sinó també el procediment electoral”.

Solé, el primer batlle condemnat pel referèndum d’independència

A banda d’impedir que exerceixi com a conseller, la sentència també impedeix que Solé sigui diputat si surt elegit en les eleccions vinents, on es presenta com a número dos d’ERC per Lleida. “És una nova ingerència a tall de venjança”, ha exclamat Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d’ERC, que ha comparegut d’urgència per a valorar la inhabilitació del conseller. “Que arribi justament ara, quan el conseller és l’organitzador de les eleccions, no és casual ni banal, és una nova mostra de la interferència judicial cap al context polític”, ha recalcat Vilalta, qui ha anunciat que ERC presentarà recurs.

Com que la sentència no és ferma, Viltalta ha dit que el conseller continuarà exercint les seves funcions: “Liderarà l’àrea de processos electorals per a garantir unes eleccions segures.” Tot i que la sentència no es ferma, sí que afecta la seva condició de candidat a les eleccions: “Aquesta sentència està alterant la nostra voluntat política.”

Aquesta és la primera sentència contra un batlle de l’1-O, fet que Vilalta llegeix com un atac contra tots els batlles que van fer possible l’1-O: “La repressió continua. Però nosaltres també continuem. L’única sortida és la república catalana, per tant, continuem com sempre, compromesos que només hi ha un camí. Autodeterminació i amnistia.”

L’onada de reaccions a la condemna ha estat immediata, començant pel vice-president, Pere Aragonès, i cap de llista d’ERC a les pròximes eleccions. “Els tornarem a derrotar a les urnes. Ens trobaran dempeus defensant la democràcia i la llibertat. Estem amb tu, Bernat Solé“, ha dit Aragonès. Carles Puigdemont, per la seva banda, ha remarcat que tot i haver passat tres anys de l’1-O, “l’estat continua reprimint”. Eulàlia Reguant, de la CUP, ha estat molt concisa: “Presidents, eleccions i consellers. La funcionalitat del TSJC”.

Vegeu les principals reaccions a la condemna:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor