“Un atac més a la línia de flotació del sistema d’immersió”: entitats, sindicats i activistes esclaten contra la resolució del TSJC

  • El TSJC ha fixat un mínim del 25% de l’ensenyament en castellà a Catalunya · El govern defensa que això quedarà invalidat quan entri en vigor la "llei Celáa"

VilaWeb

Redacció

17.12.2020 - 13:57
Actualització: 17.12.2020 - 14:17

Rebuig de l’activisme cultural i polític a l’ordre del Tribunal de Justícia de Catalunya de fixar un mínim del 25% de castellà a l’ensenyament a Catalunya. Segons que argumenta el tribunal, ara mateix la presència d’aquesta llengua és “residual” i cal que a més de l’assignatura de llengua castellana es faci en aquest idioma una altra assignatura troncal.

D’una banda, el Departament d’Educació ha anunciat que recorrerà la resolució, tot i que sosté que, un cop entri en vigor, la Llei Orgànica de Modificació de LOE (Lomloe), coneguda com a llei Celaá“deixarà sense efecte” aquesta resolució del TSJC. Educació ha criticat també que la resolució ha arribat abans als mitjans de comunicació que a ells, ja que segons ha explicat el secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, encara no han rebut la notificació.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha insistit que la nova llei farà que la resolució del tribunal “no tindrà cap efecte ni cap conseqüència”, i ha lamentat que “n’hi ha que pretenen retornar al passat”. “La política educativa a Catalunya (ni enlloc) no la fan els jutges”, ha dit.

En un piulet concís i sense referències directes a la sentència, el president Quim Torra ha afirmat: “No sé què ha passat avui, però l’única solució és la independència”.

 

En un piulet, Òmnium Cultural ha deixat clar que “el català és la nostra llengua vehicular i un gran consens de país” i que defensaran “sense descans” el model d’immersió lingüística, “garant de la cohesió social”. “Rebutgem les contínues interferències de l’estat espanyol en un model educatiu d’èxit!”, afegeixen.

La Intersindical ha denunciat que la sentència és una ingerència i “constitueix un atac més a la línia de flotació del sistema d’immersió i a la nostra llengua com a vehicular dels centres educatius, i contribueix a la minorització del català, una llengua en clar retrocés que cal fomentar en tots els àmbits de manera urgent i valenta”. Exigeixen al Departament d’Educació “que no només desobeeixi la sentència dictada per un tribunal que considerem il·legítim” sinó que “treballi per l’aplicació real de la immersió lingüística, que ni s’estava aplicant en molts llocs del país a hores d’ara, ni està blindada amb la nova llei espanyola d’educació ni ho estarà si s’acaten sentències com aquesta”. També han animat els ciutadans i la comunitat educativa a mobilitzar-se.

Escola Valenciana ha emès un comunicat en què afirma que “la sentència contra la immersió a Catalunya és un atac a les competències autonòmiques i al conjunt de la llengua”, i demana que es presenti un recurs al tribunal espanyol. Diuen que “aquesta sentència no atén en cap cas a principis pedagògics ni educatius” i recorda que els programes d’immersió lingüística “han estat sempre el model d’excel·lència”.

D’altra banda, Poble Lliure diu que dialogar amb un govern “progressista” no serveix “de res” amb “un estat en contra”. Per això, insten el govern de la Generalitat a desobeir la sentència i diuen que “serà imprescindible l’organització del poble per defensar l’educació en català”.

Endavant Barcelonès demana que la Generalitat “faci un acte de sobirania i desobeeixi aquesta resolució”. “Ja n’hi ha prou de cedir terreny front els tribunals espanyols, que a cada resolució demostren que ens volen morts com a poble. Ens hi va la llengua”, afegeixen.

El candidat de Ciutadans i cap de l’oposició, Carlos Carrizosa, ha assegurat que la resolució del TSJC ha de prevaldre per damunt de la llei Celáa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor