Romeva demana l’amnistia: ‘És com es resolen els grans conflictes a escala internacional’

  • Qualifica el 155 de fracàs perquè 'no va atemorir' l'independentisme

VilaWeb

ACN

28.01.2020 - 15:03

El conseller Raül Romeva ha demanat l’amnistia durant la segona intervenció a la comissió d’investigació del 155. ‘És la manera com es resolen els grans conflictes a escala internacional’, ha assegurat. El conseller ha defensat la via del diàleg i la negociació, però ha afegit que cal prendre’s ‘seriosament’ la condició ‘política’ de la situació, perquè d’aquesta manera ‘s’imposi’ l’amnistia. D’altra banda, ha instat els partits unionistes -absents a la comissió- a ‘deixar de fer patir la gent que no s’ho mereix’, i evitar la baralla i el ‘combat estèril’. ‘El patiment té un límit, ja toca que ens mirem als ulls i ens arrenquem algun somriure’, ha reblat. ‘Tant és els qui estem a la presó o quanta gent hi passarem’, ha dit el conseller, que ha insistit que el que es persegueix és una ideologia. Romeva, que s’ha mostrat optimista, també ha afegit que està ‘convençudíssim’ que tard o d’hora l’independentisme guanyarà. Sobretot després de les victòries que hi ha hagut a escala internacional, on Romeva té dipositades totes les esperances.

Sobre l’aplicació contra Catalunya de l’article 155 de la constitució espanyola, Romeva ha dit que va ser un ‘error i senyal de covardia’, a més d’un fracàs perquè ‘no va atemorir’ l’independentisme, sinó que el va enfortir. Ha destacat que la situació actual és ‘d’empat tècnic’ entre sobiranistes i unionistes: ‘No hem guanyat però ells tampoc’. El conseller, que ha defensat el diàleg i la negociació amb l’estat espanyol, ha insistit que s’ha retirat de les institucions els polítics empresonats, tot i que ells segueixen fent política. Romeva també ha lamentat que els grups que van donar suport al 155 no hagin assistit a la seva intervenció a la comissió.

Romeva ha opinat que el 155 ha estat ‘l’error més gran de l’època democràtica’, a més d’un ‘inequívoc senyal de covardia política’. Durant la seva intervenció a la comissió —al costat del conseller d’Afers estrangers, Alfred Bosch—, ha remarcat que l’aplicació del 155 no va tenir ‘res a veure en absolut’ amb el compliment de la llei, sinó amb motivacions polítiques. Ha defensat la via del diàleg perquè, segons que ha dit, cap de les dues parts no ha aconseguit imposar-se, i ha lamentat l’absència dels grups de Cs, PSC-Units i PP -que van donar suport al 155. Romeva ha apuntat que li hauria ‘encantat’ escoltar els qui van demanar el seu empresonament per saber la seva opinió.

El conseller també ha dit que els fets de l’octubre de 2017 van causar ‘dolor’ i no ha tingut ‘cap recança’ a afirmar ‘de manera clara i sense ambigüitat’ que fa ‘massa temps’ que el dolor ‘és present en formats molt diferents’. Ha reconegut així el dolor de la gent que no era independentista perquè potser va sentir que no se la tenia ‘suficientment en compte’: ‘Cal reconèixer el dolor dels que discrepen del que es va fer’. I també ha parlat del dolor ‘innegable’ que va provocar el 155, afegit a a aquell que ja s’havia patit l’1-O i s’ha sumat a la ‘repressió’ que ‘encara no ha acabat’.

Romeva també ha constatat que els polítics empresonats han estat apartats ‘temporalment’ de les institucions, però ha reivindicat que seguiran fent política per defensar la construcció d’un ‘país millor’. Finalment, ha conclòs que l’independentisme ‘ho tornarà a intentar’, perquè s’ha guanyat el dret a perseverar, insistir, reiterar, persistir, i defensar les seves idees polítiques. ‘Estic disposat a perdre políticament i disposat a assumir la derrota, sempre que sigui justa’, ha sentenciat, alhora que ha advertit que cap procés d’independència s’ha fet de manera ‘ràpida, fàcil i indolora’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor