Raqs Media Collective reflexiona al Macba sobre els futurs possibles que el present insinua

  • 'Al descobert o d’amagat’ convida a pensar sobre les evidències de l'avenir i el nostre paper en la seva construcció

VilaWeb

Redacció

31.10.2018 - 17:00
Actualització: 01.11.2018 - 21:00

‘Pensem que vivim en el present, però la veritat és que el demà és aquí, i tot allò que ens envolta i que fem ara va creant el futur del demà’. Aquesta és la premissa de l’exposició ‘Al descobert o d’amagat‘ que s’estrena al Macba, obra del col·lectiu d’artistes i curadors Raqs Media Collective. Monica Narula, cofundadora del grup, ens situa en una mostra que, partint de l’art, reflexiona sobre els futurs possibles, alguns de més evidents i alguns altres de latents, i que dependran com els construïm ara, al present. Amb obres d’una trentena d’artistes, inclosa una dels tres membres de Raqs a la façana del Macba, la mostra és un reflex de l’esperit del col·lectiu, que aborda temes com la connectivitat, la temporalitat i la plenitud i se situa en la intersecció entre l’art, la investigació històrica i l’especulació filosòfica.

Es presenten obres de gairebé una trentena d’artistes: Rosa Barba, Jeamin Cha, Hassan Khan, Joe Nishizawa, Cristina Lucas, Dillion Marsh i Santiago Ramon y Cajal, entre més. I també s’hi inclou una intervenció dels membres de Raqs a la rampa del museu, que transforma la llum natural que incideix a l’interior amb una gran lona penjada a la façana.

‘Vivim dient que hi ha un sol món, però tots sabem que no és així, que n’hi ha molts, alguns d’increïblement bonics i alguns altres de fets de poder i de classes. De la mateixa manera, no hi ha un sol futur, sinó una multiplicitat’, argumenta Narula. L’exposició, afegeix, fa que el visitant pari atenció sobre aquesta multiplicitat i valori quin d’aquests futurs tenim més interès d’empènyer, d’endur-nos amb nosaltres. Ho il·lustra amb l’obra de l’artista egipci Hassan Khan Bank Bannister (‘Barana de Banc’). Com el seu nom indica, és una reproducció elegant i luxosa d’una barana real d’una entitat financera del Caire que va fer fallida. ‘Sembla tan elegant i brillant, però el fet és que el banc ja no existeix, i això ens interessa: mostrar a quines coses donem valor i com els valors s’evaporen, i com algunes coses que creiem que són molt estables poden no ser-ho.’

Raqs Media Collective és un col·lectiu fundat l’any 1992 per Jeebesh Bagchi, Monica Narula i Shuddhabrata Sengupta. D’aleshores ençà amb el seu treball abasta formes d’art diverses: crea obres d’art, produeix actuacions, escriu exposicions i en comissaria, com la que presenten al Macba. La seva aportació se situa, a més, en la intersecció entre l’art contemporani, la reflexió filosòfica i la indagació històrica.

 

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor