Ramon Llull i els Usatges de Catalunya marquen tendència en la recuperació del mercat del llibre antic

  • Una subhasta excepcional el dia 8 de novembre palesa la recuperació del sector i la consolidació dels llibres 'polítics' medievals

VilaWeb
Un dels detalls del llibre de Blanquerna de Ramon Llull que es va subhastar

Sebastià Bennasar

18.11.2018 - 21:50
Actualització: 18.11.2018 - 22:42

És un dijous qualsevol per a la immensa majoria de barcelonins, però aquest 8 de novembre passa una cosa extraordinària: hi ha una subhasta de llibres antics a Soler i Llach, tot i que la majoria de ciutadans, aliens a aquest mercat i impossibilitats de participar en la subhasta per motius econòmics, no se n’ha assabentat. Per als entesos no és una licitació qualsevol: es posen en venda els lots de l’anomenada Biblioteca Ausiàs March, un nom fals, és clar, però que dóna fe de què s’hi pot trobar: incunables, llibres gòtics, obres molt cobejades i en molt bon estat. Hi ha qui es desplaça fins a la sala per a comprar algunes de les obres que fa temps que espera que surtin al mercat. De vegades aquests compradors fan ofertes per a ells mateixos, però de vegades compren per a persones encobertes. Alguns altres compradors prefereixen anar oferint diners per telèfon o per internet. I així la subhasta del dijous 8 de novembre es converteix en una de les més excepcionals d’aquests darrers temps en aquest mercat, amb peces que surten doblant el valor de sortida, per exemple. Cap institució no hi ha exercit el dret de tempteig i tot resta a les mans de particulars. D’aquesta manera, una excel·lent biblioteca privada s’escampa per mig món sense que sapiguem la identitat dels compradors d’alguns dels principals lots, dels quasi nou-cents posats a la venda.

La responsable del departament de llibres de Soler i Llach, Maria Méndez, diu: ‘Aquesta subhasta demostra que hi ha una recuperació evident de les vendes de llibre antic i bibliofília.’ El 2009 va ser quan la crisi econòmica va arribar de ple en aquest sector i la caiguda de vendes va ser molt notable. ‘Costava fins i tot que les peces es venguessin a meitat del preu que tenien’, confirma Méndez. Lluny d’anar millorant amb el temps, el 2012 el sector es va enfonsar encara més, cosa que liquidava les tímides esperances d’una repujada de les vendes. ‘De llavors ençà, ha costat molt d’anar refent el teixit, però amb la subhasta de l’altre dia podem parlar de recuperació del sector, especialment quan hi ha material bo a la venda; i puc assegurar que l’altre dia hi havia algunes peces excepcionals. Quan hi ha lots com aquests el comprador respon i se les emporten. Quasi sempre són particulars o llibreters que actuen com a intermediaris del destinatari final, que molt sovint vol mantenir l’anonimat.’

Segons Méndez, ‘aquesta pràctica és habitual. Parlem de llibres de valor molt alt i el comprador sovint encarrega a algú altre que li configuri una biblioteca. Aquesta és la persona que dóna la cara a les licitacions, bé personalment, bé per telèfon o internet. Això fa que el destinatari final sigui difícil d’escatir.’

Aquestes licitacions no arriben a les xifres estratosfèriques que estem acostumats a trobar en el món de l’art –el darrer cas ha estat els vuitanta milions d’euros d’una obra de Hopper, una xifra mai vista per a un artista tan contemporani, o el de les joies de Maria Antonieta–, però sí que mouen xifres importants. Les constitucions de Catalunya va ser una de les peces més disputades, perquè el preu de sortida era de 4.500 euros i es va acabar adjudicant per 10.000; és un llibre imprès el 1495 i en un bon estat de conservació. ‘Us puc dir que el comprador es va endur un exemplar molt bo, ben enquadernat i restaurat per Brugalla, cosa que hi dóna un valor afegit.’

La subhasta va tenir un altre punt culminant quan va aparèixer un exemplar del Blanquerna de Ramon Llull, un llibre gòtic, exemplar del 1521, en molt bon estat. ‘Quan ha passat tant de temps és molt rar trobar el llibre sencer i en tan bon estat. L’enquadernació del llibre era en pergamí; un exemplar realment molt rar, precisament pel bon estat de conservació. Per 19.000 euros, el comprador es va endur un objecte preciós que inclou la tipografia gòtica i gravats al boix. Sortia per 6.000 euros i també hi va haver una pugna molt interessant fins arribar a 19.000.’

Aquest dia van sortir a subhasta molts documents vinculats directament amb la història o amb la legislació històrica de Catalunya i potser això va fer augmentar notablement l’interès de compradors i col·leccionistes. Segons fonts de la casa de subhastes, ‘l’interès pels testimonis documentals de la història de Catalunya segur que neix dels darrers esdeveniments polítics.’ Això ha fet, per exemple, que els objectes que van apujar més el preu en relació amb el de sortida fossin els llibres, fulletons i manuscrits sobre la guerra de Successió, la història de la Catalunya medieval i les lleis del Principat.

N’és un exemple notable el fet que a la secció dedicada a la guerra de Successió s’hi adscriguessin quaranta-tres lots, que incloïen llibres, bans, fulletons i manuscrits. Pràcticament tot el conjunt es va adjudicar i moltes peces van duplicar o triplicar el preu de sortida. Els lots relatius a la legislació medieval de Catalunya com a estat varen assolir preus mai vists. A banda els Usatges i Constitucions, adjudicats per 10.000 euros, la Suma de los Fueros de Aragón y observancias del noble e ínclito Reyno de Aragón, de 1525, de Jacobo Soler, va enfilar-se de 700 euros a 8.000. El llibre del Consolat de Mar de 1518 va passar de 1.800 a 5.500, i la crònica de Jaume I o Llibre dels Feits, en la versió impresa el 1562, va arribar a 3.000 euros, tot i partir de 1.200.

L’altra joia de la corona –en valoració–, juntament amb el Blanquerna, va ser el Libro primero de Morgante y Roldán y Reynaldos donde se cuentan sus maravillosos hechos en armas, del 1550. Aquest llibre, citat per Cervantes al primer capítol del Quixot, va passar de 4.000 euros a 12.000.

Totes aquestes xifres demostren la recuperació d’un mercat molt especial que mou grans passions i que fa pensar en qui s’ha emportat aquestes meravelles de paper (tot i que el contingut és a l’abast de qualsevol lector).

La subhasta del dia 8 va ser força excepcional, però Maria Méndez diu que continuarà havent-hi sorpreses en licitacions futures. El dia 29, entre molts més objectes, se subhastarà un llibre editat a Saragossa el 1545 per un impressor que únicament va estar-hi cinc anys i de qui tan sols es conserven dos llibres més al món. El preu de sortida del capritx és de 6.000 euros. I d’aquí en amunt, ja ho sabeu: no hi ha límit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor