17.10.2023 - 15:43
|
Actualització: 17.10.2023 - 17:46
El col·lectiu Ramaderes de Catalunya, format per una seixantena de pastores i pageses, han engegat la campanya “Foc als papers”. Es queixen de l’excés de burocràcia en el sector i, per demostrar-ho, han elaborat un document que recull tot allò que l’administració els exigeix per engegar una explotació o per dur a terme la seva activitat.
Diuen que és un despropòsit burocràtic com més va més gros. Denuncien que aquest excés de paperassa, que en molts casos les obliga a duplicar i triplicar gestions, les aboca al tancament. Ara esperen que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural simplifiqui els tràmits per a les explotacions petites i, si no ho fan, no tanquen la porta a l’objecció.
“He treballat a l’empresa privada i mai no havia utilitzat tant l’ordinador com ara que sóc ramadera”, lamenta Núria Cabré, que té una petita explotació de cabres al Lluçanès. Va trigar dos anys per poder reunir tots els papers necessaris per a obrir-la i, ara que la té en marxa, destina més de cinc hores a la setmana a fer documents.
La Gestió Telemàtica Ramadera (GTR), la Declaració Única Agrària (DUN), les fotoDUN, la petjada de carboni, el llibre d’explotació, els cromos. Tot un conjunt de tràmits que ha de tenir a l’ordre del dia per poder complir amb la normativa. “Ens fan formacions de quatre hores davant de l’ordinador, no tenim ningú que ens ajudi i ni els de l’oficina comarcal saben com funcionen els programes informàtics que van aplicant”, lamenta.
Per exemple, per tenir un ramat s’han de fer fins a vint-i-cinc gestions només per iniciar l’activitat i un mínim de disset durant l’activitat en si, que poden arribar a una trentena. I així en tots els àmbits.
Per tot plegat, el col·lectiu Ramaderes de Catalunya ha engegat la campanya “Foc als papers”. Volen denunciar l’excés de burocràcia que pateixen. L’objectiu, segons explica Cabré, és que l’administració vegi el volum de feina a la qual estan sotmesos els ramaders. “Demanem crear un expedient únic per tenir tots els documents centralitzats i que totes les administracions tibin d’allà per estalviar-nos duplicitats”, explica.
No obstant això, no es mostra optimista perquè creu que l’administració no vetlla per ells. En aquest sentit, creu que cal donar un cop sobre la taula i no tanca la porta a l’objecció. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural assegura que estudiaran totes les peticions, una a una, per saber si són viables.
La desaparició del sector
Ramaderes de Catalunya també lamenta que cada dia hi ha més gent que plega del sector. “I molts ho fan per temes burocràtics perquè ja no es veuen capaces de continuar. I això és molt trist perquè estàs perdent diversitat, gestió de boscos… i a Catalunya no ens ho podem permetre”, lamenta Cabré. El problema, assegura, és que el departament no sap quin model de país vol. “Anirem plegant i no quedarà ningú. Els incendis se’ns menjaran”, lamenta.