31.08.2016 - 13:10
Iglesias li reconeix el sentit de l’humor, però l’acusa de ser menys demòcrata que altres i de creure’s que és Espanya
MADRID, 31 (EUROPA PRESS)
El candidat del PP a la Presidència del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recorregut a la ironia per respondre el dur discurs que li ha dirigit el líder de Podem, Pablo Iglesias, en el debat d’investidura al Congrés i li ha dit que el considera algú “fantàstic”, “quinta essència de totes les virtuts” i que, a vegades, li agradaria ser com ell.
Rajoy ha plantejat a Iglesias si considera que per “raons genètiques” tots els altres són dolents excepte ell i els seus seguidors, o si hi ha algun polític honrat i demòcrata a Espanya i al Congrés més que ell, i ha preguntat que si a Podem el voten els estudiants, els avis, catedràtics o comerciants, qui vota els altres.
“Els rics, o gent despistada?”, ha inquirit. “Ningú té el patrimoni de la gent, ni vostès ni nosaltres, potser nosaltres una miqueta més”, ha afegit Rajoy, que ha insistit a negar-li a Iglesias que sigui el representant també de les bones intencions, de la sensibilitat social i de la justícia. “Cadascun tenim la nostra opinió, és el normal i no ocorre només a Espanya”, ha respost.
El secretari general de Podem ha reconegut i agraït a Rajoy el sentit de l’humor, però ha reprès el to elevat per acusar-lo en la rèplica d’haver devaluat la qualitat de vida dels espanyols per sortir de la crisi i d’haver lliurat la sobirania d’Espanya a la Unió Europea, a l’introduir per exemple l’estabilitat pressupostària en la Constitució, a l’article 135. “Els que retallen la democràcia, són menys demòcrates, crec jo”, ha dit.
DE L’ÍBEX-35 I EL FRANQUISME
I ha tornat a la càrrega que el PP ha estat fundat per ministres franquistes i que és una de les eines perquè les elits econòmiques dirigeixin el país, com l’Íbex-35, que concedeix a dirigents populars i socialistes seients en consells d’administració.
“Vostè va dir ahir que fa falta un govern que no espanti inversors ni socis europeus. Davant de qui dóna la cara, davant de socis i inversors o davant dels ciutadans?”, l’ha contestat a Rajoy.
El candidat, sempre en un to tranquil, no ha respost a la referència a l’origen franquista del PP que ha fet Iglesias i s’ha limitat a proposar-li “mirar una mica cap al futur” després de 40 anys de democràcia.
I sobre el poder de l’economia sobre la política, ha assegurat que a ell no el pressionen els rics, però que tant li faria que ho fessin com si el pressionés el mateix Iglesias. “Li faria més cas a vostè –ha afegit irònic–, és diputat i representa la sobirania nacional”.
En resposta a la pregunta concreta d’Iglesias, Rajoy ha assegurat que ell “dóna la cara” davant dels ciutadans i també els inversors, als quals “convé cuidar” perquè els seus projectes poden crear ocupació.
GRÈCIA I LA SOBIRANIA NACIONAL
Mariano Rajoy ha defensat la gestió del seu govern i l’evolució de l’economia en aquests últims anys, respecte del catastrofisme que ha desplegat el líder de Podem sobre la situació del país. “Alguna cosa positiva haurem fet per preservar la sobirania nacional i defensar la posició d’això que vostès volen patrimonialitzar, que és la gent”, ha afegit.
Feia referència que Espanya no s’ha vist intervinguda per la Unió Europea com Grècia. Ha contraposat la situació dels dos països i ha acusat al govern d’aquell país d’haver convocat un referèndum per plantejar als grecs mesures que després no va poder complir. “Va haver de fer el contrari”, ha dit Rajoy, recordant les imposicions de la UE a Grècia.
Iglesias ha dit que sembla “greu” que li sembli bé que un país no pugui aplicar el que els seus ciutadans voten en referèndum. “No tenim la mateixa concepció de la democràcia”, ha afegit.