25.05.2017 - 12:54
|
Actualització: 25.05.2017 - 15:37
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha respost amb un ‘no’ a l’última proposta de Carles Puigdemont de pactar un referèndum d’independència. Rajoy acusa el govern català d’amenaçar i de vulnerar la constitució espanyola. A més, assegura que el diàleg s’ha d’emmarcar dins la llei i diu que vol defensar els drets de tots els espanyols. Torna a dir a Puigdemont que vagi al congrés espanyol a defensar el referèndum.
El president de la Generalitat va enviar ahir una carta a la Moncloa en què deia: ‘Ha arribat el moment imprescindible perquè tots dos governs puguin seure a la taula a dialogar.’ Convidava Rajoy a començar les negociacions per acordar ‘els termes i condicions del referèndum en què els ciutadans de Catalunya podran decidir el futur polític del país’. A la carta, Puigdemont també va adjuntar-hi la moció aprovada pel parlament el 18 de maig demanant un referèndum acordat amb les condicions establertes per la Comissió de Venècia.
Ací podeu llegir íntegra la carta de Rajoy:
I ací la teniu traduïda íntegrament al català:
«Benvolgut president:
Contesto a la carta que m’heu remès, en què m’adjunteu l’acord aprovat pel govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el qual se sol·licita al govern espanyol l’inici de negociacions sobre els termes i les condicions per a la celebració d’un referèndum a Catalunya, a més de la moció 122/XI aprovada pel ple del Parlament de Catalunya el 18 de maig proppassat.
Com sabeu, la meva voluntat de dialogar i d’arribar a acords amb la Generalitat de Catalunya, com amb qualsevol altre govern autonòmic, és plena i sincera. Aquesta disposició al diàleg i a la cooperació entre administracions s’ha palesat en el curs d’aquests anys, en què hem arribat molts acords i hem ofert tota la nostra col·laboració a la Generalitat. Aquesta col·laboració, que s’ha acomplert en molts àmbits, ha anat en benefici dels ciutadans de Catalunya.
Aquesta voluntat d’entesa té només un límit: el respecte a la sobirania nacional i a l’estat de dret que regeix el nostre país. Tal com he tingut ocasió de manifestar reiteradament, també en les reunions que hem tingut, ni vós ni jo no tenim la capacitat de negociar sobre allò de què no disposem. Això seria furtar els drets del conjunt del poble espanyol, i, per tant, dels catalans, i cap legítim governant no pot captenir-se així.
He tingut ocasió de reiterar-vos, tant en públic com en privat, les obligacions constitucionals que comporten tant el meu càrrec com el vostre. La primera, ineludible per a mi, és la defensa de l’ordre constitucional. És ben clar que la proposta política a què em convideu consisteix a pactar amb el govern que presidiu la manera de vulnerar el nucli essencial de la constitució espanyola.
Permeteu-me de recordar-vos que el nostre ordenament constitucional, que consagra per a tothom un estat democràtic i de dret amb plenes garanties, també preveu mecanismes per a plantejar tota mena d’aspiracions polítiques, sempre que s’actuï pels camins democràticament prevists i que concitin el suport parlamentari necessari. Sobre això, com ja sabeu, el meu govern us ha convidat a debatre la vostra proposta al Congrés dels Diputats, com a seu de la sobirania nacional, perquè és allí on s’han de debatre les aspiracions que el nostre pluralisme polític empara. Ara, no es pot proposar una negociació d’esquena als veritables camins democràtics i de la llei, que ens empara a tots i que obliga tothom, i en aquest sentit l’obligació del meu govern és i serà sempre actuar en defensa de la llibertat, la convivència pacífica i els drets de tots els catalans i de la resta de ciutadans espanyols.
Per tot això, considero inexcusable de tornar-vos a reiterar no solament la impossibilitat de formar part d’això que proposeu, sinó també la impossibilitat que el vostre govern plantegi una amenaça tan greu a la convivència i a l’ordre constitucional.
Perquè, al mateix temps que reclameu al govern de la nació que accepti la celebració d’aquest referèndum, prepareu un conjunt d’iniciatives legals que signifiquen la liquidació del nostre ordre constitucional. Feu un mal favor al diàleg que dieu que oferiu, amb l’amenaça d’una declaració d’independència en cas que no siguin satisfetes les vostres pretensions.
Com a governant i representant de l’estat, us convido a recuperar els plantejaments que, allunyats de generar desavinença i frustració, s’ajustin al marc comú de convivència i responguin a les necessitats reals dels catalans, i des d’aquesta posició, aconseguirem trobar espais d’acord en benefici de tothom.»