31.08.2016 - 14:33
MADRID, 31 (EUROPA PRESS)
El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha tret pit durant el debat d’investidura amb la situació de l’Educació a Espanya, cosa que el secretari general de Ciutadans, Albert Rivera, no comparteix. “Rajoy ha dit que estem bé, però no ho comparteixo. Anem bastant malament”, ha sentenciat en la seva intervenció en el debat d’investidura al Congrés dels Diputats.
Rajoy ha reconegut que, tot i que “hi ha coses a fer” sobre aquesta qüestió, “s’ha fet molt en els últims quatre anys”. En aquest sentit, ha recordat el “creixement de les partides de beques” o la baixada de l’abandonament aviat “per sota del 20% quan va estar per sobre del 26%”, una xifra que considera “inadmissible” però que, segons la seva opinió, demostra el que s’aconsegueix amb “perseverança, ganes, dedicació i temps”.
Per la seva banda, Rivera s’ha negat que Espanya lideri “el fracàs escolar a Europa i el desconeixement d’idiomes” i ha demanat que l’Educació “sigui una palanca de canvi per a la societat” i un “motor d’igualtat d’oportunitats”.
El president del PP s’ha referit també a la necessitat d’augmentar fins a 100.000 el nombre d’alumnes d’FP dual a Espanya i a portar a terme una “aposta clara per l’educació digital” quan “centenars de milers de llocs treball van quedar vacants a la UE a falta de preparació en el maneig de noves tecnologies”.
El líder de Ciutadans ha dedicat bona part de la seva primera intervenció a explicar davant de la cambra baixa alguns punts del Pla Nacional per l’Educació que s’inclou en el document signat amb el PP, als quals no es va referir Rajoy durant el seu discurs d’investidura de dimarts.
Així, ha assenyalat que aquest text inclou que “en sis mesos hi haurà una llei que garanteix l’educació de 0 a 3 anys” i que inclourà els llibres gratuïts i incorporarà el bilingüisme en totes les escoles públiques i concertades del país i el trilingüisme en aquelles autonomies bilingües. “Es tracta de modernitzar l’educació”, ha apuntat.
En el seu torn de rèplica, Rivera ha recordat a Rajoy que la situació de l’Educació espanyola és “el resultat de canviar la llei cada quatre anys”. En aquest sentit, ha defensat la necessitat del pacte nacional perquè, “tot i que no surti la llei que vol exactament Rajoy o Sánchez” si que es farà una que donarà “millor resultat” que les últimes aprovades.
Un extrem que Rajoy ha rebatut argumentant que les úniques lleis que s’han aplicat a Espanya han estat socialistes, excepte la Lomce, i ha precisat que la de l’última legislatura d’Aznar la “va liquidar” Zapatero amb un decret llei i “mai va entrar en vigor”.
CAL “POSAR-SE LES PILES”
“Aquesta taxa d’abandonament mereix que ens posem les piles”, ha declarat, per part seva, el líder de Ciutadans, que s’ha defensat de les acusacions de “pesat” amb aquest tema, assegurant que “farà més èmfasi” en un pacte nacional, “com a diputat i com a pare” a qui li preocupa aquest problema.
Durant la seva intervenció en el debat, el líder de ciutadans també ha recordat altres dels punts signats a l’acord, com el Pacte contra la Pobresa Infantil o l’augment dels permisos de paternitat.
Així, Rivera ha assenyalat que del Pacte per la Pobresa Infantil, que també es va signar amb el PSOE, es beneficiaran 1.200.000 nens amb famílies en els quals “el nucli familiar està en atur i no té cap ingrés”. Pel que fa a l’augment del permís de patenitat, ha recordat que el pacte signat inclou que es passi a 22 setmanes el pròxim any, i s’iguali amb el de la mare, a 26 setmanes, el 2018.
SÁNCHEZ DEMANA DEIXAR LA LLEI D’AVORTAMENT
També en clau social, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha enumerat en la seva intervenció les retallades realitzats pel Govern del PP en els últims 4 anys en matèria de Dependència, Sanitat, Educació, Ciència i R+D, així com l’augment de l’IVA cultural. A més ha acusat Rajoy d’ignorar les energies renovables mentre “puja la factura de la llum”.
Finalment, s’ha dirigit al líder del PP per demanar que, “si creu en la llibertat de les dones” retiri el recurs presentat davant del Tribunal Constitucional a la Llei de l’Avortament. “Les dones van fer front, durant la seva legislatura de majoria absoluta, a la major agressió que es recorda a la seva llibertat i van guanyar aquesta batalla contra el Govern i ho seguiran fent contra el seu recurs al TC”, ha conclòs.