18.08.2016 - 22:00
|
Actualització: 18.08.2016 - 23:20
La convocatòria de la votació d’investidura per al pròxim 30 d’agost implica que, si fracassa, les noves eleccions espanyoles, que serien les terceres seguides, serien exactament el dia de Nadal. La cita seria insòlita i arribaria carregada d’un alt voltatge polític. Perquè Rajoy intentaria culpar el PSOE de votar un dia tan poc apropiat i perquè arribaria en el moment segurament més important de la legislatura catalana.
Poc després de fer-se pública la data de la sessió d’investidura el dirigent del PP català, Xavier Garcia Albiol, va fer un piulet significatiu.
El 30 debate investidura. A ver si @sanchezcastejon tiene “narices” d enviar a 36.000.000 d españoles a repetir elecciones el día d Navidad
— Xavier García Albiol (@Albiol_XG) 18 d’agost de 2016
L’estratègia popular passarà, doncs, clarament per intentar acorralar el PSOE, a la recerca primer de l’abstenció però, si no arriba, de culpar-lo d’allò que passi. Provaria de fer-lo responsable d’una decisió que finalment hauria pres Mariano Rajoy mateix. El PP, així, crisparà la situació fins el darrer segon per fer de Pedro Sánchez el responsable últim d’una decisió, anar a votar el dia de Nadal, que és evident que empiparà tots els votants.
No s’han fet mai eleccions el dia de Nadal, de manera que és difícil valorar quin impacte pot tenir sobre l’abstenció. Però, si se suma el desencís de les terceres eleccions als comicis un dia tan poc apropiat, és raonable pensar que hi haurà una part significativa de votants que no acudirà a les urnes, fet en què és probable que confiï el PP per a obtenir un resultat més bo encara.
La legislatura catalana, en el moment culminant
Abans d’arribar a Nadal caldrà passar, però, per les eleccions basca i gallega, i per la qüestió de confiança del president Puigdemont, que si se supera obrirà clarament l’etapa final de la legislatura catalana. Causarà un enfrontament obert i total amb l’estat espanyol que Rajoy també afegirà a la seva estratègia.
La qüestió de confiança prevista per al 28 de setembre comportarà la concreció de Puigdemont de la fase final del full de ruta. Hi ha la incògnita si incorporaran el referèndum en aquest full de ruta i si la CUP acabarà votant a favor a la qüestió de confiança o no. Però, si ho fa, els mesos d’octubre a novembre seran d’una tensió política enorme, perquè el Parlament de Catalunya plasmarà els gestos de desconnexió. El setge judicial a la cambra del Constitucional es concretarà en decisions polèmiques i al desembre s’haurà d’aclarir si hi ha un pressupost o no i, per tant, si s’encara el període final cap als divuit mesos de legislatura amb totes les eines a la mà.
Per a Rajoy un Parlament de Catalunya que ell pugui presentar en rebel·lia oberta serà una carta més a favor seu i una manera més d’acorralar Pedro Sánchez. Curiosament, però, per als independentistes unes eleccions el dia de Nadal podrien ser una gran oportunitat per a guanyar-les amb claredat i legitimar així tots els passos fets des del setembre.
Allunyar-se d’una possible derrota gallega
La decisió de Rajoy té un darrer component, que és el de separar el resultat de les eleccions gallegues de les noves eleccions. A la campanya basca el PP no es juga pràcticament res. El PSOE, en canvi, podria quedar en quarta posició, superat pel PNB, Bildu i Podemos.
A Galícia les perspectives tampoc no són gens bones per als socialistes, que podrien quedar darrere d’En Marea i del PP. Dues derrotes clares del PSOE donarien arguments a Rajoy, però sempre que a Galícia el PP aconseguís de mantenir la majoria absoluta. I això és probable però no serà fàcil. Raó per la qual al Partit Popular li resultaria interessant, amb prudència, deixar passar prou temps entre les eleccions gallegues i les possibles, i tenses, noves eleccions espanyoles del dia de Nadal.