Rajoy nomena el govern més castellano-andalús de la història recent

  • Només Dolors Montserrat escapa a la pauta, en el govern menys plural territorialment de la història recent

VilaWeb

Redacció

05.11.2016 - 22:00

El nou govern de Mariano Rajoy és un dels governs en la història de la democràcia que té menys membres provinents dels Països Catalans, el País Basc o Galícia, els territoris amb llengua pròpia de l’estat diferent de la castellana.

Les tretze carteres nomenades ahir per Mariano Rajoy són per a set castellans, (tres de Madrid, dues vallisoletanes i un càntabre, encara que nascut a Bilbao), cinc andalusos, un d’ells nascut a Tetuan i l’única excepció de la catalana Dolors Montserrat.

ministres espanyols

 

Els anterior governs eren tots més plurals

L’anterior govern de Rajoy ja era un dels menys sensibles a la pluralitat, però a més de la presència del català Jorge Fernández Díaz comptava amb la presència de dos ministres  bascos Alfonso Alonso i Pedro Morenés.

En el que portem de segle, per comparació, el segon govern de Zapatero va tenir fins a tres ministres valencians (Maria Teresa Fernández de la Vega, Bernat Soria i Pedro Solbes), quatre gallecs (Elena Salgado, Elena Espinosa, Francisco Caamaño, Cesar Antonio Molina), dos catalans (Carme Chacon, i Celestino Corbacho) i tres bascos (Ramon Jauregi, Leire Pajin i Cristina Garmendia).

En el primer govern de Zapatero hi va haver fins a quatre ministres valencians (Jordi Sevilla, Maria Teresa Fernández de la Vega, Bernat Soria i Pedro Solbes) i tres catalans   (José Montilla, Joan Clos i  Carme Chacon)

En el segon govern d’Aznar hi havia dos ministres gallecs (Ana Pastor i el mateix Mariano Rajoy), dos valencians  (Eduardo Zaplana i Juan Costa), tres catalans (Josep Piqué , Anna Maria Birulés i Julia Garcia-Valdecasas), un mallorquí (Jaume Matas) i un basc (Jaime Mayor).

Els set governs que es van formar a l’estat espanyol des de l’aprovació de la constitució fins al canvi de segle tenien tots, amb l’excepció del breu govern de Calvo Sotelo i del segon govern de Felipe González, més diversitat territorial i lingüística que l’actual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor