19.05.2018 - 19:22
|
Actualització: 19.05.2018 - 20:39
El govern espanyol intenta pressionar contra la formació del nou govern de la Generalitat amb un comunicat en què assegura que la tria de Torra ‘és una provocació’. Més enllà d’això, el text solament afirma que ‘analitzarà la viabilitat del nou govern anunciat ateses les circumstàncies personals d’alguns dels designats’. Allò que no ha agradat a l’executiu de Rajoy és la restitució com a consellers de Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig, tots ells a la presó o a l’exili.
L’executiu espanyol aprofita que ell mateix controla el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) fins que el nou govern no prengui possessió i s’aixequi el 155, i en un extrem la Moncloa pot arribar fins i tot a intentar boicotar la publicació oficial del nomenament. Tanmateix, tan sols el president de la Generalitat té competències per a decidir qui nomena com a conseller. L’únic impediment que pot tenir per a nomenar un membre del govern és si aquesta persona és inhabilitada per decisió judicial.
Habitualment el president de la Generalitat signa el decret de nomenament dels consellers i consegüentment és publicat al DOGC. Llavors han de prendre possessió del càrrec en un acte cerimonial i el nou govern es pot considerar format. Segons el text aprovat al Senat espanyol el 27 d’octubre, el 155 deixarà de ser vigent quan es formarà un nou govern.
Com que la sola eina de pressió de Rajoy fa referència a la publicació dels nomenaments al DOGC i aquesta capacitat desapareix amb la formació d’un nou govern, la pressió és limitada. Si finalment aconseguís de blocar la formació del nou govern tal com l’ha concebut el president Torra, n’hi hauria prou de formar un govern provisional sense aquestes persones, esperar que s’aixequi el 155 i finalment nomenar-los.
Més informació: Qui són els nous consellers del govern de la Generalitat?