Rajoy haurà d’activar una operació d’estat inèdita per a impedir que Puigdemont prengui possessió

  • Només amb la coordinació dels partits, el TC i Felipe VI seria possible d'evitar-ho i mantenir el 155

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

15.01.2018 - 18:32
Actualització: 15.01.2018 - 20:36

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha amenaçat avui d’allargar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya si Carles Puigdemont torna a ser investit president de la Generalitat. Això passa dos dies abans del ple de constitució del parlament i enmig del debat sobre la manera com Puigdemont pot ser investit president des de Brussel·les. Però quina capacitat real té Rajoy de mantenir el 155 en aquest cas? Ell mateix ha dit que el PP impugnaria la investidura de Puigdemont, per més que tingués el suport d’una majoria del parlament.

Segons l’aprovació al senat espanyol, les mesures de l’article 155 deixaran d’aplicar-se a Catalunya quan hi hagi un nou president i un nou govern que hagin pres possessió, després de les eleccions. Per tant, l’única manera que té Rajoy de complir l’amenaça d’avui és impedir que Puigdemont prengui possessió com a president. És molt més difícil, en canvi, que pugui boicotar la investidura al parlament, on serà la mesa que haurà d’interpretar el reglament, de manera que pot permetre al president de ser ratificat en el càrrec per més que romangui a Brussel·les. No pot ser fins després de la votació (i l’aprovació) de la candidatura de Puigdemont a la presidència que els partits unionistes podran actuar, mitjançant una estratègia sense precedents d’invalidació dels acords de la mesa i el ple del parlament.

L’estratègia que suposadament seguirà Rajoy es basarà a impossibilitar la presa de possessió, que ha de fer-se durant els cinc dies posteriors al nomenament. El nomenament és un decret que signa el rei espanyol Felipe VI i que acostuma a fer-se just després de la investidura. Però, en aquest cas, amb Puigdemont investit, els partits de l’oposició probablement s’afanyaran a impugnar la votació, és a dir, un acord del ple. Ho faran segurament amb un recurs d’empara. I és ben probable que el Tribunal Constitucional espanyol s’afanyi a reunir-se per estudiar l’admissió a tràmit de la impugnació. Rajoy, tal com es desprèn de l’afirmació que feia avui, té coll avall que el Constitucional admetria el recurs i se suspendria cautelarment la investidura. Les presses dels partits de l’oposició i del Constitucional haurien d’anar acompanyades de la paciència i l’espera de Felipe VI a disposar d’una suspensió cautelar que li permetés de tenir l’excusa per a no haver de signar el decret de nomenament de Puigdemont com a president de la Generalitat.

I així seria. Mentre no hi hagi la signatura de Felipe VI, no hi podrà haver presa de possessió i el 155 es continuarà aplicant. Ara, una maniobra d’aquesta mena, en què s’impliquin i es coordinin els partits, el TC i el rei, seria tan escandalosa que qüestionaria encara més la separació de poders a Espanya. Tanmateix, aquesta seria pràcticament l’única manera de fer realitat això que avui ha dit, amenaçant, Mariano Rajoy.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor