Rajoy es reuneix aquest dimarts amb Donald Trump a la Casa Blanca

  • El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, visita aquest dimarts la Casa Blanca per tenir la seva primera reunió de treball amb el president dels EUA, Donald Trump, que se centrarà en les relacions bilaterals i en assumptes internacionals com els assaigs nuclears i balístics de Corea del Nord i la crisi institucional a Veneçuela.

VilaWeb
Redacció
26.09.2017 - 09:07

MADRID, 26 (EUROPA PRESS)

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, visita aquest dimarts la Casa Blanca per tenir la seva primera reunió de treball amb el president dels EUA, Donald Trump, que se centrarà en les relacions bilaterals i en assumptes internacionals com els assaigs nuclears i balístics de Corea del Nord i la crisi institucional a Veneçuela.

La visita de Rajoy a Washington, que s’està planificant des de la primera conversa telefònica que van tenir tots dos, es produeix finalment abans de l’1 d’octubre, la data en la qual la Generalitat de Catalunya pretén celebrar un referèndum independentista.

L’avió en el qual viatjava Rajoy ha aterrat aquest dilluns a les 19:10 hores (1:10 hores a l’Espanya peninsular) a la base aèria d’Andrews, segons han informat fonts oficials. Rajoy s’ha dirigit des d’allà a la Blair House (Casa Blair), on s’allotjarà la delegació espanyola.

El president espanyol es desplaçarà aquest dimarts a les 12:15 hores (hora local) a la Casa Blanca, on signarà el llibre d’honor i tindrà una trobada d’uns 15 minuts amb Trump al Despatx Oval. Posteriorment, tots dos tindran un esmorzar de treball, després del qual compareixeran en una roda de premsa conjunta.

Aquest diumenge, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va assegurar que el secretari de Defensa dels Estat Units, James Mattis, li va transmetre “un missatge molt clar de suport a l’Estat espanyol i a la defensa de la democràcia” durant la seva trobada en el XXII Fòrum Espanya-Estats Units del cap de setmana.

Amb tot, fonts de La Moncloa asseguren que la situació de Catalunya no es troba en l’agenda de la trobada amb Trump i que, a més, tots els socis internacionals d’Espanya tenen des de fa temps una posició clara i sense fissures, en el sentit que es tracta d’un assumpte intern d’Espanya que ha de tractar-se amb respecte a la llei i al marc constitucional espanyol.

I a més, destaquen que aquesta visita és molt important en si mateixa, per l’envergadura de les relacions bilaterals, així que transcendeix amb la conjuntura actual a Espanya. A La Moncloa consideren “excel·lent” el tracte que el Govern dels EUA donarà a la delegació espanyola: allotjament a la Blair House, la residència oficial dels convidats del president; signatura del llibre d’honor, reunió al despatx oval, esmorzar de treball i posteriorment roda de premsa conjunta dels dos mandataris.

A diferència del que és habitual en visites d’aquest tipus, en aquest cop Rajoy viatja a Washington només per reunir-se amb Trump a la Casa Blanca, no té res més a l’agenda i tornarà a Madrid aquest dimecres.

La prioritat de la cita són les relacions bilaterals, polítiques, econòmiques, comercials i de defensa. Rajoy ja va visitar la Casa Blanca el gener del 2014 per reunir-se amb Barack Obama, però al Govern espanyol destaquen que, mentre llavors Espanya estava iniciant la seva sortida d’una greu recessió, ara l’economia creix a taxa superiors al 3 per cent.

Juntament amb el creixement econòmic, el Govern espanyol es presenta a Washington amb l”actiu’ d’una relació bilateral en matèria de Defensa que és molt valorada a Washington i que inclou la cessió de l’ús de les bases de Rota (Cadis) i Morón (Sevilla). Espanya, com tots els membres de l’OTAN, manté el compromís d’elevar fins al 2 per cent del PIB la despesa en defensa en l’horitzó del 2024, una petició en la qual ha insistit molt el Govern nord-americà.

NO S’ESPERA CAP FREC

L’Executiu central no espera cap frec amb el nou mandatari dels Estats Units, tampoc a compte del lliure comerç del qual Rajoy n’és ferm partidari. La relació entre els dos països, asseguren les fonts, és molt sòlida, i afegeixen que entre socis i amics quan hi ha “matisos” o diferències es parlen “amb lleialtat”.

En el plànol econòmic, els Estats Units és la primera destinació de les exportacions espanyoles fora de la Unió Europea, el sisè client i el cinquè subministrador de béns. El comerç bilateral va ascendir el 2016 a 23.344 milions d’euros, amb dèficit per a Espanya de 1.688 milions. Tots dos països tenen interès a potenciar la relació econòmica.

Pel que fa a la inversió, el 2015 els Estats Units va ser la segona destinació d’inversions espanyoles, que han assolit un estoc de 60.259 milions d’euros i sostenen 96.000 ocupacions. Els Estats Units són el primer inversor a Espanya, amb un estoc el 2015 de 50.046 milions d’euros. La inversió espanyola està molt concentrada en el sector financer, però també abasta sectors com el transport i l’energia i el Govern central considera que encara hi ha més oportunitats per a empreses espanyoles.

Al costat de les relacions bilaterals, Trump i Rajoy tindran ocasió d’abordar l’escenari internacional, començant per les proves nuclears i balístiques de Corea del Nord. En aquest assumpte, assenyalen les fonts, Espanya i els Estats Units estan completament d’acord.

La posició espanyola la va reiterar el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, la setmana passada a l’ONU. Dastis va qualificar els assaigs com “una de les principals amenaces per a la pau internacional” i va demanar a Pyongyang “que abandoni un camí que porta sense remei a l’aïllament polític i econòmic del país” i obrin “el camí a negociacions” per a la desnuclearització de la península.

Un altre assumpte d’interès comú, i on el Govern espanyol és molt actiu, és Veneçuela. Dastis va tornar a demanar al Govern de Nicolás Maduro que, “en el marc dels esforços regionals”, dugui a terme “un veritable diàleg amb l’oposició” que respecti el seu marc constitucional, la separació de poders i els Drets Humans, i que porti a l’alliberament de tots els presos polítics, a eleccions lliures i per fi de la crisi humanitària.

Els dos països són també ferms aliats en la lluita contra el gihadisme i Espanya forma part de la coalició contra DAESH a l’Iraq. L’última vegada que Rajoy i Trump van parlar per telèfon, l’agost passat, va ser quan el mandatari nord-americà va transmetre les seves condolences pels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Tots dos havien parlat també després de la victòria de Trump el novembre del 2016 i, posteriorment, el febrer, quan ja havia pres possessió del càrrec. A més, es van veure breument en dues cimeres internacionals: en la reunió de líders de l’OTAN al maig i en la del G20 al juliol a Hamburg (Alemanya).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor