11.10.2017 - 12:14
|
Actualització: 11.10.2017 - 14:28
El govern espanyol es prepara per activar l’article 155 de la constitució contra l’autonomia de Catalunya, però abans vol saber si el govern de la Generalitat dóna per declarada la independència. En una compareixença al palau de la Moncloa, Mariano Rajoy ha dit: ‘El consell de ministres ha acordat de requerir formalment al govern de la Generalitat si ha declarat la independència de Catalunya. Aquest requeriment és previ a qualsevol de les mesures que pot prendre [el govern espanyol] a l’empara de l’article 155 de la constitució i pretén oferir claredat i seguretat sobre una qüestió de tanta importància.’
Rajoy ha afegit: ‘El govern vol oferir certeses als catalans i evitar la confusió generada per la Generalitat. En la resposta que doni a aquest requeriment Puigdemont es marcarà el futur dels esdeveniments. Si manifesta la voluntat de respectar la legalitat es posaria fi a un període d’inestabilitat. És el que se li ha demanat. És urgent posar fi a la situació que es viu a Catalunya.’
El president espanyol es va reunir ahir amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i avui ha parlat amb el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera. Tots dos partits han tancat files amb el govern espanyol en la resposta que doni al procés d’independència català. No s’hi veu cap fissura. Així ho han exhibit avui al matí al ple del congrés els portaveus socialistes i la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.
Serà precisament avui a la tarda al congrés quan Rajoy explicarà als grups parlamentaris la decisió presa avui pel consell de ministres.
L’article 155 diu així:
«Si una comunitat autònoma no complís les obligacions que la constitució o altres lleis li imposen, o actués de manera que atempti greument contra l’interès general d’Espanya, el govern, previ requeriment al president de la comunitat autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l’aprovació per majoria absoluta del senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar-lo al compliment forçós de les obligacions esmentades o per tal de protegir l’interès general.
Per a l’execució de les mesures previstes en l’apartat anterior, el govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes.»
Com s’aplica l’article 155
Per a l’aplicació del 155, el primer pas és que el govern espanyol faci el requeriment previ al president la Generalitat. Ho ha fet avui demanant a Puigdemont si havia proclamat la independència o no.
Un cop s’ha fet el requeriment al president de la comunitat autònoma, no hi ha cap termini per a la resposta del govern a aquesta demanda. El segon pas, segons l’article 189 del senat, és que el govern espanyol comuniqui al senat que vol aplicar el 155, i també l’abast, i que provi que la Generalitat ha desobeït la seva ordre. El tercer pas és un escrit de la mesa del senat a la Comissió General de les Comunitats Autònomes, que al seu torn podria demanar estudis i opinions o encarregar informes. En aquest cas, el procés s’endarreriria més temps.
Mentrestant, el president del senat ha de demanar al president de la Generalitat que respongui a les acusacions del govern espanyol i que nomeni algú que el representi en tots els tràmits que farà el senat. Després hi ha previstes les deliberacions, en les quals participen tots els senadors, el govern espanyol i la Generalitat. L’últim pas és la formulació de la proposició de la ponència i l’enviament al ple del senat per a sotmetre-la a votació.
Ple suport del PSOE
El secretari general ha comparegut per explicar que dóna ple suport al pas que ha fet Mariano Rajoy: ‘Compartim la necessitat que el president Puigdemont aclareixi exactament què va voler dir ahir’. Ha definit el PSOE com un partit constitucionalista i que, per davant de tot, considera que cal complir la llei.
Sánchez també ha dit que havia arribat a un acord amb el president del govern espanyol per obrir una reforma de la constitució, prèviament, amb la constitució de la comissió d’avaluació del model autonòmic, que hauria de durar sis mesos.