29.08.2016 - 22:00
Aquest dilluns al matí ha entrat en vigor l’alto al foc entre la guerrilla de les FARC amb el govern colombià de Juan Manuel Santos. L’acord a què s’ha arribat a l’Havana, Cuba, amb la presència de delegats noruecs i cubans, implica el final d’una guerra que ha durat 52 anys i ha cobrat 220.000 morts.
Este 29 de agosto empieza una nueva historia para Colombia. Silenciamos los fusiles. ¡SE ACABÓ LA GUERRA CON LAS FARC!
— Juan Manuel Santos (@JuanManSantos) August 29, 2016
Un dels punts de l’acord és la participació parlamentària, assegurada durant dues legislatures amb independència dels vots obtinguts a les eleccions, d’allò que fins ara era una guerrilla considerada terrorista pel país sud-americà. Per això recordem el piulet que va fer Mariano Rajoy i que ha repiulat el PP avui, en què felicitava Colòmbia per haver arribat a l’acord. La resposta d’Otegi no es va fer esperar.
. @marianorajoy Favorable a un acuerdo político en #Colombia y enemigo de la paz en Euskal Herria. Vuestra hipocresía no tiene limites.
— Arnaldo Otegi 🔻 (@ArnaldoOtegi) June 23, 2016
La felicitació de Rajoy i el suport al procés de pau a Colòmbia contrasta, doncs, amb l’actitud presa arran del procés de pau amb ETA, que avui encara té conseqüències com ara la negativa a permetre la candidatura d’Arnaldo Otegi per a ser president o l’actitud general del Partit Popular respecte d’EH Bildu, el partit de l’esquerra abertzale, que és l’únic exclòs de les rondes de contactes del PP.
Hom parla, també, de la possibilitat que Rajoy assisteixi a la signatura de l’acord a Colòmbia si es valida en un plebiscit després de la reunió que va tenir amb Santos el març de l’any passat. En aquest acte, el president de l’estat espanyol en funcions podria trobar-se amb Otegi, convidat pel bàndol de les FARC, si la justícia li permet de sortir del país.