15.06.2023 - 20:56
|
Actualització: 15.06.2023 - 21:03
Rafa Peña, copropietari del restaurant Gresca, ha estat reconegut avui amb el Premi Nacional de Gastronomia 2023. Els Jardins del Palau de Pedralbes de Barcelona han estat l’escenari del lliurament dels guardons que entrega l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Nil Dulcet, xef i copropietari del restaurant Compartir Barcelona, ha aconseguit el Premi Revelació; Pablo Sacerdotte, del restaurant Cocina Hermanos Torres, el Premi Cap de Sala, i el xef José Andrés ha estat reconegut amb el Premi Especial de l’Acadèmia. El Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic l’ha rebut el periodista Marc Casanovas per l’article ‘La resistència de l’última subhasta cantada de peix a Catalunya’, publicat a la Vanguardia.
El Premi Especial reconeix la contribució d’Andrés a la gastronomia, així com la tasca a través de l’ONG impulsada per ell World Central Kitchen, que dóna resposta a necessitats alimentàries en situacions d’emergència arreu del món.
Els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics fan al llarg de l’any. L’acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i a la gastronomia del país. A parer de Carles Vilarrubí, president de l’acadèmia, la cuina catalana és una part fonamental de la cultura del país que “respon a la passió, professionalitat i al compromís” amb l’entorn, la pagesia, la ramaderia, la pesca i el sector vitivinícola.