25.06.2019 - 21:18
Ràdio Terra ha anunciat que tanca després de cinc anys. En un comunicat, explica les dificultats econòmiques de continuar amb el projecte, basades en la pèrdua de socis, la incapacitat de captar-ne de suficients per a mantenir una estructura estable i la falta de suport de les institucions públiques.
Heus ací el comunicat: Ràdio Terra apaga micròfons
«Fa cinc anys dues persones de Reus (el Baix Camp) van impulsar l’Associació per la Comunicació Popular als Països Catalans davant la necessitat d’articular un espai comunicatiu nacional i popular i teixir una xarxa de mitjans de comunicació associativa de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.
Amb aquest objectiu, vam crear Ràdio Terra, generant una xarxa d’una o més coresponsals per cadascuna de les comarques i comptant amb el suport econòmic de més de dos centenars de persones i entitats que van fer possible la construcció de l’estudi al Casal Despertaferro i l’inici de les emissions la temporada 2014-2015.
Des de llavors, hem arribat a aconseguir gairebé quatre-cents socis i sòcies que ens han permès funcionar com a entitat i com a mitjà de comunicació durant cinc anys. Tanmateix, en els darrers dos anys hem perdut més de cent sòcies i l’entitat ha passat de la precarietat a la inviabilitat econòmica.
Per aquest motiu, aquesta darrera temporada hem iniciat la campanya #SOSRàdioTerra, que avui acaba. Aquesta aposta tenia l’objectiu de consolidar una base sòlida i regular d’ingressos per part de nous socis i sòcies que permetessin assegurar un lloc de feina estable i amb condicions dignes, per tal de garantir el futur del projecte.
En aquests cinc anys el volum de feina de Ràdio Terra no ha parat de créixer. Hem passat de tenir dos programes propis la primera temporada a tenir-ne una vintena aquesta darrera. Les dimensions que ha agafat el projecte requereixen moltes hores de feina de coordinació i exigeixen haver de garantir un lloc de feina a una persona per poder continuar sostenint Ràdio Terra. Tot plegat tenint en compte que tota la gent que ha fet programes durant aquests darrers cinc anys ho ha fet de forma voluntària.
També hem intentat complementar (que no substituir) els ingressos econòmics dels socis i sòcies amb publicitat d’entitats sense ànim de lucre i empreses amb criteris socials, així com subvencions d’institucions públiques. En relació a la publicitat, hem dut a terme diversos intents, amb diferents persones, estratègies i moments, però no hem estat capaces d’aconseguir ingressos publicitaris. Pel que fa al finançament públic, la Generalitat de Catalunya ens va concedir una subvenció per a la temporada 2017-2018, que ens va permetre generar un lloc de feina remunerat en la tasca de coordinació del projecte i contractar la nostra única treballadora. Tanmateix, això ens va obligar a noves despeses administratives que no teníem i que teníem previst de compensar aquesta temporada amb una campanya de creixement i no de salvament. Això no ha estat possible perquè els esdeveniments es van accelearar quan no vam rebre cap tipus de subvenció de la Generalitat de Catalunya, ni cap altra organisme públic, durant la present temporada.
Tots aquests factors, així com el fet que no haguem assolit l’èxit que preteníem amb la campanya #SOSRàdioTerra, ens obliguen, a contracor, al cessament de la nostra activitat com a Ràdio Terra i com a entitat.
Segurament haguéssim pogut fer més, tant perquè aquesta campanya tingués èxit com per fer una Ràdio Terra més atractiva i de major qualitat. També haguéssim pogut acceptar donacions de persones i entitats que així ens ho han ofert i volem agrair de nou. Però, precisament, el que volíem era una base d’ingressos sòlida i regular per poder sortir de la precarietat i poder dedicar el temps necessari a fer ràdio i fer créixer el projecte, en lloc de patir constantment per la sostenibilitat econòmica. Com en moltes entitats, la precarietat no ens ha permès arribar a més. I, no per falta de ganes ni de capacitat, sinó per manca de recursos.
És per això, que la decisió que prenem avui no és improvisada, sinó que és la conseqüència d’una reflexió serena i madurada. De la mateixa manera que ho vam fer en l’inici del projecte, i hem mantingut al llarg d’aquests cinc anys, hem partit del principi de prudència i de tenir clar que Ràdio Terra només era viable si la gent volia que aquesta ho fos.
Malgrat això, no podem amagar la nostra tristor, no només pel fet d’acabar un projecte que no ha parat d’enriquir-nos extraordinàriament, sinó també pel fet de constatar que encara estem a quilòmetres llum de teixir una xarxa nacional de mitjans de comunicació populars, que sempre ha estat l’objectiu de la nostra entitat. Fa uns mesos tancava La Jornada, aquesta setmana tancava l’Aguait, durant aquest temps hem vist tancar molts mitjans, tot i que per sort, també n’hi ha d’altres que segueixen més forts que mai i ens fan ser optimistes.
La llista d’agraïments és infinita i demanem disculpes per endavant si ens descuidem unes quantes desenes de persones; durant aquests cinc anys, hem tingut el privilegi de treballar amb milers. Això fa, que tot i la tristesa del moment, continuem convençudes que projectes de comunicació popular i d’àmbit nacional son possibles. Hi ha milers de persones que cada dia, des que s’aixequen fins que se’n van a dormir, dediquen tot el seu temps a lluitar per una societat més justa, sostenible i igualitària i per la llibertat del nostre poble i la normalització i socialització de la nostra cultura.
El primer reconeixement, a les centenars de sòcies i socis que han permès que Ràdio Terra hagi existit durant aquests cinc anys. També a les centenars de persones que han col·laborat amb Ràdio Terra fent de corresponsal i donant la seva cara per fer créixer aquest projecte. Als centenars de persones que s’han animat a fer programes periòdicament i han contibuït a crear una graella radiofònica cada vegada més àmplia, interessant i variada. A les milers de persones que ens han facilitat fer la nostra tasca, atenent-nos en entrevistes, participant en tertúlies, facilitant-nos contactes i proposant-nos temes i continguts. Als mitjans de comunicació amb qui hem treballat colze a colze: la Directa, el Temps, el Catalunya Plural, el Grup Barnils i l’Anuari Mèdia.cat, la Revista Caramella … i, especialment, les ràdios: Ona Mediterrània, Ràdio Arrels, Ràdio Pinsània, Ràdio Aktiva… Als que ens han acompanyat a fires i esdeveniments, en especial a les organitadores de la Fira Literal i a les companyes que sempre s’animen a fer entrevistes, a les que heu vingut a veure’ns a les xerrades i a totes les que ens heu donat la vostra estima, suport i idees en aquests darrers moments complicats.
A l’Enric i a l’Arnau (L’equip A) que s’han encarregat durant cinc anys del disseny i la informàtica. A la Laura, la Jordina, l’Aleida, la Carlota i la Clara que durant un any i mig han fet equip amb nosaltes per crear, pensar, disenyar, editar, gravar i encarar els continguts i la campanya #SOSRàdioTerra. Però, sobretot, sobretot, a la Marina Pérez que va liderar la temporada 2016-2017, a l’Albert Salas que va sumar-se a portar el timó de Ràdio Terra l’any 2017 i que no l’ha deixat anar del tot en cap moment i a la Marta Curull que ha estat l’ànima i la veu de Ràdio Terra en aquestes darreres dues temporades. A tots i totes vosaltres, mai us ho podrem agrair prou!
I abans d’acomiadar-nos no podem descuidar-nos d’enviar un darrer agraïment a les dues persones fundadores de Ràdio Terra. Gràcies per la idea, l’esperança, les ganes de construir aquest projecte i l’oportunitat que ens heu donat a totes les que hem participat en un moment o altre d’aquesta ràdio. Al Sergi per totes les hores dedicades al projecte durant els primers moments, que també van ser difícils. I al Xavi, per l’experiència, els consells, la persevarança, la lucidesa i claredat, per tocar de peus a terra, per ser-hi sempre fent tasques moltes vegades invisibles, per l’acompanyament i també per continuar apostant dia rere dia, fins al final i també un cop apaguem aquests microfons, per transformar des de l’estudi i des dels carrers la realitat de les nostres vides i el nostre país.
Avui, 24 de juny Diada Nacional dels Països Catalans, Ràdio Terra apaga els micròfons. Ens acomiadem! Però estem més convençudes que mai, que aviat ens trobarem de nou. Perquè hi ha centenars de milers de veus arreu de les nostres comarques que necessiten un altaveu. Per aquest motiu, us animem a tots i totes a recolzar els mitjans de comunicació que segueixen en peu, dedicant-hi moltes hores i esforços, per tal demostrar que aquest poble segueix viu!
A partir d’avui, continuarem teixint un país de veus, des de tots els racons i amb tots els accents, com ho hem fet sempre. Sense un micròfon, però amb la mateixa il·lusió del primer dia.
Salut!»