Rabell veu Mas ‘desesperat’ per conservar el poder i es proposa com a desllorigador del conflicte amb Espanya

VilaWeb
Redacció
10.11.2015 - 15:52
Actualització: 10.11.2015 - 15:55

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, ha rebutjat des de l’hemicicle del Parlament que Artur Mas i CDC ‘pilotin la transició democràtica’ que ha iniciat Catalunya. Les retallades i els casos de presumpta corrupció que afecten Convergència fan inviable el suport dels diputats de la confluència d’esquerres a la candidatura de Mas a la presidència de la Generalitat. Segons Rabell, Mas i Convergència estan ‘desesperats’ en conservar el poder, fet pel qual parlen d’independència i de polítiques socials. La solució a ‘l’empat infinit’, tal com defineix la pugna entre independentistes i el govern centrals, creu que només es pot resoldre amb un full de ruta transitable  i coherent que recuperi la majoria pel dret a decidir.

‘A qui ens hem de creure, al Mas del govern dels millors o al socialdemòcrata del discurs d’investidura?’, ha preguntat Rabell des de l’hemicicle del Parlament. El líder de CSQP atribueix el caire social del discurs d’investidura de Mas a la necessitat que té CDC de continuar governant.

CSQP no creu que tot allò que la Generalitat no ha fet en matèria social els darrers anys es faci en els propers 18 mesos. Rabell ha mostrat una còpia del pacte de Govern que el 2012 van signar CiU i ERC i ha afirmat que tot el que Mas va plantejar en el discurs d’ahir ja sortia en aquell document i han acabat sent promeses incomplertes. ‘En política hem après que, mentre no s’inventi el ‘sinceròmetre’, ens hem d’atenir als fets’, ha dit.

Procés constituent ‘arreu de l’estat’

Rabell ha defensat un procés constituent a Catalunya, en paral·lel amb un altre arreu de l’estat que acabi amb el règim constitucional ‘esgotat’ de 1978. Dos processos independents, però que necessiten ‘complicitats’ per funcionar. El líder de la confluència d’esquerres ha recordat la feina que partits com Podem, Izquierda Unida, la Chunta Aragonesista i Compromís estan fent a l’estat per defensar el dret d’autodeterminació de Catalunya. Teixir complicitats amb aquestes formacions es fa més difícil, segons Rabell, quan el parlament aprova declaracions de ‘fugida endavant’. ‘El 20-D contarem quin pes tenen aquestes complicitats’, li ha respòs Mas.

El referèndum d’independència és una proposta que CSQP està convençuda que té recorregut a l’estat, tenint en compte el procés de transició que també està vivint Espanya. ‘Ja sabem que l’estat no ha deixat fer un referèndum. Però cal seguir batallant i insistint fins a obtenir-lo, com van fer els escocesos’, ha explicat.

‘El 27-S Catalunya va votar sí, però no’, ha continuar el líder de la confluència d’esquerres. ‘Va donar una majoria als partits independentistes, però no una majoria per a un plebiscit com plantejaven’, ha dit. Segons ell, la disputa actual entre independentistes i immobilistes està condemnada a un empat infinit en el qual els independentistes tenen força per fer un pols a l’Estat, però probablement no prou per guanyar-lo. ‘L’estat -ha afegit- té força per bloquejar les iniciatives que surtin de Catalunya però no prou per aturar el procés’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor