R.Unit.- Víctimes d’atacs amb àcid demanen al Govern britànic mesures més fortes per als agressors

  • Víctimes d'atacs amb àcid al Regne Unit han demanat al Govern que s'endureixin les conseqüències legals d'aquest tipus d'agressions, com ara condemnes de presó més llargues i controls més exhaustius en la venda d'aquestes substàncies corrosives, després d'un fort augment del nombre de casos registrats entre 2016 i 2017.

VilaWeb
Redacció
03.08.2017 - 13:13

TRURO (REGNE UNIT), 3 (Reuters/EP)

Víctimes d’atacs amb àcid al Regne Unit han demanat al Govern que s’endureixin les conseqüències legals d’aquest tipus d’agressions, com ara condemnes de presó més llargues i controls més exhaustius en la venda d’aquestes substàncies corrosives, després d’un fort augment del nombre de casos registrats entre 2016 i 2017.

El Ministeri de l’Interior britànic ha planejat presentar un full de ruta perquè la Fiscalia identifiqui les substàncies corrosives com a armes perilloses i revisi les directrius per a les sentències derivades d’aquests casos.

“Altres mesures importants seran revisar la Llei de Substàncies Verinoses per avaluar si hauria d’incloure més productes que continguin àcids i substàncies nocives, i treballar per divulgar mesures que restringeixin les vendes d’àcids i altres substàncies corrosives”, ha explicat Sarah Newton, secretària d’Estat de Seguretat.

Per a les víctimes, com Andreas Christopheros de 32 anys, que va ser assaltat a casa seva el 2014, les paraules de la secretària d’Estat són un alleujament. Però s’uneix a la petició de la resta de víctimes d’atacs amb àcid perquè aquestes declaracions es facin realitat.

“Penso que el Regne Unit té una estratègia errònia per solucionar això”, ha afirmat Christopheros a Reuters a la seva casa de Truro, una localitat situada al sud-oest d’Anglaterra. “Crec que que la sentència atribuïda a qualsevol persona que realitzi un atac amb àcid en qualsevol de les seves formes, tingui la víctima conseqüències greus o no, hauria de ser per a tota la vida, amb una durada mínima de 20 anys o més”, ha manifestat.

Jaf Shah, director executiu de l’organització no governamental Acid Survivors Trust International, amb seu a Londres, ha indicat que existeix un buit legal que no permet que les persones que porten àcid siguin condemnades, a diferència d’aquelles que porten una pistola o un ganivet.

“No hi ha nivells apropiats de control”, ha afegit Shah. “Si t’enxampen amb àcid la Policia ha de contrastar les teves intencions, la qual cosa és difícil”, ha conclòs el director.

AUGMENT DELS ATACS

L’assumpte està d’actualitat per l’augment d’atacs, aquest juny dos cosins van ser ruixats amb àcid des de la finestra d’un cotxe mentre estaven celebrant un aniversari, la qual cosa va motivar la ministra de l’Interior, Amber Rudd, a revisar la legislació.

A Londres s’han donat diversos d’aquests atacs, atenent causes diferents, des de robatoris a enfrontaments entre colles. Els atacs amb substàncies corrosives han augmentat a la capital britànica de 261 casos el 2015 a 431 l’any 2016, segons les dades de la Policia Metropolitana. Fins al mes d’agost del 2017 s’han registrat 282 incidents d’aquest tipus.

Les causes de l’augment d’atacs amb àcid no són clares, però coincideix amb la promulgació de restriccions a l’ús i compra d’armes, incloent la norma dels “dos temps” que estableix una pena mínima obligatòria de sis mesos per a les persones condemnades, per segona vegada, per portar un ganivet.

LLUITANT PER DORMIR

La dura experiència de Cristopheros va començar al desembre del 2014, quan van cridar a la porta de casa seva i la va obrir pensant que era el carter que venia a portar regals per Nadal. En comptes d’això, un home que no havia vist abans li va vessar un contenidor amb àcid sulfúric a la cara, mentre deia: “Això és per a tu, col·lega”.

“La meva samarreta es va desintegrar de dalt a baix, va desaparèixer. El dolor era inexplicable”, ha expressat des de la mateixa casa en què van succeir els fets, on encara viu amb la seva dona i el seu fill de quatre anys.

Ràpidament va ser portat a l’hospital on els metges li van dir a la seva esposa i a la seva mare que probablement no sobreviuria a aquella nit. Cristopheros es va sentir “sota la mirada de la mort” durant setmanes pel risc derivat de la infecció de la ferida.

Un 90 per cent del rostre de Cristopheros ha estat reconstruït utilitzant pell d’altres parts del seu cos, recorrent al cuir cabellut o al coll. S’ha sotmès a més de deu intervencions quirúrgiques i en necessitarà més.

Ha perdut les parpelles tres vegades per la contracció de les cicatrius de la cara, la qual cosa provoca una lluita diària contra les conseqüències de l’atac. “No tenir parpelles ha estat la major tortura que he viscut”, ha assenyalat. “No pots amagar-te de la llum. No pots tancar els ulls”, ha afegit.

Cristopheros ha explicat que l’atac va succeir per un error d’identitat, atès que l’assaltant pensava que ell havia agredit sexualment un membre de la seva família, però no era així, es va equivocar de casa.

Després de declarar-se culpable, al principi l’agressor va ser condemnat a cadena perpètua amb una durada mínima de vuit anys. Christopheros va saber més tard que l’assaltant va guanyar una apel·lació que retirava la cadena perpètua i canviava la seva sentència a 16 anys de presó amb la possibilitat de ser posat en llibertat condicional als vuit anys de presó.

“Tres jutges van acabar concloent que la cadena perpètua havia d’eliminar-se de la sentència perquè l’acusat no es considera un perill per a la societat. És probablement la part més desconcertant de tota la història”, ha indicat Cristopheros. “Va ser un atac planejat”, ha afirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor