R.Unit.- Les incògnites del Brexit romanen en la vigília del 8-J per ambigüitat deliberada de ‘tories’ i laboristes

  • La gran paradoxa de les generals que el Regne Unit celebra aquest dijous és que una votació convocada exclusivament en clau de Brexit manté la sortida de la Unió Europea com la veritable incògnita, després que la campanya amb prou feines contribuís a llançar llum sobre els plans dels dos principals partits anomenats a disputar-se el poder.

VilaWeb
Redacció
07.06.2017 - 17:26

LONDRES, 7 (EUROPA PRESS)

La gran paradoxa de les generals que el Regne Unit celebra aquest dijous és que una votació convocada exclusivament en clau de Brexit manté la sortida de la Unió Europea com la veritable incògnita, després que la campanya amb prou feines contribuís a llançar llum sobre els plans dels dos principals partits anomenats a disputar-se el poder.

El procés és considerat com a irreversible pel consens polític, després que el 52 per cent dels britànics votessin a favor d’abandonar la Unió Europea. Només els liberals-demòcrates plantegen una segona consulta, però la seva actual marginalitat en l’arc parlamentari redueix a la mínima expressió la seva capacitat de situar la seva aposta en l’agenda institucional.

En conseqüència, el repartiment de poders que deixa aquest dijous determinarà la forma i el fons d’un divorci al qual el Regne Unit concorre amb tots els enigmes per buidar. Conservadors i laboristes han evitat aclarir com controlaran la immigració, un dels factors que va decantar el plebiscit, malgrat la seva compartida vocació per reduir el volum d’estrangers al país, o com gestionaran la factura del divorci, la quantia del qual ha estat estimada entre 60.000 i 100.000 milions d’euros.

Les úniques divergències pràctiques radiquen al voltant de la possibilitat d’abandonar sense acord, un escenari que els conservadors no descarten si l’oferta dels seus futurs exsocis no els convenç i al fet que els laboristes garantirien unilateralment els drets dels més de tres milions de ciutadans comunitaris en terra britànic.

Theresa May, per contra, la considera una de les bases per a la negociació, sobretot perquè vol assegurar correlació per als britànics repartits pel continent, si bé ambdues forces coincideixen a les seves declaracions de bona voluntat per acabar amb el limbe legal en què actualment es troben quatre milions d’europeus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor