Els governs europeus demanen als britànics que el Regne Unit es quedi a la UE

  • Espanya defensa avançar en la integració i els països de l'Est, una distribució de competències més respectuosa amb la sobirania nacional

VilaWeb
Redacció
20.06.2016 - 13:07
Actualització: 20.06.2016 - 13:47

Espanya defensa avançar en la integració i els països de l’Est, una distribució de competències més respectuosa amb la sobirania nacional

BRUSSEL·LES, 20 (EUROPA PRESS)

Diversos governs europeus han demanat de manera oberta aquest dilluns als ciutadans britànics que el Regne Unit es quedi a la Unió Europea, tot i que han deixat clar que es tracta d’una decisió que està en mans dels britànics, que aquest dijous votaran en referèndum sobre la permanència o sortida de la Unió Europea del seu país.

“Si decideixen anar-se’n, perdrem més que un país. Perdrem història i les tradicions del Regne Unit a la Unió Europea, que són importants per a nosaltres”, ha avisat el ministre d’Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, en unes declaracions a la premsa a la seva arribada a la reunió amb els seus homòlegs de la UE, en vigílies del referèndum sobre el possible Brexit.

El cap de la diplomàcia alemanya ha reiterat el seu desig que el Regne Unit “es quedi” i ha confiat que “els conflictes domèstics dels últims dies” al país contribueixin que “guanyi suport” l’opció de la permanència, en al·lusió a l’assassinat de la diputada Jo Cox per un presumpte fanàtic d’extrema dreta. “Europa és molt més pobre si el Regne Unit abandona”, ha recalcat.

“L’elecció que farà el poble britànic serà important per a ells, però també per a Europa, i per tant apel·lo als britànics que, en el moment d’elegir, tinguin en ment aquest gran desafiament històric”, ha explicat per part seva el ministre d’Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault.

RESPONSABILITAT O ERROR DE CAMERON?

“És un missatge realment sincer”, ha dit el cap de la diplomàcia gala, que ha recordat que l’elecció dels britànics és “lliure i sense ingerències” i que el primer ministre britànic, David Cameron, “ha assumit la seva responsabilitat en política interna” convocant el referèndum.

Però ha apel·lat a la història, que demostra la “gran vida en comú, de tragèdies i també de moltes esperances” que comparteixen els pobles europeus. “Tots els europeus es giren cap al poble britànic perquè tenim, i la nostra història ens ho recorda, una gran vida en comú, de tragèdies però també de moltes esperances”, ha recalcat Ayrault.

El ministre d’Afers Estrangers espanyol en funcions, José Manuel García Margallo, ha considerat en canvi que la decisió del ‘premier’ britànic de convocar el referèndum és un error “sense la menor dubte” i ha defensat l’interès del Govern espanyol que el Regne Unit romangui a la UE, tot i que “el risc de sortida és real” a la llum dels sondejos.

“La UE ha fet tot el que podia fer perquè el referèndum tingui un resultat satisfactori per als interessos europeus” i perquè “el Regne Unit romangui dins de la UE”, ha explicat el cap de la diplomàcia espanyola en funcions, que ha admès que “hi haurà volatilitat els primers dies” en els mercat de capitals, però “a curt i mitjà termini tendiria a estabilitzar-se”.

I ha defensat que si guanya el Brexit, la Unió Europea hauria d’accelerar el procés d’integració europea per “evitar qualsevol contagi” després d’admetre que els països del Visegrad estan “demanant una distribució de competències que sigui més respectuosa amb la sobirania nacional”, una cosa que “no comparteix” l’executiu espanyol, que demana per contra “donar el senyal que està disposat a seguir avançat cap als Estats Units d’Europa”.

El ministre d’Exteriors luxemburguès, Jean Asselborn, que aquest diumenge va alertar de la possibilitat que la sortida del Regne Unit provoqui un efecte dòmino en altres països del bloc de l’est d’Europa al diari ‘Tagesspiegel am Sonntag’, ha insistit que volen que els britànics es quedin a la UE i que la sortida del país no seria segons la seva opinió “una elecció en la bona direcció”.

“Si decideixen que ‘sí’, treballarem junts. Si diuen que ‘no’, no estic convençut que això serà una elecció en la bona direcció per a la gent al Regne Unit, políticament i econòmicament i també en l’àmbit cultural. Si diuen ‘no’, hauran de caminar sols i hem d’evitar això”, ha incidit el luxemburguès. “Volem un Regne Unit unit en una UE unida”, ha resumit.

El ministre d’Exteriors txec, Lubomir Zaoralek, ha evitat entrar a valorar les possibles conseqüències d’un Brexit i ha confiat que el Regne Unit romangui en el bloc, mentre que el cap de la diplomàcia belga, Didier Reynders, ha insistit en la necessitat d’esperar que els britànics es pronunciïn i veure els resultats. “Després traurem les conclusions”, ha recalcat el belga.

LONDRES AUGURA UN RESULTAT “MOLT AJUSTAT”

El ministre d’Afers Estrangers britànic, Philip Hammond, ha reconegut que el resultat del referèndum sobre la sortida o no del Regne Unit de la Unió Europea “serà molt ajustat” i ha llançat un missatge als britànics per avisar-los que la decisió serà “irreversible” i el país no podrà “mai” tornar a entrar en el bloc en termes acceptables, perquè estaria obligat per exemple a adoptar l’euro o entrar a l’espai lliure sense fronteres Schengen.

“Això és una decisió molt important i som molt clars que està en el millor interès del Regne Unit quedar-se com a membre de la Unió Europea”, ha defensat el cap de la diplomàcia britànica.

Hammond ha deixat clar que esperen que hi hagi, si els britànics voten a favor de quedar-se a la UE aquest dijous, “una aplicació ràpida i completa del paquet acordat al febrer a Brussel·les”, en al·lusió a algunes concessions que van acceptar els caps d’estat i de govern de la UE per intentar convèncer als britànics que es quedin, incloses algunes restriccions a les ajudes socials per als ciutadans de la resta de països de la UE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor