R.Unit.- El Brexit amenaça de revifar les ànsies independentistes d’Escòcia

  • El referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea podria tenir conseqüències constitucionals per a la unitat britànica a causa de la divisió existent entre els territoris que la integren, ja que davant de la fragmentació que Anglaterra presenta en les enquestes, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord donen suport majoritàriament a la continuïtat.

VilaWeb
Redacció
22.06.2016 - 17:21

LONDRES, 22 (EUROPA PRESS)

El referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea podria tenir conseqüències constitucionals per a la unitat britànica a causa de la divisió existent entre els territoris que la integren, ja que davant de la fragmentació que Anglaterra presenta en les enquestes, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord donen suport majoritàriament a la continuïtat.

Els escocesos, governats pel Partit Nacional Escocès (SNP,) tot i que no per majoria absoluta, han advertit d’un ressorgiment dels objectius independentistes si el plebiscit de dijous els força a abandonar el bloc comunitari.

De fet, a diferència del plebiscit del 1975 que va ratificar l’adhesió britànica a la llavors Comunitat Econòmica Europea, els partits nacionalistes d’Escòcia i Gal·les donen suport ara al manteniment del vincle amb Brussel·les i, d’acord amb les enquestes, els avisos del SNP tenen el seu reflex a peu de carrer.

Així, si a dia d’avui se celebrés una consulta d’independència, el ‘no’ venceria per un 53%, una vegada descartats els indecisos, segons un estudi de Panellbase. Tot i això, preguntat per la seva decisió en el cas que el Regne Unit abandonés la UE, l’electorat provocaria una bolcada, amb el 52% a favor la separació.

Escòcia constitueix, de fet, la amenaça més gran des d’una perspectiva territorial, no només per constituir l’única de les quatre nacions britàniques que té al front a un executiu nacionalista, ja que Gal·les té un gabinet laborista i Irlanda del Nord, amb una coalició d’unionistes i republicans.

EL PLEBISCIT ESCOCÈS, UN REFERENT

El plebiscit de secessió celebrat el setembre del 2014 està encara present en la memòria col·lectiva d’un Regne Unit que fa menys de dos anys s’enfrontava a una incertesa semblant a la qual actualment fa front en matèria de la UE.

Un dels factors de pes que va influir sobre els votants havia estat, precisament, la continuïtat a la UE, després que totes les institucions, des de Brussel·les, fins a Londres, advertissin reiteradament que el divorci els posaria a la cua dels aspirants als vint-i-vuit, una posició que implicaria anys de negociació abans d’entrar un altre cop en el bloc.

En conseqüència, des que el primer ministre, David Cameron, comencés a renegociar l’estatus britànic a Europa, el SNP va qüestionar la legitimitat d’haver d’abandonar per decisió d’un electorat que li era aliè, en altres paraules, d’acceptar la ingerència britànica en assumptes de transcendència interna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor