R.Centrafricana.- L’OMS tem que l’Ebola es propagui a RCA davant l’arribada de refugiats de RDC

  • DAKAR, 25 (Thomson Reuters Foundation/EP) El brot d'Ebola que s'ha declarat a la República Democràtica del Congo (RDC) podria propagar-se a la veïna República Centreafricana (RCA), on la recent violència ha forçat milers de persones a fugir travessant la frontera, ha alertat aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

VilaWeb
Redacció
25.05.2017 - 17:12

DAKAR, 25 (Thomson Reuters Foundation/EP)

El brot d’Ebola que s’ha declarat a la República Democràtica del Congo (RDC) podria propagar-se a la veïna República Centreafricana (RCA), on la recent violència ha forçat milers de persones a fugir travessant la frontera, ha alertat aquest dijous l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Fins al moment quatre persones han mort per la malaltia i hi ha un total de 43 casos sospitosos i confirmats a la província de Bas-Uele, en el nord-est d’RDC, una zona remota. L’aïllament de la zona, situada a uns 1.400 quilòmetres de Kinshasa, ha ajudat a contenir la propagació de l’Ebola, segons els experts.

Els últims atacs de les milícies Antibalaka, predominantment cristianes, en la localitat fronterera de Bangassou han portat 2.750 persones a refugiar-se a Bas-Uele, elevant el risc que el brot es propagui a l’altre costat de la frontera, segons l’OMS.

“Hi ha una gran preocupació per la propagació de l’Ebola a RCA després d’aquest desplaçament”, ha comentat el representant de l’OMS en RCA, Michel Yao. “Ens preocupa, ja que els refugiats estan prop de l’epicentre del brot”, ha precisat a Thomson Reuters Foundation, explicant que podrien contagiar-se i portar el virus de tornada al seu país.

Mentre que aquest és el vuitè brot d’Ebola a RDC, el país on més hi ha hagut, RCA manca de l’experiència per afrontar una epidèmia d’aquest tipus i el seu sistema de salut està afeblit després de quatre anys de conflicte, ha destacat Yao.

Més de dues terceres parts de les seves instal·lacions sanitàries han resultat danyades o destruïdes per la violència des del 2013, quan els rebels de Séléka, principalment musulmans, van desencadenar represàlies per les milícies Antibalaka, segons les agències humanitàries.

RCA va crear un centre de tractament de l’Ebola i un equip de resposta ràpida després de l’epidèmia a Àfrica Occidental, que va matar més d’11.300 persones entre el 2014 i el 2016 a Guinea, Sierra Leone i Libèria, segons l’OMS.

“Però existeix una capacitat molt limitada fora de Bangui i és difícil viatjar pel país a causa de la inseguretat”, ha ressaltat Yao. “Ens preocupa com de fàcilment l’Ebola podria propagar-se si arriba a RCA”, ha afegit.

Les autoritats sanitàries d’RDC tenen vigilades unes 365 persones que van estar en contacte amb els morts i han enviat laboratoris mòbils a la zona per accelerar les anàlisis a persones que mostren símptomes, segons l’últim informe de situació de l’OMS.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor