‘Quo vadis’, Borja Sémper?

  • Perfil del portaveu del PP, que va parlar en èuscar al congrés, cosa que ha fet que rebés crítiques de l'ala més dura del partit, en què fa anys ja havia plegat de tots els càrrecs

VilaWeb
Borja Sémper, en una imatge d'arxiu (fotografia: EFE).

Text

Andreu Barnils

28.09.2023 - 21:40
Actualització: 28.09.2023 - 22:37

A dinou anys era regidor del Partit Popular (PP) a Irun. A vint-i-tres anys, regidor i membre de l’equip de govern, gràcies a un pacte entre PP i PSOE. També ha estat diputat al parlament basc i portaveu del partit a Guipúscoa. Amenaçat per ETA, explica que ha tingut més de 100 escortes i que ha llegit informes de la policia que deien que ETA havia planejat de matar-lo en dues ocasions. És Borja Sémper (1976) el portaveu actual del PP al congrés espanyol i l’home que el 2016 va dir aquestes frases : “El PP ha perdut l’empremta de l’honradesa.” “Dins el PP la cultura es veu com una cosa aliena.” L’home que el 14 de gener de l’any 2020, en plena covid, i quan Casado havia guanyat les primàries dins el PP, va deixar la política. Va abandonar tots els càrrecs del partit. Ho va deixar, entre més coses, pel seu discurs crític amb Vox, quan el PP de Casado volia acostar-s’hi. Semblava que s’acabava una carrera de vint anys, i Sémper, llicenciat en dret, anava a treballar per a Ernst Young.

Però Feijóo el va recuperar el gener passat, el va fer portaveu de campanya i ara és diputat i portaveu del partit al congrés. Sémper és l’home que va parlar en èuscar a la tribuna del congrés, cosa que descol·locà sobretot els membres del seu partit, i la dreta mediàtica, que no va entendre el seu gest, ni segurament el seu perfil.

Sémper és poeta elogiat pel seu amic Sabina i periodista (ha escrit columnes sobre el Reial Madrid del seu cor a El Debate). Està divorciat de Maria Azcárete, més gran que ell, filla d’empresari, i amb qui té un fill. D’ençà del 2014 té una nova parella, l’actriu basca Bárbara Goenaga, amb qui té dos fills més. Es van conèixer en un concert de Love of Lesbian. “Tant de bo la dreta s’assemblés més a Borja Sémper que no a Ayuso”, li va dir Gabriel Rufián al congrés després de sentir Sémper parlant en èuscar.

Sémper es troba en un mal pas. Molt crític amb Vox (a la vegada acostat per biografia amb Santiago Abascal, el dirigent dels ultres, a qui coneix des que tenia disset anys. “La nostra amistat és a prova de bombes“, és frase seva), Sémper és un home de l’ala més moderada del PP (“va ser un error que no votéssim la reforma laboral”, ha dit), que aquests dies ha vist com el seu gest de parlar en èuscar aixecava les ires dins el PP. Diputats, ex-diputats i columnistes se li van tirar al coll.

Traduir-se a un mateix és absurd, jo hauria parlat en castellà” (Rajoy); “Borja, Borjamari, retira’t” (Jiménez Losantos);  “Ridícul espantós, una intervenció impròpia” (fonts anònimes del PP a la SER); “Hi ha un concepte en tennis molt útil per a qualsevol àmbit de la vida: evitar els errors no forçats” (Alejandro Fernández, PP); “Pijo progre” (Marhuenda, director de la Razón); “A mi m’agradaria que posessin Cayetana Álvarez de Toledo de portaveu. Ho faria molt millor“; Esperanza Aguirre.

Sémper i Francina Armengol.

El PP del senyor Feijóo ha pactat amb Vox en alguns governs autonòmics i el partit ultra li va donar els seus vots per investir-lo, sense sort. Sémper, l’home que volia allunyar-se’n, que va governar Irun amb pactes amb el PSOE, s’ha trobat aquests dies descol·locat, i com a portaveu del partit ha hagut de canviar de discurs i agafar una línia més dura que la seva. Feijóo el va fitxar per moderat, però el basc es troba ara amb un PP que pacta amb Vox. Són les contradiccions d’una rara avis dins el PP, un vers una mica lliure. Haurem de veure si el seu gest el mena a un segon ostracisme polític, que fa que molta gent es pregunti: “Quo vadis, Borja Sémper?” (‘On vas, Borja Sémper?’).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor