30.08.2016 - 02:00
|
Actualització: 02.09.2016 - 17:12
La polèmica per la inhabilitació d’Arnaldo Otegi fa dies que ha traspassat les fronteres del País Basc. Aquesta setmana un piulet al compte de Twitter de l’organització juvenil vinculada al BLOC, Joves PV-Compromís, deia: ‘Vindrà el dia en què la història política espanyola mirarà enrere i sentirà vergonya dels seus actes. Otegi Lendakari’. Després de ser interpel·lada per una usuària seguidora del Partit Popular, la coportaveu de Compromís i vice-presidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, es va desmarcar absolutament de la defensa de la candidatura d’Otegi expressada per Joves PV. ‘Tota la vida combatent qui no té empatia amb el patiment aliè. Per això aquest piulet no em representa ni a mi ni a Compromís’, va explicar. Quan ja se sap que la Junta Electoral de Guipúscoa ha ratificat la decisió d’impedir que Arnaldo Otegi aspiri a la presidència, parlem amb Quique Castelló, secretari general de Joves PV, que ho considera un ‘atropellament’ al candidat, a Bildu i al País Basc.
—Quina opinió teniu de la reacció de Mónica Oltra al vostre piulet en defensa d’Arnaldo Otegi?
—Certament, no solament ha estat un piulet de Mónica Oltra, encara que això haja passat públicament. Més persones de la direcció de Compromís ens van suggerir que esborràssem el nostre piulet. Per damunt del fet que es presente o no Otegi, nosaltres serem al costat de Bildu perquè són els nostres referents al País Basc i això no ho podrà evitar ningú. Com a Joves PV som una organització sobirana i amb independència segons els nostres estatuts, tenim amistat amb Gazte Abertzaleak i pensem que Bildu és el partit democràtic que pot dur endavant un projecte polític, social, econòmic i, sobretot, nacional al País Basc. Manifestem la nostra voluntat que Otegi puga presentar-se a les eleccions basques perquè creiem que és una màxima democràtica que qualsevol persona puga aspirar a presidir el seu país. I nosaltres no som ningú per a evitar-ho. Ni nosaltres ni cap partit que vullga jugar en aquest joc de la democràcia –que a l’estat espanyol es troba en hores baixes oprimint els pobles com ara el País Valencià, el País Basc, Catalunya, Galícia, etc.
—Oltra deia que el vostre piulet no la representava perquè ella combatia la gent que no tenia empatia amb el patiment aliè.
—Hi ha hagut més classes de sofriment: tortures, assassinats, terrorisme d’estat. Sempre han quedat en un segon pla o no els han donat el ressò mediàtic que sí que ha tingut un sofriment. Hi ha víctimes a tots dos costats i hem de ser al costat de les víctimes de tots dos costats. Però això no justifica que Joves PV considerem un atropellament democràtic el fet que Otegi no es puga presentar.
Ni nosaltres ni cap partit que vulgui jugar al joc de la democràcia no som ningú per a evitar que qualsevol persona puga aspirar a presidir el seu país
—Tanmateix heu esborrat el piulet. Per què?
—Vam tenir un debat entre els diferents caps d’àrea de l’organització i vam considerar que era la millor per a Compromís. Treballem en eixe esperit d’equip que ens ha caracteritzat des del principi de la nostra coordinadora. Alguns deien que comunicativament podíem cometre un error esborrant-lo. S’ha esborrat i s’ha creat un rebombori que crec que és més fruit del piulet de Mónica Oltra que del nostre. Al cap i a la fi, si parles amb qualsevol persona de Joves PV, continuem donant suport a Bildu, a Otegi o a qui siga la seua candidata. O al País Basc, perquè això no és un atropellament a la figura d’Otegi o al partit de Bildu i prou, sinó que és un atac democràtic i una mostra més del paternalisme espanyol i judicial que aguantem, especialment, les comunitats que tenim consciència nacional o que l’anem construint.
—Dèieu que més gent dins de Compromís us va demanar d’esborrar el piulet. Amb quins arguments?
—També m’agradaria fer un poc d’autocrítica, que sempre va bé, perquè el piulet no solament demanava que Otegi pogués presentar-s’hi, sinó que li donava suport públicament. No ens retirem de res de què hi dèiem, però sí que tenim en compte que Compromís és una coalició de partits amb diferents sensibilitats i alguns no se sentien còmodes veient que una organització donava suport a Arnaldo Otegi. Vam decidir allò que era millor per a Compromís i per al nostre projecte per al País Valencià.
—Us preocupa que no tothom dins de Compromís estigui disposat a defensar públicament aquesta candidatura d’Otegi i es multipliquin diferències com aquesta?
—No m’amagaré de dir-ho públicament, crec que, si Compromís fes un pas endavant en la seua estructura interna, decidís cap a on vol anar i tingués una direcció, existiria una coordinació, un consens i unes eines que evitarien aquesta mena de rebomboris. Això mateix vam fer saber ahir a la gent que era a la comissió executiva nacional de la coalició i crec que és cap a on hem d’anar. No em preocupa que hi haja diversitat d’opinions, és normal dins d’una coalició com la nostra, però crec que es poden gestionar sempre que tinguem voluntat de fer-ho. Si hi ha voluntat, Compromís decidirà el seu futur, però ho hem de fer ja.
Hi ha hagut tortures, assassinats, terrorisme d'estat. Sempre han quedat en un segon pla o no els han donat el ressò mediàtic que sí que ha tingut un sofriment
—Quan parleu de ‘pas endavant’ us referiu també a perdre ambigüitats?
—Més que ambigüitats, nosaltres veiem molt clar el projecte que volem però no és un secret que hi ha hagut certes tensions en qüestions internes o que ocupen al govern valencià que haurien estat molt més lleus amb una direcció ferma a Compromís —siga federació, partit únic o amb la fórmula que s’esculla. Hauríem estat molt més àgils de reacció i no hauríem originat rebomboris que ens han costat del tot cars a les últimes eleccions.
—Joves amb Iniciativa ja ha dit que estava d’acord amb la resposta de Mónica Oltra. Quina és la vostra relació amb ells ara mateix?
—Si a ells no els representa la nostra posició, jo evidentment ho respecte, perquè em considere demòcrata, tot i que no la compartisc. Però això no impedeix que puguem continuar treballant per la construcció d’una organització de les joventuts de Compromís que ens unisca i no ens partisca per la meitat. Hi tenim una relació cordial i intentem tornar a bastir els ponts que havíem destruït els últims anys. Ho havien fet totes dues organitzacions, no culparé ni els uns ni els altres. Igual que amb Compromís, tot dependrà de la voluntat que tinga cadascú de fer Compromís, amb Joves amb Iniciativa, Joves PV i Joves Verds Equo també tot dependrà de la voluntat que tinguem totes tres organitzacions de fer Joves amb Compromís.
—Una de les reaccions que han tingut més ressò ha estat la defensa que ha fet David Fernàndez de la posició de Joves PV.
—No amagaré que ha estat tot un referent i ho serà dins del món de la política. I la veritat és que va ser una sorpresa que un polític de fora del País Valencià ens donàs públicament eixe suport que hem trobat a faltar a casa nostra.
Si Compromís fes un pas endavant en la seua estructura interna i decidís cap a on vol anar, tindria eines que evitarien aquesta mena de rebomboris
—De qui heu trobat a faltar el suport?
—De Compromís.
—El BLOC, que és el vostre referent dins la coalició, no us ha expressat el suport?
—Llevat de les mostres de suport que cadascú haja volgut fer individualment, formalment no n’hem tingut cap mostra. Potser sí que hauria estat bé que alguna personalitat dins del BLOC ho hagués fet, però no els hem trobat a faltar perquè informalment sí que s’han posat en contacte amb nosaltres. Nosaltres també els hem demanat que no ho feren per no fer més voltes a la qüestió. Ho portarem a l’executiva d’avui per tractar-ho internament, perquè Joves PV no tenim la voluntat que es mediatitze gaire més.