Quins són els horaris dels àpats i del son més saludables?

  • Els proposa la Iniciativa per la Reforma Horària

VilaWeb

Redacció

11.05.2016 - 16:37
Actualització: 12.05.2016 - 07:27

L’entitat Iniciativa per la Reforma Horària ha començat a preparar l’anomenada Setmana dels Horaris, del 6 al 10 de juny, en què promourà accions per a difondre els avantatges econòmics, ambientals i socials de canviar els hàbits horaris de la nostra societat. Avui, per exemple, ha publicat una infografia per a explicar quins són els horaris més saludables.

La imatge proposa una jornada que comença cap a les set del matí, l’hora de l’esmorzar, quan el cos segrega cortisol. L’horari més saludable per a esmorzar és entre les 7.00 i les 9.00. De 9.00 a 13.00 és la franja horària de més capacitat cognitiva, quan la memòria funciona més bé, i l’horari més convenient per al dinar és entre les 12.30 i les 14.00. A partir d’aquesta hora, i fins les 16.00, hi ha una lleugera disminució de l’atenció, i, si fos possible, a algú li pot convenir una migdiada de vint minuts. A partir de les 17.00 i fins a les 20.00 hi ha el màxim de temperatura corporal, de força muscular, elasticitat i activitat càrdio-vascular. Entre les 21.00 i les 22.00 el cos comença a segregar melatonina. L’horari recomanable per al sopar és entre les 19.00 i les 21.00. Més tard d’aquesta hora es recomana d’evitar la llum intensa i l’ús d’aparells amb pantalla, i entre les 22.00 i les 23.00 entrem en la fase de la preparació del son. Cap a les 3.00 el cos assoleix la temperatura mínima i és quan hi ha els mínims reflexos; és l’hora en què podem cometre més errades i tenir accidents. És recomanable que els adults dormin unes vuit hores; els adolescents, nou; i els nens, entre deu i onze.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor