11.05.2016 - 16:37
|
Actualització: 12.05.2016 - 07:27
L’entitat Iniciativa per la Reforma Horària ha començat a preparar l’anomenada Setmana dels Horaris, del 6 al 10 de juny, en què promourà accions per a difondre els avantatges econòmics, ambientals i socials de canviar els hàbits horaris de la nostra societat. Avui, per exemple, ha publicat una infografia per a explicar quins són els horaris més saludables.
La imatge proposa una jornada que comença cap a les set del matí, l’hora de l’esmorzar, quan el cos segrega cortisol. L’horari més saludable per a esmorzar és entre les 7.00 i les 9.00. De 9.00 a 13.00 és la franja horària de més capacitat cognitiva, quan la memòria funciona més bé, i l’horari més convenient per al dinar és entre les 12.30 i les 14.00. A partir d’aquesta hora, i fins les 16.00, hi ha una lleugera disminució de l’atenció, i, si fos possible, a algú li pot convenir una migdiada de vint minuts. A partir de les 17.00 i fins a les 20.00 hi ha el màxim de temperatura corporal, de força muscular, elasticitat i activitat càrdio-vascular. Entre les 21.00 i les 22.00 el cos comença a segregar melatonina. L’horari recomanable per al sopar és entre les 19.00 i les 21.00. Més tard d’aquesta hora es recomana d’evitar la llum intensa i l’ús d’aparells amb pantalla, i entre les 22.00 i les 23.00 entrem en la fase de la preparació del son. Cap a les 3.00 el cos assoleix la temperatura mínima i és quan hi ha els mínims reflexos; és l’hora en què podem cometre més errades i tenir accidents. És recomanable que els adults dormin unes vuit hores; els adolescents, nou; i els nens, entre deu i onze.
Quins són els horaris més saludables als àpats? Esmorzar: de 7h a 9h; dinar: de 12:30h a 14h i sopar: de 19h a 21h pic.twitter.com/iVZ6LNHJ2t
— BCNTimeUse_cat (@BCNTimeUse_cat) May 11, 2016