Quins països tenen armes nuclears?

  • Avui és el Dia Internacional contra els Assaigs Nuclears

VilaWeb

Redacció

28.08.2016 - 22:00
Actualització: 29.08.2016 - 10:33

Avui és el Dia Internacional contra els Assaigs Nuclears establert per les Nacions Unides, però no han estat mai prohibits del tot per aquesta institució. Malgrat que es va redactar, el 1996, el Tractat de Prohibició Completa dels Assaigs Nuclears, encara no ha entrat en vigor i al món existeixen uns 15.000 caps nuclears.

La primera bomba nuclear que es va detonar formava part del Projecte Manhattan i va esclatar en un desert a l’estat de Nou Mèxic el 16 de juliol de 1945. Pocs dies després, el 6 d’agost, una altra bomba va devastar Hiroshima i hi va deixar 140.000 morts. Des de llavors, els assaigs nuclears no s’han aturat. Tot i els tractats de no-proliferació, molts països han continuat fent detonacions, la majoria en espais que es troben fora de les seves fronteres i sense finalitat bèl·lica. A l’última dècada,  però, únicament Corea del Nord ha fet proves nuclears.

Quants caps nuclears hi ha?
Segons fonts de l’International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), un total de nou països continua posseint armes nuclears, i en grans quantitats. Tant els Estats Units com Rússia mantenen en actiu i llests per a ser llençats uns 2.000 caps nuclears del seu arsenal.

Els posseïdors principals d’armes nuclears, segons l’inventari d’armes nuclears del desembre del 2015 pel Center for Arms Control and Non-Proliferation, les xifres són aproximadament les següents:

Captura de pantalla 2016-08-26 a les 18.35.28

A més a més, cinc països europeus tenen armes nuclears dels Estats Units al seu territori, com a part dels plans de l’OTAN. Són Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos, Itàlia i Turquia. Arran dels fets recents succeïts a Turquia, els Estats Units ha començat a traslladar l’arsenal que tenia allà a la veïna Romania.

A més d’aquests països, molts més que no tenen armes nuclears ni capacitat per a construir-ne participen en aliances amb més països i confien en les seves armes per la pròpia seguretat.

L’únic tractat amb què s’ha compromès la majoria dels països amb armes nuclears és el Tractat de No Proliferació Nuclear, del 1968. Però aquest tractat recull la possibilitat que els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides (els Estats Units, Rússia, el Regne Unit, França i la Xina) siguin Estats Nuclearment Armats. De tota manera, ni l’Índia, ni Israel, ni el Paquistan no han signat mai el tractat. I Corea del Nord, que l’havia subscrit, va renunciar-hi el 2003.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor