21.12.2018 - 21:50
Sovint, els polítics es fan ressò a Twitter de les notícies que apareixen als mitjans de comunicació. Ho fan publicant-ne els articles o bé repiulant els piulets dels mitjans. Esbrinant quins diaris acostuma a repiular cada polític, podem saber què llegeix i quina és la seva visió del món. Per exemple, és sabut que Donald Trump repiula, bàsicament, Fox News, una cadena de televisió de dretes. Però què passa als Països Catalans i a l’estat espanyol?
El mètode
Hem aplegat 811.958 piulets de 56 polítics dels Països Catalans i de l’estat espanyol i hem identificat les referències algorítmiques a 34 diaris, calculant el percentatge de referències de cada polític.
Feta l’anàlisi, veiem que els polítics unionistes tendeixen a piular més diaris en paper tradicionals espanyols mentre que els polítics sobiranistes tendeixen a piular més premsa digital en català.
En el cas concret del Principat, aquesta diferència es pot observar si ens fixem en quins polítics piulen més La Vanguardia i El Periódico, els dos principals mitjans tradicionals, i quins el diari Ara, que és en paper però també té un perfil digital molt actiu, i VilaWeb.
Els tres polítics que més piulen notícies d’El Periódico són Eva Granados (PSC), Xavier García Albiol (PP) i Inés Arrimadas (Ciutadans). I entre els deu comptes polítics que els repiulen més, hi trobem Societat Civil Catalana, dos més del PSC, un de Ciutadans, dos comptes dels comuns i Gabriel Rufián, d’ERC.
De manera semblant, els tres polítics que més repiulen La Vanguardia són Xavier García Albiol (PP), Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa (Ciutadans). I entre els deu comptes polítics que el repiulen més, hi ha dos dels comuns, Societat Civil Catalana, un del PP, un del PSC, un de Compromís i, en darrer lloc, Oriol Junqueras, d’ERC.
El contrast amb el diari Ara i VilaWeb és molt gran i les proporcions s’inverteixen. Els tres comptes que més repiulen l’Ara són els del vice-president Pere Aragonès (ERC) i els dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra (Junts per Catalunya). I entre els deu que comparteixen més notícies de l’Ara, hi ha tres comptes més d’ERC, el del Partit Demòcrata, el de la CUP, el de Catalunya en Comú i, en darrer lloc, el d’Eva Granados, del PSC.
Pel que fa a VilaWeb, els tres comptes que més el repiulen són els dels presidents Puigdemont i Torra i el del president de les Corts Valencianes, Enric Morera. A continuació, hi trobem quatre comptes d’ERC, la CUP, el batlle sobiranista de Palma, Toni Noguera, i el conseller socialista valencià, i històric nacionalista, Vicent Soler.
El Bloc del 155
Si analitzem els partits de l’anomenat bloc del 155, la pauta es repeteix. Albert Rivera piula, com a primera font molt destacada, El País, igual que Inés Arrimadas. Tots dos tenen El Mundo, ABC, El Periódico i La Vanguardia en la llista dels deu mitjans més piulats, i entre els digitals, El Confidencial, El Español i Libertad Digital, els més coneguts de la dreta espanyola. Només Arrimadas inclou al darrer lloc un digital espanyol d’esquerres, ElDiario.es.
Pel que fa als socialistes catalans, El País, El Periódico i La Vanguardia encapçalen les seves preferències. I entre els digitals, els espanyols d’esquerres, especialment, ElDiario.es i Público. Tot i això, també sorprèn la presència de digitals de la dreta espanyola com El Español i El Confidencial, i la baixa presència de mitjans sobiranistes, que es redueix al diari Ara.
Curiosament, no passa igual amb els socialistes valencians ni de les Illes, que repiulen publicacions com VilaWeb, la Veu del País Valencià i diaris locals, tot i que El País és, clarament, el seu diari preferit.
Entre els socialistes espanyols, també hi ha aquesta unanimitat per El País, que té un pes determinant. Però també hi veiem detalls interessants. Per exemple, el tercer mitjà que més repiula Pedro Sánchez és ElDiario.es, i també comparteix notícies de Público. En canvi, el seu ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, prefereix digitals de dretes com El Confidencial i El Español.
En el cas del PP, Pablo Casado piula preferentment mitjans tradicionals i els dos digitals que repiula són els més extremistes, Libertad Digital i OK Diario. Justament, OK Diario és el tercer diari que més repiula García Albiol.
Sorprèn que La Razón sigui el diari més repiulat per la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, i que, en general, El Español no aparegui entre els mitjans més repiulats pels dirigents del PP; segurament, perquè el diari de Pedro J. Ramírez és identificat com un diari molt proper a Ciutadans.
Finalment, dins el bloc del 155, també hem analitzat Vox, tot i que encara té una presència limitada. La unanimitat entre el compte oficial del partit i el de Santi Abascal és cridanera. El diari més repiulat, i amb diferència, és Libertad Digital, seguit d’El Mundo i de l’ABC. OK Diario, El Español i El Confidencial també apareixen en una dieta mediàtica que, en el cas d’Abascal, es tanca amb La Vanguardia i El Periódico.
En general, podem dir que els quatre principals mitjans de la dreta espanyola (ABC, El Español, OK Diario i El Mundo) són repiulats sobretot per polítics del PP, Ciutadans i SCC i per alguns socialistes.
El Bloc contra el 155
Pel que fa al bloc contrari al 155, especialment el sobiranista, les tries són molt diferents.
En el cas de Junts per Catalunya, trobem que El País, Nació Digital i VilaWeb són els mitjans preferits del president Quim Torra, i VilaWeb, El País i l’Ara són els més repiulats pel president Puigdemont. Tots dos també inclouen, entre les seves preferències, El Nacional i ElDiario.es i, en el cas de Puigdemont, Nació Digital.
El compte oficial del Partit Demòcrata i el de Carles Campuzano introdueix matisos clars en aquest panorama. La referència principal de Campuzano, per exemple, és El País, i entre els mitjans que més repiula hi ha ElDiario.es, El Periódico i La Vanguardia. El del Partit Demòcrata repiula sobretot el 3/24 i inclou, en els primers llocs, RTVE i la Cadena Ser, relegant els digitals catalans VilaWeb, El Nacional i Nació Digital a les darreres posicions del seu top ten. És possible que la diversitat de posicions dins aquest espai polític també tingui una traducció en la seva dieta mediàtica.
Això es veu molt clarament amb Compromís: El País és el mitjà que més repiulen, però en el cas d’Enric Morera el segon és VilaWeb, i en el cas de la vice-presidenta, Mónica Oltra, el segon és ElDiario.es.
Pel que fa a ERC, el mitjà més repiulat per Oriol Junqueras és Nació Digital, i entre els seus preferits, hi trobem el 3/24, l’Ara, el Punt Avui, VilaWeb i el Nacional, al costat de La Vanguardia, El Periódico i la Cadena Ser. En el cas de Pere Aragonès, els mitjans més habituals són l’Ara, El País i VilaWeb, i inclou també el Punt Avui, Nació Digital el 3/24 i el Nacional, a més d’ElDiario.es.
Gabriel Rufián i Joan Tardà inclouen en les seves llistes Nació Digital i el Nacional, en el primer cas, i VilaWeb, Nació Digital i el Nacional, en el segon, però també incorporen els digitals espanyols d’esquerres ElDiario.es –el més repiulat per Rufián– i Público.
Finalment, els nacionalistes mallorquins i menorquins donen preferència al Diari de Balears i al Diari de Mallorca, i inclouen entre els més repiulats l’Ara i VilaWeb, i també ElDiario.es i Público.
Diferència entre mitjans en paper i mitjans digitals segons els polítics
En aquest gràfic, presentem qui piula amb més regularitat mitjans tradicionals en paper i qui piula més mitjans digitals. La Crida és el compte que piula més mitjans en paper i Més per Menorca el que piula més mitjans digitals.
Diferència entre mitjans de dretes i d’esquerres, sobiranistes i unionistes
I en aquest altre gràfic, mostrem els piulets indicant-ne els mitjans en els eixos dreta/esquerra i sobiranista/unionista.
Detalls
Tot el codi fet servir per elaborar aquesta anàlisi i les dades de cada polític i de cada diari les podeu trobar en obert a https://github.com/joebrew/vilaweb/tree/master/inst/rmd/newspapers. Si el feu servir, recordeu esmentar Joe Brew i VilaWeb.
Comentaris
Els percentatges es basen en el total de piulets des de cada compte, filtrant només els que fan referència a qualsevol dels mitjans analitzats.
Les dades han estat recopilades el 19 de desembre de 2018. S’han fet servir tots els piulets accessibles, sense restricció temporal. Això pot implicar un cert efecte de biaix, atès que l’antiguitat dels comptes és diferent.