Quins interrogants resten per resoldre dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

  • Expliquem les principals incògnites de tota l'operació que ha acabat amb quinze morts i desenes de ferits

VilaWeb

Josep Rexach Fumanya

22.08.2017 - 22:00
Actualització: 23.08.2017 - 11:38

El grup que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils ja ha estat desarticulat, però els Mossos no consideren conclosa la investigació. Amb la informació que han comunicat oficialment, encara hi ha moltes peces del trencaclosques que no encaixen. Tot seguit expliquem quines són les principals incògnites de tota l’operació que ha acabat amb quinze morts i desenes de ferits.

La cèl·lula tenia contactes amb més gihadistes?
Quatre membres del grup de dotze individus que va atemptar a la Rambla van fer un viatge fugaç a la regió de París, segons que ha confirmat el ministre d’Interior francès, Gérard Collomb, en una entrevista a la televisió BFMTV.  Va ser un viatge d’anada i tornada amb l’Audi propietat de Mohammed Aalla i, segons el diari Le Parisien, el vehicle, amb quatre ocupants, va ser fotografiat per excés de velocitat al departament de l’Essonne el 12 d’agost, una setmana abans dels atacs. No se sap pas qui n’eren els ocupants ni què hi van anar a fer.

Per una altra banda, la policia marroquina va detinir ahir a Casablanca a un sospitós vinculat amb Younes Abouyaaqoub, l’autor material de l’atemptat. L’arrestat va ser veí del terrorista durant més de deu anys en la localitat gironina de Ripoll i el seu ofici era el de repartidor del butà.

Els investigadors sospiten que els dotze atacants formaven part de dues cèl·lules operatives diferents i, possiblement, rebien el suport d’una tercera cèl·lula per al suport logístic. Qui la feia, aquesta tasca?

Quin paper tenien els detinguts?
Entre els dotze membres del grup, hi ha quatre detinguts: Driss Oukabir, que es va lliurar a la comissaria de Ripoll per explicar que el seu germà petit, Moussa, li havia robat la documentació; Mohammed Aalla, propietari de l’Audi amb el qual es va cometre l’atemptat de Cambrils, es va lliurar; Mohammed Houli Chemlal, únic supervivent de l’explosió d’Alcanar; i Salh el-Karib, propietari d’un locutori de Ripoll.

En les declaracions a l’audiència espanyola Driss Oukabir va reconèixer que ell havia llogat personalment la furgoneta, però que es pensava que era per una mudança. Quan va ser detingut, va argumentar que el seu germà li havia robat la documentació per a fer-ho. El jutge ha dictat presó provisional, igual que Houli. No en el cas de Mohammed Aalla, que el jutge ha dictat llibertat provisiona. Els indicis de presumpta col·laboració amb la cèl·lula que va atemptar ‘no són prou sòlids’, car es limiten a ‘aparèixer com a titular de l’Audi A3.

Sobre el gerent del locutori de Ripoll, Salh el-Karib, de trenta-quatre anys, el jutge n’ha prorrogat la detenció setanta-dues hores més, tot esperant que els mossos d’esquadra acabin d’escorcollar el local que dirigeix.

L’Audi amb què els cinc gihadistes van cometre l’atemptat de Cambrils (fotografia: Albert Salamé).

I l’imam?
Abdelbaki es-Satti. Aquest és el nom que sembla que explica per què onze joves es van radicalitzar en tan poc temps i van cometre els atemptats de la Rambla de Barcelona i de Cambrils. Tanmateix, això només és una hipòtesi. Se sap que va morir en l’explosió d’Alcanar i que, per tant, havia participat activament en la cèl·lula, però no se sap pas del cert que fes un discurs fonamentalista. ‘En les pregàries no era pas dur i invocava els valors de l’islam’, assegura Ali Yassine, el president de la mesquita on Satti era l’imam.

Sembla que a Ripoll va establir amistat amb uns quants dels joves sospitosos identificats pels mossos: els germans Driss i Moussa Oukabir, Mohammed Hychami, Younes Abouyaaqoub i Saïd Aallaa, aquest últim de Ribers de Freser. Presumiblement, l’imam va aprofitar la seva influència per a establir una relació estreta amb els joves. Així ho va posar en evidència la declaració de Driss Oukabir als Mossos, segons que publica el diari Ara: ‘Ha estat el fill de puta de l’imam’, sembla que va dir en relació amb la radicalització dels joves. Driss Oukabir és germà de Moussa Oukabir, abatut a Cambrils. També sembla que va revelar als Mossos que el comportament del seu germà havia canviat aquests darrers mesos. Alguns altres testimonis recollits per l’Ara expliquen que els joves sovintejaven la casa de Satti, però que això no els havia alertats.

Segons que han declarat els detinguts a l’Audiència espanyola, l’imam tenia la intenció d’immolar-se al centre de Barcelona amb un cinturó d’explosius que els Mossos han trobat aquesta matinada entre les runes de la casa d’Alcanar. També hi han trobat la cartera de documentació de l’imam i bitllets d’avió per a viatjar a Brussel·les.

Abdelbaki es-Satti. Al fons, un cotxe malmès per l’ona expansiva de la deflagració a la casa d’Alcanar on Satti fou trobat mort.

En el seu historial hi ha dues taques, però cap no explica que seguís idees fonamentalistes. Va fer una breu estada a Vilvoorde, a Flandes, una localitat que durant anys va ser un dels focus més importants de gihadisme. Hi va residir només tres mesos: no tenia permís de treball, perquè no havia presentat el certificat d’antecedents penals. Segurament perquè anteriorment havia passat quatre anys a la presó de Castelló de la Plana per tràfic d’haixix i per qüestions relacionades amb estrangeria, segons que va informar Europa Press.

Quin era l’objectiu inicial?
Els detinguts van declarar i van confirmar que volien atemptar contra diversos monuments simòlics de la ciutat. Però com ja havien deduït els mossos, l’explosió d’Alcanar va obligar aels atacants a improvisar i a actuar a la desesperada, fet que va desencadenar l’atropellament de Barcelona i el tiroteig de Cambrils.

Els Mossos d’Esquadra van trobar a la casa que va explotar a Alcanar una gran quantitat de claus per ser utilitzats com a metralla, així com una gran quantitat de bombones de butà, productes com a acetona, aigua oxigenada, bicarbonat i polsadors per iniciar l’explosió. Aquests productes s’haurien utilitzat en els atemptats que tenien en ment.

Encara no s’ha pogut determinar quant temps feia que preparaven l’atemptat. En l’escenari d’un atemptat de gran abast, és significativa la informació que aporta la prestigiosa periodista Rukmini Callimachi, encarregada de cobrir la informació sobre l’autoanomenat Estat Islàmic per al diari The New York Times. Diu que els autors de l’atemptat, com a pla inicial, volien actuar amb un camió de gran tonatge, tal com recomanen les instruccions difoses per Estat Islàmic a la revista Rumiyah. La intenció era omplir el camió d’explosius per causar una gran mortaldat. Els mossos es van assabentar per una empresa de lloguer de vehicles que els joves havien provat d’aconseguir el camió. Aquest pla, explica Callimachi, va ser frustrat perquè els va ser impossible d’obtenir el permís de conduir un vehicle d’aquestes dimensions.

Segons ella, l’opció es va mantenir, però en lloc de fer-ho amb un camió, van fer servir dues furgonetes. Tanmateix, l’explosió de les bombones mentre les manipulaven sembla que va frustrar també aquest pla i van decidir d’actuar amb una única furgoneta i fer un atropellament en massa.

Per a què servien les furgonetes?
També falta esclarir quina funció feien les furgonetes que es van trobar a Vic, just el mateix dia de l’atemptat, i a Sant Carles de la Ràpita, que presumptament pertanyia a l’imam Abdelbaki es-Satti. La funció d’aquests vehicles pot variar segons les intencions inicials dels atacants.

Com hi va arribar, a Subirats, Younes Abouyaaqoub?
El recorregut que va seguir Younes Abouyaaqoub des de l’atropellament multitudinari de la Rambla fins que va abandonar el Ford Focus a Sant Just Desvern amb el cos de Pau Pérez a dins, va ser explicat ahir amb precisió pel major Josep Lluís Trapero. Però una altra incògnita és com va arribar fins a les vinyes del Penedès, on va caure abatut dilluns a les sis de la tarda. Entre Sant Just i Subirats hi ha vint-i-vuit quilòmetres a través de camins, tot i que serà molt difícil de descobrir quina ruta va seguir.

Segons que publica avui La Vanguardia, sembla que va fugir sol i a peu, caminant de nit i amagant-se de dia per descansar. Però, per què anava cap allà? Sabia realment on es dirigia? I un detall que no és menor. En el moment de l’atemptat anava vestit amb una camisa blanca amb ratlles blaves, però quan va ser mort a Subirats, portava una samarreta i una camisa, sota la qual amagava la falsa corretja d’explosius. Per tant, d’on la devia treure, aquesta camisa? Pot ser que algú l’ajudés? Hi haurà temps per a esclarir-ho.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor