[MAPA] Quines són les zones més riques i més pobres de Catalunya?

  • L'índex socioeconòmic territorial permet d'observar les diferències socioeconòmiques que hi ha dins de Catalunya

VilaWeb

Redacció

12.04.2022 - 18:35
Actualització: 15.04.2022 - 11:38

L’Idescat ha difós l’índex socioeconòmic territorial (IST) de l’any 2019, una mesura que permet d’observar les diferències socioeconòmiques que hi ha dins de Catalunya. Els resultats es proporcionen per agrupacions censals, que estan constituïdes per un conjunt de seccions censals territorialment contigües i amb semblança socioeconòmica. Cada agrupació censal té entre 5.000 i 20.000 habitants.

L’IST és una referència socioeconòmica que va més enllà de la renda per càpita i es calcula a través de sis indicadors: població ocupada, treballadors de baixa qualificació, població amb estudis baixos, població jove sense estudis postobligatoris, estrangers de països de renda baixa o mitjana i renda mitjana per persona.

Barcelona i Sant Cugat del Vallès concentren les zones amb nivell socioeconòmic més alt. Es tracta de l’agrupació censal de les Tres Torres (Barcelona), amb un IST 137,5; Can Castelló, Modolell i Can Ballescar (Barcelona), amb un 135,8, i Parc Central-el Colomer-Pla de la Pagesa-Can Majó (Sant Cugat del Vallès), amb un 135,1. Ciutats com Esplugues de Llobregat, Sabadell, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Matadepera i Girona també tenen alguna secció censal entre les més altes.

Les zones més baixes estan distribuïdes per tot Catalunya, però hi havia quatre municipis que destaquen perquè en concentren més d’un. L’Hospitalet de Llobregat set, Santa Coloma de Gramenet sis, Badalona sis i Barcelona cinc. Les tres agrupacions censals amb nivell socioeconòmic més baix són Nucli Urbà Nord-oest (Salt) amb un IST 34,3; Fondo Alt (Santa Coloma de Gramenet) amb un IST 51,7, i Sant Roc Oest-sector Plaça de Camarón de la Isla (Badalona), amb un IST 52,0.

Consulteu ací el mapa interactiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor