25.10.2022 - 10:46
|
Actualització: 25.10.2022 - 10:54
Des de fa anys, a internet, hi ha una viva competència en el sector de la missatgeria instantània per a mòbils. Uns quants noms es reparteixen el pastís: Whatsapp a occident, Line i WeChat a orient… Però per darrere de tots aquests grans actors, hi ha una colla d’aplicacions que miren de fer-s’hi un lloc apel·lant a un tret diferencial: la seguretat de les comunicacions.
Arran de les constants denúncies d’espionatge en massa de les comunicacions via internet, els usuaris cada vegada són més conscients de la seva intimitat. WhatsApp va implementar el xifrat punta-punta –end to end-, un sistema que codifica els missatges entre telèfons, però deixa més rastre que no pas altres apps. Aquest factor, sumat a les caigudes puntuals de l’aplicació propietat de Meta, han provocat que els usuaris es descarreguin altres alternatives per tenir-les al seu dispositiu:
Signal, una aplicació emergent
Signal és la preferida pels programadors pel seu nivell de seguretat. Fins i tot té la recomanació estel·lar d’Edward Snowden, qui va destapar el programa d’espionatge de la NSA.
I use Signal every day. #notesforFBI (Spoiler: they already know) https://t.co/KNy0xppsN0
— Edward Snowden (@Snowden) November 2, 2015
Signal és la fusió de dues aplicacions: TextSecure i RedPhone, desenvolupades per Open Whisper Systems. La companyia està especialitzada en aplicacions segures i enfocades a la privacitat, i assegura que és l’única que té protocols de xifrat revisats per especialistes.
Entre les implementacions que ha fet l’aplicació i que la fan de les més segures és que ofereix la possibilitat de comprovar la identitat de qualsevol persona que es vulgui posar en contacte amb nosaltres. Abans de començar una comunicació obliga a verificar la identitat de l’interlocutor amb una pregunta sobre alguna cosa que els dos implicats coneixen. És un filtre previ abans de començar una comunicació xifrada.
Telegram, l’alternativa més popular
Aquesta aplicació s’ha erigit com la principal alternativa a WhatsApp. El seu principal atribut és que té l’opció de crear xats secrets, que autodestrueix els missatges en un temps determinat, des dels dos segons fins a un mes, segons l’opció que es vulgui. Una vegada passat aquest temps, el missatge desapareix de tots els dispositius. Com si mai no hagués existit.
L’avantatge de Telegram és que té una opció de xat normal i l’opció de xat xifrat. Cal apuntar que la comunicació xifrada només és possible entre dues persones. Els xats de grup no estan xifrats amb tanta seguretat. Signal, en canvi, sí que assegura la mateixa seguretat per tots els tipus de converses.
A banda d’aquestes dues aplicacions, caracteritzades per assegurar una bona privacitat a l’usuari, us en recomanem d’altres que poden ser alternatives a WhatsApp. Totes elles tenen algun al·licient. Vegeu-les:
Line – Una altra alternativa molt coneguda pel gran públic però que no ha acabat de quallar. La seva interfície és semblant a la d’una xarxa social, és famosa per tenir un gran paquet d’emoticones amb un disseny molt característic i també permet fer trucades. Té un disseny molt asiàtic, on gaudeix de gran popularitat.
WeChat – És la segona aplicació amb més usuaris per darrere de WhatsApp, la majoria d’ells concentrats a la Xina i altres països asiàtics. Malgrat que està patrocinat per Leo Messi, a Europa no aconsegueix penetrar. Igual que Line, ofereix moltes possibilitats. A diferència de WhatsApp, respecta més la privacitat de l’usuari, ja que no dóna cap informació sobre si està connectat, quan ho ha fet per última vegada i si el missatge ha estat vist.
Spotbros – Aquesta aplicació està desenvolupada a Espanya i un dels seus principals atributs és la privacitat. Per exemple, no ens podran enviar un missatge si els dos números no estan en l’agenda dels dos mòbils. També és una gran eina per a compartir material de forma segura i ens ofereix un tera (1000 Gb) d’emmagatzematge gratuït al núvol.
Viber – Va néixer per a iPhone amb el gran avantatge de poder fer trucades de veu i videoconferències tot utilitzant dades. Amb l’auge de les aplicacions de missatgeria instantània, utilitat que també ofereix, la seva presència s’ha anat diluint. Un dels seus principals handicaps és la privacitat dels missatges.
Skype – Més que una alternativa a WhatsApp, molts usuaris la veuen com una segona opció. És una aplicació que l’associem a videoconferències, i és que va néixer per a oferir aquest servei en ordinadors. També ofereix la funció de missatgeria instantània.