23.02.2016 - 22:00
|
Actualització: 24.02.2016 - 10:29
És gairebé impossible de calcular quantes aplicacions de mòbil hi ha, entre els sistemes d’iPhone i Android. Cada dia se’n creen desenes. L’oferta és inabastable. Cadascú en selecciona unes quantes: algunes d’útils, que serveixen per a la feina, algunes altres per a informar-se o simplement per a entretenir-se. VilaWeb ha preguntat a gent coneguda que ens digui quines són les seves apps predilectes, les que, passi el que passi, sempre porten instal·lades al mòbil.
Carles Puigdemont (president de la Generalitat de Catalunya)
El president de la Generalitat explica que per a ell és imprescindible de portar diverses aplicacions de ràdio.
Pau Garcia-Milà (empresari informàtic)
UberEATS. Abans no se’m tiri ningú a sobre, aclareixo que parlo d’UberEATS, el servei que et porta el dinar a Barcelona. El vaig fer servir per demanar menjar durant l’estada a l’hospital quan va néixer el meu fill i ens va salvar més d’una nit!
Alto’s Adventure. Un consell: no la descarregueu. I si ho feu, un consell: no hi jugueu. I si hi jugueu, un altre consell: esborreu-la de seguida. I si no l’esborreu, ja no tinc consells. Us hi enganxareu. Cada vegada que pujo a un avió i em fan apagar l’ordinador, no paro de jugar-hi.
Agnès Marquès (periodista)
Rain Alarm. Salta una notificació quan hi ha precipitacions a un radi determinat de distància d’allà on ets i t’ensenya un mapa amb l’evolució prevista de la precipitació. Sempre vaig amb moto i està bé de saber quan has de començar a anar tirant si no vols que t’enxampi el xàfec!
Jordi Calvís (il·lustrador)
Slack. És una eina perfecta per a tasques de grup i la que fem servir internament a Ca n’Antaviana. La tinc a l’escriptori de l’ordinador i al mòbil. Ideal per a tenir els projectes endreçats, missatgeria, compartir arxius i la integració de més serveis.
VectorSNAP. Una app que converteix fotografies o imatges en format vectorial i amb la possibilitat d’exportar-les en format SVG. Bona eina per a entretenir-se, jugar i provar les diverses opcions (contrastos, semitons, combinacions de colors, etc…). En poden sortir coses interessantíssimes!
Quim Morales (periodista)
TheRichest. Una base de dades de la fortuna econòmica. Amb aquesta aplicació pots saber quants diners tenen personatges de diversos àmbits. Ideal per a sorprendre’s amb patrimonis astronòmics i consolar-se comprovant que hi ha famosos ben escurats.
Voice Plus. Com a radiofonista tinc debilitat per les aplicacions d’edició i tractament de veu. Voice Plus serveix per a modificar la pròpia veu amb infinitat de registres i efectes. Hi ha res més il·lusionant que poder parlar amb el to de Xavier García Albiol?
Marta Rovira (política)
Pages. Serveix per a crear o descarregar documents i guardar-los. També permet d’enviar els documents en diversos formats. És una aplicació d’allò més útil per a la feina.
Marta Rojals (escriptora)
MSQRD. Serveix per a riure bastant. Et permet de ‘posar-te’ màscares i fesomies diverses, força ben elaborades, que s’encaixen als teus ossos i responen als moviments facials i a les ximpleries que vulguis fer. Per jugar-hi de 0 a 90 anys! De moment només per a iPhone.
Meme Generator. Una aplicació de gran utilitat per a la vida. Serveix per a fer mems personalitzats i triomfar a les xarxes socials i als nostres grups de WhatsApp.
Màrius Serra (escriptor i periodista)
DIEC2. És l’aplicació del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans en línia. Sempre he consultat diccionaris de paper. Ara em faig un tip de consultar-los en línia, i encara més de divulgar l’existència d’aquest entre gent jove. Em fascina veure els ulls que fan en adonar-se que totes les excuses que podien haver imaginat per no escriure correctament una paraula són excuses de mal pagador.
ApparkB. Permet d’activar el pagament de la zona blava o verda d’aparcament a la ciutat de Barcelona sense haver de passar pel parquímetre. Resulta molt pràctic no haver de buscar cap aparell i, sobretot, no haver de calcular quanta estona deixo pagada per endavant. Abans de retirar el cotxe atures el rellotge i et tanca el tiquet. A més, em permet de tenir el cotxe localitzat i això sol ja em motiva, perquè sovint oblido on he aparcat.
Gina Tost (experta en comunicació sobre tecnologia i ‘gaming’)
Zenly. Serveix per a compartir durant una estona o eternament, la teva ubicació amb els teus amics. També la podem desactivar completament. És molt útil per quan heu quedat un grup de gent en un lloc i us pregunteu si a l’ultima persona li queda molt o no i no us contesta al WhatsApp.
Triller. Et permet d’editar el teu videoclip des del telèfon mòbil. Només has de triar la cançó, rodar tres o quatre escenes i triar un filtre. L’aplicació n’editarà els millors talls i ho podràs compartir a les xarxes socials.
Quimi Portet (músic)
Guitar Toolkit. És un petit conjunt d’eines per a guitarristes i baixistes. Té un afinador perfectament usable, fins i tot en ambients professionals (sempre que no hi hagi gaire ‘xivarri-ambient’), un metrònom utilíssim, una guia per a practicar escales i una extensa col·lecció d’acords de guitarra, baix, mandolina, ukelele, etc. No és de franc, però val la pena.
Núria Picas (esportista)
Shazam. Et permet de saber el nom de les cançons que sonen arreu. Només has d’activar l’aplicació mentre sona un tema musical i ràpidament detecta quin és. Així puc anar ampliant la meva llista de reproduccions.
Goles Messenger. T’avisa immediatament quan un equip marca un gol. Sobretot m’interessa perquè sóc molt culer i m’agrada seguir els resultats dels rivals.
Josep Maria Mainat (cantant i productor)
Office Lens. Per a escannar-ho tot. Documents, pissarres, pantalles, cartells… Li fas una foto de qualsevol manera i l’aplicació desfà la perspectiva, millora la definició i t’ho converteix en un arxiu totalment professional.
S Health. Sense braçalets ni punyetes. Hi tinc establerta una opció que ‘m’obliga’ a caminar una hora diària i un mínim de 10.000 passes. Fins que no les fas, t’ho va recordant com un corcó.
Roger Coma (actor)
Twitter. És un exercici per a muscular la neurona. Molta concentració de titular, molta superfície i poc substrat, però és igual: és aquell amic amb qui tens converses poc personals però molt entretingudes. Hem dinat sols molts cops, el Twitter i jo. Abans dinava amb el diari. Però per a dinar és millor el Twitter que el diari. Ara, hi ha molta neurosi, molta ànima perduda, crits de socors darrere de brometes i insults. Crec.
Instagram. És una carícia per a la neurona, en canvi. Sense la gent carregada d’odi de Twitter. Hi ha una depuració de les històries que s’hi expliquen. M’interessen els ‘igers’ de realisme irònic. Em resulta difícil de no entrar 15 o 20 vegades a Instagram cada dia… És el nou magazín del cap de setmana, és la revista del cor. I una aproximació en forma de resum de l’activitat essencial de la gent que segueixo.
Simona Levi (artista i activista)
Signal. És com el WhatsApp i serveix per a fer xats. Amb una gran diferència: és molt més segura i evita que et puguin espiar. L’ha recomanat més d’una vegada Edward Snowden.
Jordi Sebastià (polític)
The Fast Track Sailing. La utilitzo per a navegar, perquè tinc vaixell de vela. És molt senzilla però molt pràctica per a fer navegació de costa, fins i tot entre el País Valencià i les Illes.
Sports Tracker. És una aplicació per a fer esport. Bàsicament és un GPS que et situa i et diu quants quilòmetres has fet i a quina velocitat has anat, i et situa en un mapa. Fins i tot et pots fer planificació de millora setmanal i mensual.
Josep Maria Ganyet (expert en internet i disseny web)
Nuzzel News. És un agregador de notícies dels teus contactes de Twitter i Facebook. Filtra i et recomana les notícies més vistes i comentades. És com si els teus amics et fessin el diari.