La caiguda de Quincy Promes: l’estrella del futbol neerlandès que esdevingué un narcotraficant temut

  • Quincy Promes, ara refugiat als Emirats Àrabs Units, compaginà durant anys la seva carrera com a estrella de l'Ajax i la selecció neerlandesa amb el tràfic de cocaïna

VilaWeb
Promes, en un partit amb l'Ajax d'Àmsterdam (fotografia: Efe).
The Washington Post
16.10.2024 - 21:40
Actualització: 16.10.2024 - 23:22

The Washington Post · Kevin Sieff

Amsterdam, Països Baixos. Quincy Promes tornava a parlar per telèfon.

L’estrella del futbol no parava de rebre missatges: sobre el seu rol a l’equip més famós dels Països Baixos, sobre el seu lloc a la selecció neerlandesa de futbol, sobre els contractes de patrocini que ja li havien fet acumular una petita fortuna.

Però, aquesta vegada, els missatges a què Promes responia no tenien res a veure amb això. Amb un telèfon d’un sol ús, el futbolista ultimava la importació als Països Baixos d’un carregament de cocaïna provinent d’un port belga.

“Els meus nois van cap a Anvers”, escrigué Promes, aleshores davanter de l’Ajax d’Amsterdam, un matí del 2020. El missatge, intervingut per les autoritats, formà part de l’acusació en el judici, davant un tribunal d’Amsterdam, que acabà condemnant el futbolista per tràfic de drogues enguany.

Promes havia pagat a intermediaris –als quals se solia referir com “els meus soldats”– per assegurar-se el control d’uns 1.300 quilos de cocaïna que acabaven d’arribar de Llatinoamèrica en un contenidor ple de bosses de sal.

Els altres traficants semblaven perplexos pel rol de Promes.

“Segur que és el futbolista?”, va preguntar un altre.

La relació creixent entre l’esport i el crim organitzat ha alarmat algunes de les agències de seguretat més importants del món. L’FBI i la Interpol tenen ara les seves pròpies unitats especialitzades en esports. Sovint, els seus objectius són funcionaris corruptes, inversors criminals infiltrats en equips esportius professionals per emblanquir els seus diners o la seva reputació, o bé jugadors que proven de falsejar partits.

Però el cas de Promes és bon poc habitual: un esportista d’elit que semblava obsessionat a convertir-se en tot un gàngster. L’èxit al camp de joc encara va fer créixer la seva ànsia per acumular una mena de poder ben diferent als carrers d’Amsterdam.

En un missatge intervingut del juliol del 2020, un amic preguntà a Promes: “Guanyes més diners jugant a futbol o fent negocis?”, en aparent al·lusió al tràfic de drogues.

“Fent negocis”, li respongué Promes.

El relat del descens de Promes a l’infern de la criminalitat es basa en centenars de pàgines de documents judicials que inclouen els missatges de text del jugador, a més d’entrevistes amb la policia i amb responsables d’organismes futbolístics. El futbolista, que no ha respost a les peticions d’entrevista, s’ha declarat innocent de tots els càrrecs que li imputen.

Al febrer, l’antiga estrella de la selecció neerlandesa va ser condemnada a sis anys de presó. Era massa tard: ja feia anys que havia deixat el país per jugar a l’Spartak de Moscou. A banda d’esdevenir-ne el màxim golejador de la lliga, el trasllat a Rússia li permetia de romandre fora de l’abast de les autoritats neerlandeses i, per tant, de ser extradit i empresonat. Però enguany el jugador va reaparèixer de sobte a Dubai, on va ser detingut breument perquè les autoritats neerlandeses havien presentat una sol·licitud d’extradició.

El mes passat, amb la resolució de l’extradició encara pendent, el cas de Promes va fer un altre tomb sobtat: mentre era pendent de saber si seria extradit forçosament al seu país d’origen, va fitxar pel United F.C., un equip de segona divisió de Dubai.

La legió de seguidors als Països Baixos de Promes ha quedat bocabadada per la caiguda en desgràcia de l’ex-estrella de la selecció nacional. Per què Promes, el salari anual del qual a l’Ajax –una institució en el futbol europeu– era de més de 3 milions d’euros, voldria arriscar la seva vida i carrera professional a còpia d’involucrar-se en el tràfic de drogues?

La commoció també era palpable a la segona planta de la comissaria d’Amsterdam Oest, en què treballen dos agents veterans que van reunir-se en secret amb Promes durant anys mentre el jugador anava fent-se un nom en el futbol professional.

Els agents, Arno Van Leeuwen i Bob Schagen, fa anys que investiguen les connexions entre l’esport i la delinqüència als Països Baixos. Expliquen que aquests vincles han augmentat els darrers anys, i que els joves esportistes –la gran majoria dels quals accedeixen a grans fortunes per primera vegada a la vida– s’han convertit en un dels blancs principals de les xarxes criminals.

Schagen (esquerra) i Van Leeuwen (dreta) van advertir repetidament Promes sobre el risc d’associar-se amb persones vinculades al crim organitzat (fotografia: Ilvy Njiokiktjien/The Washington Post).

La policia neerlandesa ara està en contacte tant amb els jugadors com amb els responsables de seguretat dels clubs respectius per advertir-los d’associacions perilloses abans no derivin en conductes delictives. Però Promes, a qui van provar d’apartar del crim organitzat, representa el fracàs més tràgic de Van Leeuwen i Schagen.

“Amics equivocats”

Durant anys, Promes s’havia conreat una mena d’alter ego en les cançons de rap que enregistrava. Semblava determinat a fer creure als seus seguidors que tenia una vida doble. Parlava de la seva proximitat a la delinqüència i la violència, i sovint se’l veia amb homes que més tard eren condemnats per assassinat i segrest.

Seria fàcil considerar les lletres de Promes meres fantasies.

Sobre el terreny de joc, Promes era elegant i incansable, un davanter dotat per naturalesa. Un talent que, com molts dels seus companys en el futbol neerlandès, havia sorgit d’una llar d’immigrants.

Quan Promes tenia tretze anys, el futbol ja prometia una vida millor, i els millors equips del país li havien ofert places a les seves acadèmies juvenils. Però Promes va tenir problemes de disciplina i, a setze anys, va ser expulsat de l’equip juvenil de l’Ajax. Un dels factors rere aquesta expulsió, segons que explicà més tard en una entrevista, va ser havia fet “molts amics equivocats”. Entre els seus contactes figurava Piet Wortel, que la policia fa dècades que implica en el tràfic de cocaïna al país.

Advertència amistosa

Van Leeuwen i Schagen són seguidors de l’Ajax de tota la vida. A final de la dècada del 2010, ambdós agents van començar a reunir-se amb els jugadors joves del club –sobretot els qui havien entrat en el radar de la policia– per aconsellar-los.

“Vam veure que aquests joves eren vulnerables”, explica Van Leeuwen. “Són nois que van créixer en els mateixos barris que els delinqüents. És difícil distanciar-se dels amics de la infància”, afegeix.

Els detectius van avisar els directius de l’Ajax dels primers indicis de problemes. En uns altres casos, Van Leeuwen i Schagen van denunciar jugadors que venien rellotges cars en canvi d’efectiu sense adonar-se que, en el procés, ajudaven delinqüents a emblanquir diners.

El 2019, als dos agents els va arribar la informació que un jugador jove de l’Ajax anava en el seient del copilot d’un cotxe que havia estat aturat durant un control de trànsit rutinari per la sospita que el conductor tenia vincles amb el crim organitzat. El jugador era Promes.

En aquell moment, Promes ja era una estrella tant del seu club com del país. El juny del 2019, el gol que va fer contra Anglaterra va ajudar els Països Baixos a classificar-se per a la final de la Nations League.

L’aturada durant el control de trànsit no va donar lloc a cap acusació, però Van Leeuwen i Schagen van sentir-se obligats a advertir de manera amistosa Promes sobre els problemes de confiar en excés en alguns dels seus amics.

Promes els semblava innocent, i potser una mica ingenu. En un moment donat, va dir que tenia molt pocs amics. Però uns mesos després de reunir-s’hi, Promes va tornar a ser aturat en un control amb el mateix sospitós. Els agents van tornar a reunir-s’hi a l’oficina principal de l’Ajax, i aquesta volta van aconseguir que els acompanyés un dels entrenadors de l’equip.

“Li vam dir: ‘Ja et vam avisar la primera vegada. Hi ha res que no entenguis?'”, explica Van Leeuwen.

Promes respongué que li era difícil separar-se de gent que coneixia des de feia molt de temps. “No puc deixar-los. No puc dir adeu als meus amics així com així”, digué.

D’Amsterdam a Moscou

Segons la justícia neerlandesa, Promes ja traficava amb cocaïna el 2019, quan els dos agents van començar a reunir-s’hi.

Continua sense ser clar com Promes va involucrar-se en el tràfic de drogues per primera vegada. El 2020, l’equip d’intel·ligència criminal de la policia neerlandesa va rebre informació que Promes havia invertit 200.000 euros, pel cap baix, en un negoci de drogues l’abril del 2018.

La policia va començar a rastrejar el jugador amb intervencions telefòniques i vigilància encoberta. Els agents van determinar que Promes havia estat implicat directament en el carregament de cocaïna que havia arribat del port d’Anvers.

Els fiscals van dir més tard en documents judicials que Promes havia tingut un “rol de direcció i coordinació” en el tràfic del carregament.

El juliol del 2020, la policia neerlandesa va assabentar-se, pels missatges en un telèfon intervingut, que Promes havia apunyalat el seu cosí en el genoll durant una festa a Amsterdam. L’home havia estat traslladat d’urgència a l’hospital.

“La pròxima vegada rebrà trets”, va escriure el futbolista.

Promes continuava a la plantilla de l’Ajax el desembre d’aquell any, quan va ser detingut per l’agressió. Els periodistes van preguntar als responsables de l’equip com justificaven que continués a l’equip.

“Em va dir que no havia fet res”, va declarar en conferència de premsa l’entrenador d’aleshores de l’Ajax, Erik ten Hag, ara al Manchester United. “En aquest país, ets innocent fins que es demostri el contrari. Té el suport de tot el vestuari”, digué.

Promes ser condemnat per l’agressió el juny del 2023.

Promes va representar l’Ajax a la Lliga de Campions la temporada 2020-2021, mesos després de l’apunyalament. No és clar quan va ser que l’Ajax o la selecció neerlandesa es van assabentar de l’acusació de tràfic de drogues presentada contra Promes.

Yehudi Moszkowicz, l’advocat que va representar el cosí de Promes en el cas d’apunyalament, explica a The Washington Post que va preguntar al fiscal neerlandès quan encausaria formalment el jugador. El fiscal li respongué que l’acusació es presentaria després de l’Eurocopa del 2021, en què Promes havia estat convocat com a membre de la selecció neerlandesa.

El febrer del 2021, Promes va ser traspassat a l’Spartak de Moscou per 8,5 milions d’euros. De Moscou estant, Promes fou condemnat en absència a divuit mesos de presó per haver agredit el seu cosí. Però Rússia no té tractat d’extradició amb els Països Baixos, de manera que Promes va continuar a Moscou. Per evitar de ser empresonat al seu país d’origen, el jugador va optar per romandre a Rússia, fins i tot, després de la invasió d’Ucraïna, quan la majoria dels jugadors occidentals van abandonar el país.

Promes continuava a Rússia aquest febrer, quan va ser condemnat en absència per narcotràfic arran del cas de la importació del carregament de cocaïna l’any 2020. En el veredicte, el tribunal es va mostrar sorprès pel fet que Promes trafiqués amb drogues tot i guanyar milions d’euros l’any com a jugador de futbol.

Alguns dels ex-companys d’equip de Promes diuen que no reconeixien l’home descrit a l’escrit dels fiscals.

“El Quincy Promes sobre el qual vostès han llegit no és el Quincy Promes que jo conec”, va declarar a la premsa Memphis Depay, davanter de la selecció neerlandesa i ex-jugador del Barça, a començament d’enguany.

Aquest març, les autoritats neerlandeses van anunciar que Promes havia estat detingut a Dubai a petició seva, i que en sol·licitarien l’extradició. Va ser empresonat breument a l’emirat, i el van deixar en llibertat tot seguit. Les autoritats emiratianes no van explicar per què li havien permès de sortir de la presó i no li havien imposat l’arrest domiciliari. Les autoritats neerlandeses han declinat d’oferir més informació sobre l’evolució del cas d’extradició.

Fos com fos, la carrera de Promes en el futbol professional semblava que havia acabat. Al juliol, l’Spartak va emetre un comunicat en què deia que el club rescindia el contracte de Promes per motius personals que li impedien de tornar a Rússia.

A començament de setembre, el United F.C. de Dubai va publicar un vídeo críptic al seu compte d’Instagram, en què apareixia una silueta que es cordava unes botes de futbol. “Aviat, grans notícies”, resava el peu de foto.

L’endemà, l’equip va publicar un comunicat de premsa. L’home de la silueta era Promes. “La seva arribada afegeix pólvora a la davantera del United F.C. mentre ens preparem per a una temporada emocionant”, deia el text.

 

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 17.10.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor