24.05.2018 - 22:00
|
Actualització: 25.05.2018 - 10:23
Avui hi ha ple del Parlament de Catalunya, el primer d’ençà de la investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat. Torra és l’únic membre del govern assegut a la bancalada de l’executiu, buida d’ençà de la constitució de la cambra, el mes de gener, per l’empresonament i l’exili del govern de Carles Puigdemont. És la imatge més destacada, i més carregada de significació, en un ple de tràmit.
No és previst que hi hagi sessió de control al president, perquè l’executiu espanyol manté el blocatge de la formació del govern. La Moncloa ha refusat fins ara de publicar el nomenament dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i vol evitar que Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig siguin restituïts al capdavant dels departaments respectius. Per una altra banda, JxCat i ERC mantenen el torcebraç i exigeixen que els nomenaments siguin publicats immediatament.
De fet, Torra va encarregar un informe jurídic a la Comissió Jurídica Assessora sobre el blocatge del govern espanyol. Pere Aragonès, adjunt a la presidència d’ERC i futur vice-president i conseller d’Economia, va dir ahir que aviat s’hauria enllestit el document ‘per portar llum jurídica sobre els camins que s’han de seguir’. S’insisteix a dir que la publicació dels nomenaments són un acte reglat, és a dir, que no pot interrompre’s discrecionalment.
No obstant això, avui també hi ha consell de ministres del govern espanyol. S’hi podria parlar de la possibilitat de donar el vist-i-plau als nomenaments i, tot seguit, recórrer-hi en contra perquè siguin suspesos. Alguns mitjans espanyols han apuntat aquesta possibilitat i han destacat les dificultats legals que tenen els serveis jurídics de la Moncloa per a argumentar el blocatge.
Al parlament, el punt més calent de l’ordre del dia és la proposta de Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PP de crear una comissió d’investigació sobre el presumpte espionatge a periodistes i polítics per part del govern de Junts pel Sí. Una proposta que probablement serà refusada per la majoria independentista. També s’hi debatrà el compte general de la Generalitat del 2014, que recull que les despeses no financeres van ser de 27.236 milions d’euros i que el dèficit va arribar a 5.406 milions, l’equivalent al 2,75% del PIB, per sobre del límit del 2% fixat.
També s’hi votarà la creació de catorze comissions legislatives que han d’operar durant la legislatura i tres comissions de seguiment, acordades per la mesa i la junta de portaveus. Les comissions legislatives són les d’afers institucionals; economia i hisenda; acció exterior, relacions institucionals i transparència; interior; ensenyament; territori; medi i sostenibilitat; salut; cultura; justícia; empresa i coneixement; treball, afers socials i famílies; polítiques digitals i administració pública; i agricultura, ramaderia, pesca i alimentació. Les comissions de seguiment són les d’igualtat de les persones polítiques de joventut, i infància.
Segons que informa el parlament, aquestes comissions s’afegeixen a les set que ja van constituir-se el 25 d’abril: les de l’estatut dels diputats, de peticions, de matèries secretes i reservades, del Síndic de Greuges, de la Sindicatura de Comptes i de control de l’actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la d’investigació sobre els atemptats del 17 i 18 d’agost a Barcelona i Cambrils.
Més informació: