05.09.2019 - 10:36
|
Actualització: 05.09.2019 - 13:10
‘No acceptarem la sentència i actuarem en conseqüència. Tots els drets que ens siguin negats els tornarem a exercir’, ha dit el president de la Generalitat, Quim Torra, en la conferència que ha fet avui a Madrid en l’esmorzar informatiu organitzat per l’agència Europa Press. Hi havia expectació mediàtica, i política, amb l’assistència d’un gran nombre de representants d’ambaixades. El govern espanyol, en canvi, hi ha enviat una representació menor, amb càrrecs intermedis però cap ministre per a fer gala del diàleg pregonat, per a poder escoltar amb tots els ets i uts què vol dir el president quan parla de confrontació democràtica en un context que serà marcat per la sentència. Torra n’ha donat pocs detalls, però ha deixat clar això: ‘Si la sentència no és absolutòria, ens portarà a una nova etapa, a prendre de nou la iniciativa, a traçar amb fermesa el camí fins a culminar la independència’.
Quina forma prendrà això Quim Torra no ho ha revelat, però ha insistit que ha de tenir una dimensió institucional i també una altra de mobilització social basada en la desobediència civil. I això vol confrontació democràtica, és a dir, en paraules del president, ‘que en la nova etapa que s’obrirà a Catalunya es posarà en el centre de l’acció política l’exercici del dret d’autodeterminació dels catalans, amb un programa de país i amb els valors del republicanisme i del respecte als drets humans’.
Però hi ha desavinences sobre quina ha de ser la resposta institucional per part dels partits independentistes. Poc abans de la conferència de Torra, la cadena SER difonia una entrevista per escrit amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, que reblava allò que ja havien declarat anteriorment uns altres dirigents del partit: que caldria que hi hagués un govern de concentració que inclogués els comuns i que no s’havia pas de tenir por a unes eleccions avançades. Torra hi ha posat distància. ‘L’últim que hem de fer és abocar-nos a unes eleccions amb el grau de confrontació que això implicaria, i que ens impediria de concentrar-nos en donar una resposta a la sentència. I la proposta d’aprovar el presssupost és una oportunitat de país per a fer això.’
I una altra diferència substancial amb ERC: la investidura de Pedro Sánchez. Si ahir Gabriel Rufián deia que la facilitarien, que no hi posarien cap pega i fins i tot renyava Podem i els comuns, avui Torra ha deixat clar que la posició de Junts per Catalunya es mantindrà en el no del juliol si es manté la posició que va fixar el president espanyol amb la compareixença de dimarts, i que deixava clar que no pensava negociar cap referèndum.
Recusació dels magistrats del TSJC
Abans de la sentència, hi haurà la Diada amb lema, ‘Objectiu: independència’, que el president ha fet seu, i probablement hi haurà tema el judici a Torra al TSJC per no haver volgut despenjar la pancarta de suport als presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat. La data del judici fixada pel tribunal és el 25 i 26 de setembre, justament els mateixos dies del debat de política general al Parlament. Li han demanat on anirà, si al parlament o al TSJC, i Torra ha respost que aquest problema l’ha de resoldre el tribunal, i no pas ell, però que tampoc no demanarà que canviï la data, perquè és quelcom que han de fer els magistrats, que ja haurien de saber que hi ha aquesta incompatibilitat que han creat ells. El president ha anunciat, a més, que recusarà els magistrats i que presentarà al·legacions contra la manera irregular com es va fixar la data del judici.
Ací podeu recuperar la conferència íntegra de Torra: