Quim Monzó i Teresa Ciges protagonitzen l’examen de català de la Selectivitat al País Valencià

  • El d'història ha donat a triar entre la restauració borbònica i les dictadures de Primo de Rivera i Franco

VilaWeb

EFE / Redacció

04.06.2019 - 18:58

Un total de 20.250 estudiants valencians han començat avui les proves d’accés a la Universitat (PAU) que se celebren els dies 4, 5 i 6 de juny. El primer examen d’accés a les universitats ha estat el d’Història d’Espanya i els temes que han hagut d’escollir els estudiants han estat entre la dictadura de Primo de Rivera, amb les seves diferències i similituds amb la de Francisco Franco, i el règim polític de la restauració borbònica.

En la primera opció que han pogut triar és referida a la restauració borbònica que va començar el 1875 amb l’ascens al tron d’Alfons XII, on han hagut d’explicar el significat dels conceptes ‘sufragi censatari’ i ‘caciquisme’.

També s’ha demanat als estudiants que expliquen les característiques del règim de la Restauració i els trets polítics del moderantisme comparant-los amb els canvis introduïts per la Revolució del 1868. Per a això, han comptat amb el suport de dos texts: un sobre la Llei electoral del 1878, promulgada durant el regnat d’Alfons XII i que va establir el sufragi censatari, i un altre sobre un article del 1892 del diari carlista ‘El siglo futuro‘ sobre el sufragi universal.

La segona opció es referia al segle XX, i en elles els estudiants han hagut d’explicar els conceptes ‘dictadura militar’ i ‘govern constitucional’, així com analitzar el cop d’estat del 1923, que va donar inici a la dictadura de Primo de Rivera, i les característiques d’aquesta dictadura i la seva comparació amb la de Francisco Franco.

Amb aquesta finalitat, han hagut de comentar un fragment del ‘Manifiesto al país y al ejército‘ de Primo de Rivera, del setembre del 1923, en el qual es dirigeix als ciutadans per a justificar el seu cop d’estat, o el d’una entrevista a Alfons XIII a Londres publicada pel diari ABC l’any 1931, en la qual el monarca explica per què va marxar de l’estat espanyol després de proclamar-se la Segona República.

Després de l’examen d’Història d’Espanya s’ha fet l’examen de l’assignatura de català, en el qual l’alumnat ha hagut de fer un comentari de text entre dues opcions: un conte de Quim Monzó publicat el 1999 i titulat ‘El conte’, o un article de Teresa Ciges publicat en la revista Saó l’any 2017 titulat ‘Des del bressol, en valencià’.

Un total de 20.250 estudiants es presenten al País Valencià a les proves d’accés a la Universitat que se celebren els dies 4, 5 i 6 de juny, dels quals 19.137 han cursat Batxillerat i 1.104 procedeixen de cicles formatius.

Del total d’aspirants, 11.931 són dones i 8.319 són homes, els quals podran saber els seus resultats a partir de les 14.00 hores del 14 de juny, en la convocatòria ordinària, i de les 17.00 hores del dia 11 de juliol, en la convocatòria extraordinària.

Des del 17 de juny fins al 5 de juliol podran participar en el procés de preinscripció a la Universitat els estudiants que s’hagin presentat a les PAU de juny o de juliol; estudiants amb l’accés de majors de 25, 40 o 45 anys; estudiants de cursos anteriors; estudiants titulats; estudiants de cicles formatius, o estudiants estrangers.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor