Qui és qui a la taula de negociació?

  • Puigdemont, Torra, Junqueras i Rovira s'asseguren la presència de persones de la seva estricta confiança a la delegació catalana permanent

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

24.02.2020 - 18:45
Actualització: 25.02.2020 - 20:44

Dimecres a les 16.30 es reunirà per primera vegada la taula de negociació entre el govern català i l’espanyol a la Moncloa. L’objectiu teòric és resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, però les dues parts començaran a dialogar des de posicions antagòniques. D’una banda, la Generalitat exigeix l’amnistia i la fi de la repressió i acordar l’exercici del dret d’autodeterminació amb un referèndum. D’una altra, el govern espanyol encara no ha concretat cap proposta, més enllà del document de 44 punts que Sánchez va dur a Quim Torra a la reunió del 6 de febrer al Palau de la Generalitat.

Les dues propostes espanyoles que han sonat amb més força són una reforma del sistema de finançament i un nou estatut, però són molt lluny de les propostes de l’independentisme. Tant ERC com JxCat han expressat reticències sobre el resultat que pugui tenir aquesta taula de negociació, però els dos partits majoritaris de l’independentisme han acceptat de provar-ho i de tornar a un diàleg amb Madrid que sovint ha acabat en fracàs per la incapacitat dels successius governs espanyols de respondre satisfactòriament a les demandes de Catalunya.

Avui el govern ha anunciat qui formaria part de la delegació catalana a la taula de negociació. La Generalitat reivindica que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Marta Rovira han d’encapçalar la delegació catalana, però que la situació d’exili i presó els en priva. El president Quim Torra i el vice-president Pere Aragonès només hi assistiran dimecres i a les reunions on puguin segellar-se acords eventuals amb el govern espanyol. A la delegació catalana permanent hi haurà sis persones: Elsa Artadi, Alfred Bosch, Josep Maria Jové, Jordi Puigneró, Josep Rius i Marta Vilalta. Totes de confiança de Puigdemont, Junqueras i Rovira, a més de Torra i Aragonès, a qui retran comptes després de cada reunió amb els representants de la delegació espanyola.

La taula comença a caminar amb un mes d’endarreriment respecte de l’acord signat entre ERC i el PSOE. Primer, Pedro Sánchez va demanar temps perquè el nou govern espanyol comencés a treballar. Després, es va considerar que Sánchez i Torra s’havien de reunir per parlar de la taula de negociació i reprendre el diàleg. L’últim endarreriment ha estat per la discussió sobre la data i la petició de JxCat que hi hagués un mediador, d’acord amb una votació al parlament, en la qual ERC també havia participat. Finalment, però, no hi haurà cap mediador i la taula es reunirà dimecres.

Els alfils de Junqueras i Rovira: Vilalta, Bosch i Jové

Marta Vilalta tornarà a seure amb els representants del govern espanyol després d’haver format part de la delegació d’ERC –amb Gabriel Rufián i Josep Maria Jové– que va negociar l’acord amb el PSOE. Vilalta fou nomenada portaveu i ara també és adjunta a la secretaria general d’ERC, és a dir, a Marta Rovira, i té un pes creixent dins el partit.

Josep Maria Jové era la mà dreta del vice-president Junqueras la legislatura passada. És un dels alts càrrecs del govern detinguts el 20-S per haver participat en els preparatius del Primer d’Octubre. Jové és diputat al parlament i treballa internament a ERC, sense exposar-se als focus. De fet, continua investigat al TSJC.

L’equip d’ERC el completa un conseller del govern, Alfred Bosch. Va arribar al govern com a conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència després d’haver-se intercanviat el càrrec amb Ernest Maragall com a candidat d’ERC a Barcelona, d’acord amb Junqueras.

Els cavalls de Puigdemont i Torra: Artadi, Puigneró i Rius

Elsa Artadi, cap de campanya de JxCat el 21-D, diputada al parlament i regidora a Barcelona, torna a la primera línia. Durant el seu pas pel Departament de Presidència, va encapçalar –juntament amb Aragonès– el primer intent de diàleg amb el govern espanyol socialista el 2018. Artadi era una de les peces clau del govern de Puigdemont i és una dirigent de màxima confiança del president exiliat.

El conseller Jordi Puigneró, militant del PDECat, continua guanyant pes polític i també s’asseurà a la taula de negociació. Fou nomenat conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública després d’haver estat secretari general de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital durant la legislatura anterior. És considerat un dirigent proper a Puigdemont i el seu nom ha sortit a les travesses sobre el candidat a president de JxCat a les pròximes eleccions.

Completarà la delegació catalana Josep Rius, ex-cap de gabinet de Puigdemont i de Torra i actualment director general d’Anàlisi i Prospectiva del Departament de Presidència. Rius va ser la mà dreta de Puigdemont durant la seva presidència.

Els vuit peons de l’estat espanyol

La delegació espanyola no ha anunciat encara si hi haurà sempre els mateixos càrrecs de manera permanent. Dimecres és previst que l’encapçali el president espanyol, Pedro Sánchez, amb la vice-presidenta primera, Carmen Calvo. Sánchez i Calvo ja van formar part del primer intent de diàleg amb la Generalitat, que va culminar amb la Declaració de Pedralbes.

Per part del PSOE també hi haurà la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, una desconeguda a la política espanyola però que ha ocupat diversos càrrecs a les institucions de les Illes Canàries. Fou presidenta del parlament canari i consellera d’Economia del govern. També ha ocupat altres càrrecs, com la delegació del govern espanyol a les Illes Canàries. Darias és la substituta de Meritxell Batet, que va formar part de la negociació del 2018 com a ministra del ram.

Salvador Illa, ministre de Sanitat i membre del PSC, serà l’altre representant del PSOE. Illa manté el càrrec de secretari d’organització dels socialistes catalans i és una persona de la confiança de Sánchez i de Miquel Iceta. Juntament amb Adriana Lastra i José Luis Ábalos, Illa va ser un dels tres negociadors del PSOE amb ERC per a la investidura de Sánchez.

Per últim, i defensant la posició del govern espanyol, hi haurà el vice-president segon, Pablo Iglesias, i el ministre d’Universitats, Manuel Castells. Iglesias i sobretot Castells representaran els comuns i tenen més sensibilitat per a les demandes de la delegació catalana. Tots dos són partidaris del referèndum acordat com a instrument per a solucionar el conflicte i han criticat la repressió dels governs del PP i del PSOE contra l’independentisme. Probablement seran les dues persones que intentaran de fer de pont entre les dues delegacions, tot i que mantindran fidelitat al posicionament del govern espanyol a la taula de negociació.

A última hora de dilluns, la Moncloa ha anunciat que José Luis Ábalos, ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i María Jesús Montero, ministra d’Hisenda, també formaran part de la delegació espanyola. Montero ha guanyat importància a l’executiu de Sánchez com a portaveu del govern espanyol; Ábalos te un gran pes dins el PSOE i és home de confiança de Sánchez. També va ser membre de l’equip negociador dels socialistes amb ERC abans de la investidura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor