12.06.2023 - 10:44
|
Actualització: 13.06.2023 - 11:43
El president Pere Aragonès ha anunciat avui un canvi de govern. Fa uns quants dies que es va saber que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, seria la número dos de la llista d’ERC a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. La substituirà David Mascort, fins ara secretari general d’Acció Climàtica. També perd el càrrec el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que amb la seva gestió ha causat ja unes quantes vagues de mestres al Principat. El substituirà una històrica del partit, Anna Simó, que ja havia estat consellera durant l’època del tripartit. La sorpresa ha estat la destitució de Juli Fernàndez, conseller de Territori tan sols d’ençà de l’octubre. Serà rellevat per una altra ex-consellera, Ester Capella. Qui són els nous consellers? Quina trajectòria tenen, Mascort, Simó i Capella?
Ester Capella, nova consellera de Territori
Ester Capella i Farré (la Seu d’Urgell, 1963) torna a la primera línia després d’haver estat consellera de Justícia durant el govern del president Quim Torra. Ara hi torna una mica més inesperadament: fins fa ben poc, se n’havia parlat com un possible relleu d’Ernest Maragall a l’Ajuntament de Barcelona, després d’haver-lo acompanyat a la llista electoral. Ara aquesta opció es descarta. Abans ja havia estat regidora a Barcelona (2007-2011) i gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Aquests últims dos anys havia fet de delegada del govern de la Generalitat a Madrid.
El seu llegat com a consellera de Justícia fou sobretot la regulació dels lloguers, per bé que el Tribunal Constitucional espanyol la va anul·lar prop d’un any i mig després perquè considerava que envaïa les competències del govern espanyol en la protecció del mercat únic. Capella també impulsà unes quantes reformes del codi civil de Catalunya i va crear l’Observatori Català de la Justícia sobre la Violència Masclista.
Anna Simó, nova consellera d’Educació
Anna Simó i Castelló (els Alamús, Segrià, 1968) ja ha ocupat uns quants càrrecs institucionals. El més recent, la secretaria primera de la mesa del parlament durant el mandat de la presidenta Carme Forcadell, la va portar al banc dels acusats per desobediència. En el judici, que es va repetir per ordre del Tribunal Suprem espanyol, va ser condemnada a quatre mesos d’inhabilitació, que ja ha complert. Abans havia estat consellera de Benestar Social i Família durant el govern tripartit del president Pasqual Maragall.
Fa més de trenta anys que milita a Esquerra Republicana de Catalunya i ha tingut un pes orgànic fort: hi va ser secretària nacional de Política Social (2001-2004), vice-secretària general d’Acció Política (2006-2008) i portaveu. En aquesta legislatura (2021-2022) va ser secretària d’Educació, Cultura i Esports. Simó és filòloga de formació per la Universitat de Barcelona i postgraduada en Planificació Lingüística. Ha treballat a la Xarxa Cultural (1986-1990) i al Consorci per a la Normalització Lingüística (1990-2003), i ha estat presidenta del Consell Escolar de Catalunya.
Tot i ser nascuda al Segrià, fa anys que viu a l’Hospitalet de Llobregat, on va ser breument regidora l’any 2003, i on ara col·labora amb entitats com el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, Ca la Dona i Avismón-Catalunya. Fa uns quants anys que participava en tertúlies d’anàlisi política.
David Mascort, nou conseller d’Acció Climàtica i Agricultura
David Mascort i Subiranas (Barcelona, 1969) és tal volta el menys conegut dels tres nous noms del govern d’Aragonès. Va ser batlle de Vilablareix, al Gironès (2011-2022), vice-president del Consell Comarcal del Gironès (2003-2007) i membre de la Diputació de Girona (2013-2015). També fa molt de temps que milita a Esquerra Republicana de Catalunya, i n’és president de la Federació Regional de Girona. Fins avui, a les ordres de Teresa Jordà, ha estat secretari general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. És llicenciat en ciències econòmiques i empresarials.