Qui són les deu polítiques més influents del món?

VilaWeb

Redacció

07.03.2016 - 22:00

Malgrat els indubtables avenços pel que fa a la presència política de les dones, encara és molt limitada en les esferes més altes esferes del poder. Actualment al món hi ha 205 estats declarats, dels quals només 15 tenen una cap d’estat escollida. La llista de primeres ministres és més llarga, però tampoc no gaire significativa. A banda, hi ha les reines, que ara mateix només són dues: Margarida de Dinamarca i Isabel d’Anglaterra, que, això sí, com a cap de la Commonwealth ho és de molts països.

Entre totes les grans figures de la política mundial, hem fet una selecció de les deu dones més influents ara mateix.

1 Angela Merkel
Sens dubte, la dona més important de la política internacional. A seixanta-un anys d’edat, és des del 2005 la cancellera d’Alemanya. Actualment és la cap de govern amb més anys seguits de presidència a Europa.

Angela Merkel 19-08-2015

2 Dilma Rousseff
Té seixanta-vuit anys i és la primera dona que ha arribat a la presidència del Brasil. Aquesta ex-lluitadora contra la dictadura ara no travessa pas el millor moment polític, enmig de la crisi del seu partit per afers de corrupció. Tanmateix, té un pes innegable en la política mundial.

dilma-Rousseff

3 Ameenah Gurib
La presidenta de les Illes Maurici és la primera que ha tingut el seu país i es va consolidant com una gran líder mundial en la lluita contra el canvi climàtic. Gurib, de cinquanta-sis anys, és biòloga i havia desenvolupat una important carrera científica abans d’entrar a la política.

gurib

4 Aung San Suu Kyi
Després d’anys de presó i persecució, l’any passat esdevingué la primera presidenta de Myanmar i la primera persona escollida democràticament al seu país durant dècades. La resistència no violenta l’ha convertida en una icona global de la democràcia. Ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau.

Aung San Suu Kyi

5 Jóhanna Sigurðardóttir
Tot i que Sigurðardóttir ja no és la primera ministra d’Islàndia, manté un pes polític enorme al seu país i a l’estranger. A setanta-tres anys continua essent una dona molt activa políticament, amb un fort ascendent. Al 2009, quan va prendre possessió del càrrec de primera ministra d’Islàndia, va ser la primera dona obertament lesbiana que presidia un país.

Jóhanna Sigurðardóttir

6 Ellen Johnson Sirleaf
A setanta-set anys, Johnson és la primera cap d’estat elegida democràticament a l’Àfrica. La presidenta de Libèria ha esdevingut un símbol dels processos de democratització al continent i de la presència cada vegada més forta de la dona en la política africana. Ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau.

Ellen Johnson Sirleaf

Michelle Bachelet
A seixanta-quatre anys, Bachelet ha estrenat el segon període de presidenta de Xile, on ha exercit un paper important en la moderació de les tensions polítiques encara molt fortes de resultes del trauma de la dictadura.

Michelle Bachellet

Tsai Ing Wen
Ing-wen, de cinquanta-nou anys, ha aconseguit una gran victòria a Taiwan, encapçalant una coalició independentista. Després de dècades de govern del Kuomitang, ara té la responsabilitat d’instaurar una política diferent en un país que semblava que era un règim.

Tsai Ing-wen

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon, que té només quaranta-cinc anys, és la primera dona que ocupa els càrrecs de primera ministra d’Escòcia i presidenta de l’SNP. La seva força i el seu carisma l’han duta a ser ara mateix una figura important a tot el Regne Unit i de segur que el paper que farà en el pròxim referèndum sobre la Unió Europea serà cabdal.

Nicola Sturgeon, primera ministra escocesa.
.

10 Bidhya Devi Bhandari
Bhandari és la segona persona que ocupa la presidència del Nepal i la primera dona que exerceix aquest càrrec. Militant comunista, prèviament havia estat ministra de Defensa del país. Té cinquanta-quatre anys.

Bidya-Bhandari

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor