Qui són i d’on vénen els set membres de la nova mesa del parlament?

  • Us expliquem de manera resumida qui és qui en el nou òrgan del parlament

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

17.01.2018 - 22:00

Només dos noms es repeteixen a la mesa del parlament, que es va configurar ahir sota la presidència de Roger Torrent. Són el vice-president segon de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, i el secretari del PSC, David Pérez. La resta debuten en una legislatura en què la qüestió nacional tornarà a centrar les reunions de la mesa. L’independentisme ha pogut conservar-hi la majoria, amb quatre vots, mentre que l’unionisme en guanya un en detriment dels comuns, però continuarà en minoria, amb tres vots. Tot seguit us expliquem qui és qui, i quina trajectòria té cadascú.

Roger Torrent, el president més jove
D’ençà que dimarts es va saber que substituiria Carme Forcadell, la jovenesa ha estat l’atribut més comentat de Roger Torrent. Per aquest motiu, en el discurs d’ahir s’hi va referir: ‘No m’agradaria que el fet que jo fos jove fos atzarós; voldria pensar, en canvi, que es tracta d’un símptoma; un símptoma d’un relleu temporal.’ El seu ascens és clàssic. Afiliat a ERC des de l’any 2000, el 2007 va convertir-se en batlle de Sarrià de Ter. El municipalisme i la voluntat de servei, dues de les qualitats que en destaquen els qui el coneixen, el van dur a repetir en les dues eleccions següents, en què va arrasar amb el 70% dels vots. Tot i que el 2012 ja va ser diputat, aquesta última legislatura ha estat quan el seu protagonisme s’ha disparat. Sobretot perquè va assumir el paper de portaveu adjunt de Junts pel Sí i va poder demostrar habilitats discursives, amb maneres sempre pausades i sense estridències.

Josep Costa, un teòric a la mesa (vice-president primer)
Aquest jurista i professor de teoria política a la Universitat Pompeu Fabra, ha conreat durant els darrers anys una gran reputació com a analista del procés. Ha estudiat a fons els processos de secessió de països i nacions dins estats plurinacionals i n’ha escrit uns quants articles acadèmics i de divulgació periodística. Durant les eleccions passades va debutar en política i va entrar a la llista de Carles Puigdemont. Si Carme Forcadell tenia com a suport Lluís Corominas, Roger Torrent tindrà Costa. La seva habilitat a l’hora de moure’s entre reglaments i legislacions el converteix en un aliat ideal per al president de la mesa, que en certs moments haurà de prendre decisions ràpides d’acord amb el text legal de la cambra.

José María Espejo-Saavedra, a les portes de la presidència (vice-president segon)
Ciutadans volia la presidència del parlament perquè havia estat el partit més votat en les eleccions. Ho havia expressat unes quantes vegades, però el seu candidat, José Maria Espejo-Saavedra, tornarà a ser vice-president. Aquest advocat que treballava per a l’equip jurídic de La Caixa, és a Ciutadans d’ençà que el partit es va fundar el 2006. En la legislatura anterior va acaparar força protagonisme en el famós ple de l’aprovació de la llei del referèndum. Forcadell va suspendre el ple al final d’una primera part molt tensa i, enmig de les protestes de l’unionisme pel procediment de votació que es volia seguir, Saavedra va trencar el protocol i va irrompre agafant la paraula per protestar des de la mesa. Forcadell li va recordar que el seu grup parlamentari ja havia tingut l’oportunitat d’intervenir abans.

Eusebi Campdepadrós, un ex-ERC a la llista de Puigdemont (secretari primer)
Eusebi Campdepadrós era militant d’ERC des del 2006. I ho va ser fins fa ben poc. De fet, quan es va anunciar que encapçalaria la llista de Carles Puigdemont a la circumscripció de Tarragona encara estava afiliat a ERC, on acabava de ser desestimat com a número u. En aquell moment va criticar força ERC per no haver acceptat la llista unitària, que ell considerava més transversal. Casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, en la seva etapa republicana va formar part de les llistes a les eleccions al Parlament Europeu del 2014 i es va encarregar de les relacions del grup municipal del partit a Tarragona. Advocat de professió, igual que Josep Costa, ha estat triat per a formar part de la mesa pel coneixement que té dels texts legals.

David Pérez, el socialista que flirteja amb SCC (secretari segon)
Juntament amb José Maria Espejo-Saavedra, David Pérez també repeteix a la mesa del parlament, en el seu cas, com a secretari segon. Militant de base, ha estat tota la vida al partit i des del 2014 n’és el gerent. Abans que el PSC decidís de participar obertament en manifestacions de Societat Civil Catalana, Pérez ja signava manifests i participava en concentracions d’aquesta plataforma espanyolista. Tot i formar part de la mesa, les seves aparicions en mitjans són comptades. Però si n’hi ha cap de sonada, sens dubte és la tertúlia del ‘Catalunya vespre’ de Catalunya Ràdio del mes de maig passat. Va dir que el govern català no havia exhumat mai cap fossa comuna de la guerra de 1936-1939, perquè ‘es demostraria que hi ha sobretot gent d’Espanya que van venir a Catalunya a defensar la democràcia’.

Joan Garcia, l’aliat de Saavedra (secretari tercer)
‘Afiliat a Ciutadans des de la seva fundació.’ Així es descriu al seu perfil de Twitter. Va ser regidor del partit a l’Ajuntament de Sabadell, però va renunciar al càrrec quan va entrar al parlament, la legislatura passada. Els bons resultats electorals han permès a Ciutadans de disposar de dos membres en la mesa per primera vegada. Garcia farà força amb Saavedra i el socialista Pérez en les qüestions nacionals. Tanmateix, el bloc independentista continuarà tenint majoria en la mesa.

Alba Vergés, l’única dona de la mesa (secretària quarta)
Alba Vergés va adquirir notorietat als mitjans quan presidí la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya al parlament, la legislatura passada. Militant d’ERC des del 2011, i amb dues legislatures a l’esquena, era a les travesses per a substituir Carme Forcadell a la presidència, però finalment l’escollit fou Roger Torrent.

Set càrrecs ben remunerats
El sou que cobraran els set membres de la mesa serà força més alt que el dels diputats rasos. Si un parlamentari percep 2.871 euros el mes, tal com indica el règim econòmic del parlament, el president del parlament en guanya 7.794 com a assignació fixa i 1.565 com a complement de retribució. És a dir, Roger Torrent cobrarà 9.359 euros cada mes. Els dos vice-presidents rebran un sou fix de 5.517 euros, més 1.252 com a complement de retribució; i els secretaris, 4.347 euros mensuals més un complement de 939.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor