Com és la generació Z, la menys independentista i més favorable a la ultradreta i el caos?

  • Els homes més joves mostren un viratge cap a la dreta molt més pronunciat que no pas les dones

VilaWeb
Laura Escartí Alexandre Solano
19.10.2023 - 19:40
Actualització: 19.10.2023 - 19:41

La generació Z, és a dir, els votants més joves, nascuts entre el 1997 i el 2012, són els qui donen menys suport a la independència, segons que ha publicat avui el Centre d’Estudis d’Opinió de Catalunya (CEO) en un sondatge sobre generacions i participació. En canvi, són la generació que registra una simpatia més alta cap a l’extrema dreta i els qui es consideren menys informats.

Concretament, tan sols un 23% dels joves creu que Catalunya hauria de ser un estat independent, el percentatge més baix entre tots els grups d’edat. En canvi, són el grup més partidari que Catalunya sigui una regió d’Espanya i, el segon, després de la generació d’edat més avançada, de voler que sigui una comunitat autònoma, i també hi ha una bona part que no ho té clar.

Aquesta tendència, de posicions més favorables a l’statu quo o a la centralització, i menys partidària de la independència, no té pas relació amb la llengua materna. El 49% dels joves catalanoparlants es mostra a favor de la independència, un percentatge molt més baix de la següent generació, la mil·lennista (1981-1996), en la qual un 57% dels catalanoparlants vol la independència, i de la generació X (1965-1980), en la qual la vol el 67%. De manera similar, entre els castellanoparlants, solament un 6% dels de la generació Z vol la independència, mentre que la volen un 16% dels mil·lennistes i un 19% dels de la generació X.

Quant a la ubicació en l’eix esquerra-dreta, un 22% de la generació Z s’ubica a la dreta o més enllà, i d’aquests, un 8% es considera d’ultradreta. Aquest fenomen té lloc, especialment, entre els homes. És a dir, un 24% d’homes es declara de dreta o extrema dreta, i entre les dones baixa al 18%.

L’informe també mostra que els joves de la generació Z són els que s’informen menys diàriament i també els qui es consideren més mal informats que la majoria de la gent.

Com és el perfil social de la generació Z?

Més enllà de l’opinió sobre la independència i la ubicació ideològica, hi ha un canvi de valors entre aquesta generació més jove, que es veu, per exemple, en la dimensió econòmica, l’opinió sobre la immigració o el canvi climàtic. La generació Z és la més partidària d’abaixar imposts encara que impliqui de reduir els serveis i les prestacions.

En relació amb el canvi climàtic, i davant l’afirmació “El creixement econòmic ha de tenir prioritat sobre la protecció del medi ambient”, trobem que un 32% de la generació Z s’hi mostra a favor i un 42% en contra (una diferència de 10 punts); mentre que, per exemple, entre la generació X (1965-1980) només un 24% hi està d’acord i el 55% hi està en contra (diferència de 31 punts).

En aquesta qüestió, hi trobem una diferència molt clara segons el sexe. Un 35% dels homes de la generació Z considera que el creixement econòmic ha de tenir prioritat sobre la protecció del medi, i un 38% no hi està d’acord (diferència de 3 punts), mentre que entre les dones d’aquesta generació, un 27% s’hi mostra a favor i un 48% en contra (diferència de 21 punts).

De manera similar, a la qüestió de si veuen la immigració com un fet negatiu que fa que “un ja no se sent com a casa”, trobem que entre els homes més joves, un 30% està d’acord amb la frase, i un 45% no. Entre les dones, un 17% hi està a favor i un 62% en contra. A més, les dones, com més joves són menys d’acord estan amb aquesta frase contrària a la immigració; mentre que, entre els homes, la generació Z és més intolerant que no pas les generacions següents.

Passa una cosa similar amb les persones trans i l’avortament. Les dones més joves són més partidàries del dret de canviar de sexe sense que calguin informes psicològics i de la llibertat de l’avortament de les menors embarassades. Els homes són més conservadors.

Finalment, trobem una pregunta sobre la “necessitat de caos” que, com explica el CEO, la recerca ha associat a uns quants comportaments, com ara la difusió de rumors i informació hostil a les xarxes. N’hi ha dos que mostren un patró generacional clar. La necessitat del caos i la fantasia d’un desastre natural que esborri la majoria de la humanitat són més freqüents entre les generacions més joves.

 

Necessitat del caos, per generació. Resultats expressats en percentatges. Grau d’acord i molt d’acord. Enquesta sobre generacions i participació del CEO, 2023.

Quines edats comprèn la generació Z?

Tot i que no hi ha un consens sobre l’any concret en què comença la generació Z, el CEO compta els nascuts entre el 1997 i el 2012. És a dir, que són els més joves, els qui ara tenen entre vint-i-sis anys i onze. La generació Z antecedeix la generació Alfa, que són els nens nascuts a partir del 2013, i precedeix la generació Y, que aplega els anomenats mil·lennistes (millennials), els nascuts entre el 1982 i el 1996. Malgrat que quan es pensa en aquesta generació ve el cap gent molt jove, aquests també han crescut, i ara tenen entre quaranta-dos i vint-i-set anys.

Quines altres generacions hi ha?

La generació X és l’anterior als mil·lennistes, i comprèn els nascuts entre el 1965 i el 1980, és a dir, que ara tenen entre quaranta-tres anys i cinquanta-vuit anys. Abans, hi ha els anomenats baby-boomers o boomers, que són nascuts entre el 1946 i el 1964 i que ara tenen entre cinquanta-nou anys i setanta-set. Els més grans, nascuts entre el 1928 i el 1945, pertanyen a l’anomenada generació silenciosa i ara tenen setanta-vuit anys i més.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor