Qui són els personatges més perillosos d’internet?

  • La revista The Wired publica anualment el llistat dels personatges més perillosos per a la xarxa

VilaWeb
Redacció
28.12.2017 - 22:00

El 2017 quedarà gravat a la història de la xarxa perquè la Comissió Federal de les Comunicacions dels Estats Units va decidir derogar la regulació impulsada per l’ex-president Barack Obama amb la voluntat de preservar la neutralitat a internet. Per aquest motiu, enguany, el president dels EUA, Donald Trump, ha estat reelegit per segona vegada com el personatge més perillós per a la xarxa, segons la prestigiosa revista The Wired. En canvi, a la llista del 2017 no hi apareixen pas altres personatges habituals, com Vladimir Putin i Julian Assange.

Donald Trump: La revista defineix el president nord-americà com un pinxo solipsista i un mentider temperamental, patològic i sistemàtic. En aquest sentit, explica que fa servir Twitter per encendre l’odi a les xarxes, com ara fent córrer notícies falses sobre musulmans propagades per col·lectius d’ultradreta. ‘És un mentider capaç d’amenaçar, insultar i mentir directament milions de persones des del seu mòbil.’

Ajit Pai, president de la Comissió Federal de Comunicacions dels EUA.

Ajit Pai: The Wired acusa el president de la Comissió Federal de Comunicacions (CFF) de rebentar totes les proteccions contra les grans operadores a internet. ‘Gràcies a Pai, operadores com Comcast o Verizon aviat podran triar els vencedors i els perdedors d’internet’, explica. La decisió contra la neutralitat de la xarxa es va prendre per tres vots a favors (els membres republicans de la CFF) i dos en contra (els membres demòcrates de CFF). A més, la revista denuncia que el president de la CFF treballa per desmuntar el programa federal per a subsidiar l’accés a internet als més pobres i a les zones aïllades.

El monjo budista Ashin Wirathu.

Ashin Wirathu: El govern de Myanmar va prohibir a aquest monjo budista de fer més discursos pel seu extremisme contra la minoria musulmana del país, els rohingyes. Tanmateix, el monjo s’ha emportat la seva propaganda i els seus discursos carregats d’odi a Facebook. Wirathu considera els rohingyes ‘terroristes estrangers’ que han de ser expulsats. Els seus discursos han servit per a encoratjar les massacres i violacions que ha patit aquesta minoria recentment. Facebook va prohibir temporalment les seves publicacions, però Wirathu continua actiu a la xarxa social.

Estat Islàmic: Les derrotes militars han portat el grup gihadista a augmentar la seva presència al món digital. L’autodenominat Estat Islàmic ha perdut Mossul i Raqqa, les seves grans capitals, però conserva l’habilitat de dissenyar i encoratjar atemptats arreu del món a mitjançant la xarxa.

Shadow Brokers: Aquest misteriós grup fa temps que dóna maldecaps a l’Agència Nacional de Seguretat (NSA). L’abril, va publicar uns programes de l’agència denominats EternalBlue i EternalRomance que feien servir errades en el protocol de funcionament del software Windows per controlar informació. La publicació va permetre als pirates informàtics d’accedir a qualsevol aparell que no hagués actualitzat el software de Microsoft. Atacs massius a la xarxa com el Wanna Cry o el NotPetya van fer-se gràcies a les errades de funcionament filtrades per Shadow Brokers.

 

El fiscal Rod Rosenstein.

Rod Rosenstein: L’adjunt del fiscal general dels EUA fa campanya perquè les companyies tecnològiques impulsin tècniques de comunicació que permetin una ‘encriptació responsable’, és a dir, una encriptació que pugui ser desxifrada pel govern dels EUA, sigui de manera directa o fent una petició a les companyies. Segons The Wired, habilitar una porta del darrere a Washington per a desxifrar informació pot comportar que incomptables aparells de comunicació siguin vulnerables al pirateig. A més, acceptar-ho pot fer que governs estrangers facin demandes similars a les companyies.

Sandworm: Els últims tres anys, aquest grup de pirates informàtics –segons sembla, establerts a Rússia– ha instigat la ciberguerra amb Ucraïna. Ha piratejat agències del govern, negocis i ha arribat a causar talls de llum a milers de persones. Enguany, els van vincular al malware NotPetya, que es va estendre per Ucraïna i, després a la resta del món, i va afectar multinacionals com Maersk, Merck i FedEx.

Lazarus: És un cas similar a Sandworm, però a sou de Corea del Nord. Els darrers anys ha rebentat centenars d’ordinadors de Sony i ha robat desenes de milions de dòlars de bancs de Bangla Desh, Polònia i Vietnam. Enguany se’ls ha vinculat al virus WannaCry, possiblement l’atac informàtic més gran de la història.

 

Andrew Anglin, fundador de The Daily Stormer.

Andrew Anglin: La presidència de Donald Trump ha permès als supremacistes blancs d’impregnar internet de la seva propaganda racista i neonazi. La pàgina web The Daily Stormer, dirigida per Anglin, és l’exemple més clar de com els supremacistes s’aprofiten de les llibertats d’internet per fer córrer el seu missatge carregat d’odi. La web continua activa malgrat els entrebancs que li han posat.

Cody Wilson, fundador de Defense Distributed.

Cody Wilson: El fundador del grup Defense Distributed és un habitual de les llistes de The Wired perquè es dedica a dinamitar qualsevol iniciativa del govern dels EUA per a controlar les armes. Anteriorment, el grup va publicar els dissenys perquè qualsevol persona amb una impressora 3D es pogués fer components de pistola o l’arma sencera. Enguany, ha creat el programari Ghost Gunner per tal que qui vulgui es munti pistoles que no es puguin rastrejar. Pistoles invisibles, vaja.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor