Quins són els casos amnistiats pel procés d’independència? Tota la informació

  • La llei d'amnistia s'ha començat a aplicar: us oferim la llista de persones que se n'han beneficiat

VilaWeb
Protestes post-sentència (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
25.06.2024 - 17:27
Actualització: 27.06.2024 - 14:49

La llei d’amnistia va entrar en vigor l’11 de juny. Però no ha estat fins dues setmanes després que s’han sabut els primers amnistiats. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha aplicat la llei a uns quants afectats. Ara per ara, se n’han beneficiat polítics, com ara Miquel Buch, i també manifestants que van participar en les protestes de rebuig a la sentència del procés. Un d’ells és lOleksandr S., d’Arenys de Mar (Maresme), que fou condemnat a set anys i mig de presó a la plaça d’Urquinaona de Barcelona, la condemna més alta per les protestes post-sentència.

Els dies vinents s’espera que més gent sigui amnistiada. VilaWeb seguirà tots els casos i anirà ampliant la informació. Podeu consultar tots els casos amnistiats, a continuació:

Els Sis del 30G

(25 de juny). El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit d’amnistiar els sis activistes condemnats per la mobilització a la vora del Parlament de Catalunya el 30 de gener de 2018, durant la investidura fallida del president Carles Puigdemont. Cinc d’ells havien estat condemnats a penes entre cinc mesos i dotze de presó per atemptat contra l’autoritat per, segons la sentència, haver-se encarat i haver agredit alguns mossos antiavalots que actuaven a la zona, i l’altre era pendent de judici. Tots ells van quedar absolts dels delictes de lesions i desordres públics.

Consulteu tota la informació del cas dels Sis del 30G.

L’Oleksandr S., Francesc Colomines i un amnistiat més

(25 de juny). L’Oleksandr S., de vint-i-set anys i d’Arenys de Mar (Maresme), també ha estat amnistiat. Fou condemnat per l’Audiència de Barcelona a set anys i mig de presó per les protestes contra la sentència contra el procés a la plaça d’Urquinaona de Barcelona, i això va suposar que aquesta fos la condemna més alta per les protestes post-sentència.

També ha estat amnistiat Francesc Colomines, que va ser condemnat a un any de presó per lesions lleus. Tots dos eren acusats d’haver encapçalat els disturbis a la plaça d’Urquinaona el 18 d’octubre de 2019 i d’haver causat lesions a agents de la policia espanyola amb el llançament d’objectes com ara pedres, llambordes i, fins i tot, pirotècnia.

La condemna penal contra tots dos ha estat esborrada i, per tant, es deixen sense efecte les mesures cautelars i se n’han cancel·lat els registres i antecedents, però es manté oberta la via per responsabilitat civil, fet que comporta que probablement de continuar indemnitzant els agents per les lesions.

També ha estat amnistiat un manifestant de la protesta del 16 d’octubre del 2019 al centre de Barcelona contra la sentència, condemnat a un any de presó per atemptat contra l’autoritat i lesions per haver llençat coets, un dels quals prop d’un helicòpter dels Mossos d’Esquadra. També es va considerar provat que quan va ser detingut es va resistir i va lesionar un agent.

A banda, també s’ha amnistiat un altre condemnat que, el mateix dia, va llançar pedres contra agents de la policia espanyola, va cremar un contenidor, va danyar un caixer automàtic i va fer diverses barricades. Va ser condemnat a tres anys de presó per desordres i danys.

Finalment, dos activistes més que van ser encausats després de participar en la manifestació del 19 d’octubre de 2019 a la plaça d’Urquinaona. Havien estat condemnats a un any de presó per un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat.

Consulteu tota la informació dels casos de l’Oleks i en Francesc.

Els tres joves de Granollers

(25 de juny). Els tres independentistes de Granollers que van ser condemnats a tres anys de presó per haver participat en una manifestació pel tercer aniversari de l’1-O el 2020 també han estat amnistiats. Segons la sentència, els joves van tirar pedres a una furgoneta dels Mossos d’Esquadra. A més, a un dels joves li van imposar mig any més de presó per haver envestit un agent. La decisió l’ha pres la secció d’apel·lacions del TSJC, presidida per la magistrada Àngels Vivas i integrada també per Francisco Segura, Maria Jesús Manzano i Manuel Álvarez.

Consulteu tota la informació sobre els tres independentistes de Granollers. 

Víctor Verdejo, el primer activista

(25 de juny). Víctor Verdejo ha estat el primer activista de les protestes post-sentència del procés que ha estat amnistiat. Verdejo fou condemnat per l’Audiència de Barcelona a tres anys de presó i una multa de gairebé deu mil euros per atemptat contra els agents de l’autoritat, amb instrument perillós, segons la sentència. Fou durant les protestes al Camp Nou de desembre el 2019 en la mobilització del Tsunami Democràtic.

La condemna penal contra Verdejo ha estat esborrada i, per tant, es deixen sense efecte les mesures cautelars i se n’han cancel·lat els registres i antecedents, però es manté oberta la via de la responsabilitat civil, de manera que és molt probable que hagin de continuar indemnitzant els agents per les lesions.

Consulteu tota la informació sobre el cas de Víctor Verdejo.

Miquel Buch i el sergent Escolà

(25 de juny). Els primers amnistiats han estat l’ex-conseller d’Interior Miquel Buch i el sergent dels Mossos d’Esquadra Lluís Escolà. Van ser condemnats el setembre del 2023 a quatre anys i mig de presó i a nou d’inhabilitació pels delictes de malversació i de prevaricació per haver posat escorta al president Carles Puigdemont a l’exili quan el govern espanyol l’hi havia denegat. La decisió l’ha pres la secció d’apel·lacions del TSJC, presidida per la magistrada Àngels Vivas i integrada també per Francisco Segura, Maria Jesús Manzano i Manuel Álvarez. 

Consulta tota la informació sobre el cas de Miquel Buch i Lluís Escolà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb