Qui és qui a les tres candidatures al congrés de Més Compromís?

  • Tot i els intents d'algunes candidatures de confluir, finalment se'n presenten tres

VilaWeb
Redacció
18.10.2024 - 21:40

Aquest cap de setmana es fa el congrés de Més Compromís, del qual haurà d’eixir la nova executiva del partit. Tot i els intents d’algunes candidatures de confluir, finalment se’n presenten tres. D’una banda, hi ha la candidatura oficialista, Guanyar el País, encapçalada per Amparo Piquer, l’actual secretària general. D’una altra, hi ha les dues candidatures alternatives: Compromís pel País Valencià, amb David González, ex-batlle d’Oliva (Safor); i Reviscola, que naix del corrent sobiranista Bloc i País i que té la diputada a les Corts Mónica Álvaro al capdavant.

La candidatura de González va provar de negociar amb la de Piquer i amb la d’Álvaro, sense arribar a cap acord. De fet, fins dijous a la nit va haver-hi contactes entre les dues alternatives. Reviscola ha lamentat que Compromís pel País Valencià haja rebutjat fer una candidatura conjunta, perquè argumenten que hi ha sintonia plena entre ambdues. Tot i que les llistes encara no s’han fet públiques, car es presenten al congrés, n’han transcendit alguns noms.

Guanyar el País

La candidatura oficialista és encapçalada per Amparo Piquer, l’actual secretària general de Més Compromís, que opta a la reelecció. Va accedir al càrrec quan Àgueda Micó se’n va anar al congrés espanyol després de les eleccions del juliol de l’any passat. Abans, havia ocupat durant molts anys la secretaria d’organització. Piquer va encapçalar les negociacions per a formar part de la candidatura de Sumar tant a les eleccions espanyoles com a les europees. Advoca per continuar el “camí de l’obertura”, i en aquest camí trobem, per exemple, els pactes electorals que han fet en diferents àmbits.

Piquer ha incorporat a la seua candidatura les principals cares conegudes de la formació i ha creat la figura de les vocalies, un espai de participació en l’executiva per als principals càrrecs institucionals del partit. Aquestes vocalies seran ocupades, entre més, per la portaveu al congrés espanyol, Àgueda Micó, el portaveu al senat espanyol i ex-president de les Corts, Enric Morera, la representant a la mesa de les Corts, Maria Josep Amigó, l’eurodiputat i ex-conseller d’Educació, Vicent Marzà, el diputat Gerard Fullana, i Pablo Bellver, cap d’àrea d’organització del partit, que aspira a revalidar el càrrec.

Entre les seues files, hi ha incorporat l’ex-secretari general d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, que optaria al càrrec de responsable d’acció política. Gisbert va anunciar la seua dimissió com a secretari d’ACPV a començament d’any, després de dotze anys en la junta directiva. La candidatura Guanyar el País considera que la seua incorporació aporta experiència en l’activisme i la defensa dels drets lingüístics i culturals del País Valencià.

Un altre dels noms que han fet públic és el de Maria Josep Picó, periodista especialitzada en medi ambient. Actualment, exerceix de docent a la Universitat Jaume I de Castelló i el 2005 va rebre el premi de Periodisme Ambiental espanyol. Ha estat col·laboradora d’À Punt i va presentar el programa radiofònic Vides de ciència. També va encapçalar la comunicació del projecte de la Capital Verda Europea de València. L’any passat, va substituir Joan Baldoví al congrés espanyol quan el diputat es va presentar com a candidat a les Corts Valencianes. Dins l’executiva de Piquer, exerciria com a vocal.

Marta Murciano assumiria el lloc de responsable de moviments socials de Més Compromís. Va ser directora de l’escola Ciutat de Cremona d’Alaquàs (Horta Sud) durant deu anys, coincidint amb l’intent de desmantellament per part de la Conselleria d’Educació del PP quan el centre es trobava en barracons. Actualment, és secretària tècnica del Consell Escolar.

Compromís pel País Valencià

David González encapçala la candidatura alternativa Compromís pel País Valencià. Va ser batlle d’Oliva (Safor) entre el 2012 i el 2021, i director del Servei Valencià d’Estatística entre el 2021 i el 2023. Una de les seues principals crítiques a la direcció de Més Compromís és la “poca obertura a una autocrítica constructiva”. Considera que hi ha un desencís amb el projecte entre els militants, que han vist minvada la seua participació. Creu que la direcció ha exercit un pes excessiu sobre l’estructura del partit i que les bases han tingut poc protagonisme. Per això defensa de “tornar la veu als militants i revalencianitzar el projecte”.

Segons que va dir en una entrevista a VilaWeb, són un grup d’unes cinquanta persones de totes les comarques, entre les quals hi ha batlles i regidors. Dos dels noms que han transcendit són el de Beatriu Palmero, regidora de la Pobla de Vallbona (Camp de Túria), i Francesc Gamero, ex-secretari d’Hisenda de la Generalitat. A més, hi ha unes altres figures que han mostrat la seua simpatia per la candidatura, com ara, Diego Zaragozí, batlle d’Altea (Marina Alta), i Jordi Pla, batlle de Cocentaina (Comtat).

Reviscola

El corrent sobiranista de Més Compromís ha presentat la candidatura Reviscola, amb Mónica Álvaro al capdavant. Actualment, és diputada a les Corts Valencianes per la demarcació de Castelló. Aquests darrers mesos, ha criticat la manca de democràcia interna i algunes decisions que han allunyat Més Compromís dels sectors sobiranistes, com ara, els pactes electorals amb l’esquerra espanyola. En la candidatura l’acompanyen més membres d’aquest corrent crític.

Entre els noms destacats de Reviscola, hi trobem el portaveu de Bloc i País, Ricard Chulià, filòleg i analista polític. Enguany, ha publicat el llibre País Valencià. Eixida d’emergència, un assaig sobre els perjudicis que té per al País Valencià el fet de pertànyer a l’estat espanyol. Vicent Fernández Capilla, coordinador de Bloc i País, també es troba entre les seues files. Un altre nom destacat és el de Zahia Guidoum, politòloga i sociòloga, presidenta de la plataforma Decidim, i el de l’historiador Vicent Baydal, cronista oficial de la ciutat de València. A més, hi ha el batlle de Pedreguer (Marina Alta), Sergi Ferrús, i alguns militants, entre els quals, Joan Miquel Tomàs, de Crevillent (Baix Vinalopó), i Júlia Català, de Xàbia (Marina Alta).

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 19.10.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor