Qui és qui a la nova direcció de Junts: així és com Borràs guanya força al partit

  • Borràs i Turull s’han repartit els càrrecs de l’executiva i el poder dins la formació

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

10.05.2022 - 21:40
Actualització: 10.05.2022 - 21:48

El pacte entre Laura Borràs i Jordi Turull es va tancar ahir a les dues de la matinada. Malgrat que tots dos eren partidaris d’acordar una candidatura conjunta per a dirigir Junts, les dificultats per a compartir el poder executiu del partit ho van complicar. Si les converses no haguessin reeixit, s’haurien pogut enfrontar per ocupar la secretaria general. Finalment, s’han repartit el poder al 50%. Borràs serà la presidenta i Turull, el secretari general, amb la previsió de reformar els estatuts en la segona part del congrés, al juliol. També s’han dividit una executiva en què la majoria de càrrecs clau de la direcció es renovaran, cosa que farà que el sector de Borràs hi guanyi pes. Entre els noms proposats per Turull hi ha també un equilibri amb dirigents afins a Josep Rull i a l’actual secretari general, Jordi Sànchez, que van fer pinya amb l’ex-conseller perquè esdevingués el nou home fort del partit.

Els quatre vice-presidents de Junts

Borràs comptarà a partir del 4 de juny amb dos dels membres del seu nucli dur com a vice-presidents de Junts: Francesc de Dalmases i Aurora Madaula. Dalmases és diputat al parlament i va fer el pas a la política institucional amb Junts com a integrant de les llistes del 21 de desembre de 2017, igual que Madaula. Tots dos, de fet, formen part del sector d’independents que van implicar-se en Junts després de l’1-O. Madaula és també secretària segona de la mesa del parlament i membre del consell de govern del Consell per la República. És vocal de l’executiva, com a secretària de feminismes.

Es mantindran com a vice-presidents de Junts, també, Josep Rius i Anna Erra. Rius és el portaveu de Junts i un dirigent molt acostat a Carles Puigdemont, de qui va ser cap de gabinet quan fou president de la Generalitat. També va ser cap de gabinet d’Artur Mas i, abans, de Quim Forn a l’Ajuntament de Barcelona. Va ser un dels gestors de la candidatura de Junts del 2017 amb Puigdemont a Bèlgica, al costat d’Elsa Artadi, Jaume Clotet i Albert Batet. És un dels dirigents que ha treballat sigil·losament perquè hi hagués una candidatura conjunta i no va signar el manifest que pressionava Borràs per tancar un acord amb Turull. Erra ha estat un dels noms proposats per Turull per a repetir com a vice-presidenta. És batllessa de Vic i diputada al parlament. Va ser elegida presidenta del consell nacional de Junts i prové del PDECat. Va ser una de les negociadores del pacte per la reforma de la llei de política lingüística amb el PSC, ERC i els comuns. Un acord que, ara per ara, Junts ha aparcat.

Torrents, en un lloc clau amb vista les municipals

Una altra de les figures clau que Borràs ha incorporat a la nova direcció, si així ho avalen els afiliats, és David Torrents. Serà el nou secretari d’Organització, un càrrec molt destacat per a qualsevol formació política, oimés tenint en compte la proximitat de les eleccions municipals. Torrents és tercer tinent batlle de Badalona, on va entrar en política. És mosso d’esquadra en excedència, especialitzat en radicalisme islàmic, i va ser coordinador de Convivència de l’ajuntament badaloní entre el 2007 i el 2011. Va militar al PDECat i a la Crida. Teresa Pallarès es manté com a secretària de Finances a proposta de Turull. És delegada del govern a Tarragona i regidora a Reus.

Jaume Alonso-Cuevillas és un altre dels homes de confiança de Borràs que entrarà com a vocal a l’executiva. És diputat al parlament i va ser un dels negociadors de Junts amb la gestió del cas Juvillà. Al principi de la legislatura, va ser elegit secretari segon de la mesa del parlament després d’haver compartit trajecte polític amb Borràs a Madrid, com a diputats al congrés espanyol. Però va ser rellevat per Madaula arran d’una entrevista concedida a VilaWeb, en què es manifestà partidari de no admetre a tràmit propostes de resolució dels temes vetats pel Tribunal Constitucional espanyol que podien implicar inhabilitacions immediates per als membres de la mesa. Cuevillas, que també va ser advocat de Puigdemont i més exiliats, va dir que era partidari d’una confrontació intel·ligent i no simbòlica.

En canvi, no es mourà de la direcció Damià Calvet, ex-conseller de Territori i Sostenibilitat i actual president del Port de Barcelona. Calvet va batallar sense èxit contra Borràs a les primàries per a ser el candidat de Junts a les darreres eleccions. És un dirigent molt afí a Josep Rull. Va ser director de l’Institut Català del Sòl i president de CIMALSA, empreses públiques de transformació de sòl per a activitats econòmiques, durant el període 2013-2018. Abans d’això, va ser secretari de Territori de Mobilitat i director general d’Arquitectura i Habitatge, amb Felip Puig. Entre el 1997 i el 2001 ja havia estat cap de gabinet del conseller de Política Territorial i Obres Públiques d’aleshores, Pere Macias.

Els tres consellers: Geis, Cervera i Giró

Tres consellers del govern formaran part de l’executiva. Dos ja hi eren: Gemma Geis i Violant Cervera, i s’hi incorporarà Jaume Giró. Geis, consellera de Recerca i Universitats, és una de les figures més acostades a Puigdemont. Va ser per fidelitat al president a l’exili que va encapçalar la llista per Girona a les eleccions del 21 de desembre de 2017, i va tornar a ser cap de llista a les darreres eleccions al parlament. Abans d’entrar al govern, també va ser portaveu del grup parlamentari de Junts, i no signar el manifest que pressionava Borràs per a tancar un acord. Cervera, consellera de Drets Socials, va ser diputada el parlament entre el 2012 i el 2017 i prové de Convergència i del PDECat. És un dels noms del govern més vinculats a Turull, igual com la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Giró, conseller d’Economia, va entrar al govern a proposta de Sànchez per a ocupar un departament clau, després de la negativa d’Elsa Artadi d’esdevenir vice-presidenta i consellera d’Economia. Giró es va fer militant de Junts a començament de novembre. Alguns sectors del partit l’han visualitzat com un possible candidat alternatiu a Borràs a les eleccions vinents.

Més noms que es mantindran a la direcció o s’hi estrenaran

Continuaran a l’executiva de Junts Jordi Fàbrega, diputat i vice-batlle de la Seu d’Urgell, i secretari d’Acció Municipal; i David Saldoni, actual secretari d’organització i diputat al parlament. Saldoni va formar part el 2015 de la llista Democràcia i Llibertat, encapçalada per Francesc Homs, com a número 8, i va fer el trànsit del PDECat a Junts. Va ser batlle de Sallent entre el 2011 i el 2019; del gener del 2018 al setembre del 2019 va ser president de l’Associació Catalana de Municipis, en substitució de Miquel Buch, un altre home acostat a Turull. Entre el 2000 i el 2004 va ser secretari d’organització de la Joventut Nacionalista de Catalunya. També és molt afí a Turull, i es mantindrà a l’executiva, Míriam Nogueras, cap de files de Junts al congrés espanyol, que també prové del PDECat. En va ser vice-presidenta i representava els sectors més independentistes del partit, que van acabar fent el pas a Junts quan es va constituir. Abans va ser regidora de Cardedeu el 2015, després d’anar a les llistes de Convergència com a independent, i va ser elegida diputada al parlament espanyol aquell mateix any per primera vegada com a número quatre de la llista de Democràcia i Llibertat.

Més membres de la nova executiva vinculats al sector institucional del partit són Glòria Freixa, diputada al parlament i coordinadora de Sarrià-Sant Gervasi, candidata al senat espanyol el 2015 amb la candidatura Democràcia i Llibertat, de Convergència, i membre del sector Generació Llibertat del Partit Demòcrata; i Montserrat Girbau, coordinadora de Junts a la Catalunya Central, regidora a Moià i consellera comarcal.

Entre els qui s’estrenaran com a vocals a la nova direcció, hi ha el diputat Joan Canadell. La militància el va situar com a número dos per Barcelona en les primàries de Junts. L’empresari va ser president de la Cambra de Comerç de Barcelona abans de fer el salt a la política institucional. És membre del corrent liberal de Junts i va signar el manifest a favor d’un pacte entre Turull i Borràs. També entraran a la direcció Cristina Casol, diputada i número 2 per Lleida a les eleccions del 14-F, i Montserat Caupena, presidenta de Junts per Terrassa i número 66 per Barcelona a les eleccions del 14-F.

Són nombrosos els dirigents, tanmateix, que es mantindran a l’executiva com a vocals. N’és un Toni Morral, un dels homes més acostats a Sànchez. Presideix la Crida Nacional per la República, que es va transformar en fundació i que preveu de vincular-se a Junts com a think tank, sota la direcció de Sànchez, fins al congrés del juny. També s’hi mantindrà la batllessa de Girona, Marta Madrenas, secretària de política municipal i coordinació parlamentària, i diputada al parlament. Madrenas és un dels càrrecs que es va significar signant el manifest en favor d’una candidatura conjunta que convertís Borràs en presidenta i Turull en secretari general. Tampoc no sortirà de la direcció Mònica Sales, portaveu del grup parlamentari de Junts. És diputada al parlament d’ençà de les eleccions del 21 de desembre de 2017, quan va anar-hi de número 4 per Tarragona. A les darreres eleccions, en va ser la número dos. El 2015 va ser elegida regidora de l’Ajuntament de Jesús per CiU, i després va passar al PDECat. En va ser la presidenta a les Terres de l’Ebre.

Un altre dirigent que es mantindrà a la direcció és Aleix Sarri, secretari de Política Internacional. Ha estat molt pròxim a Puigdemont i als consellers a l’exili, d’ençà que s’hi van exiliar el 2017. És director de l’oficina europarlamentària de Junts i un dels dirigents que més ha defensat la unilateralitat. Sarri va ser coordinador de Política Internacional de la Presidència amb Torra. Prové del PDECat. De fet, d’ençà del gener del 2011 i durant vuit anys, va ser assessor de Ramon Tremosa, aleshores eurodiputat. S’hi estrenarà, en canvi, Miquel Samper, ex-conseller d’Interior. És un altre dels noms que Borràs ha volgut que formessin part de la direcció. El president Quim Torra el va situar al capdavant d’un dels departaments més polèmics del govern, justament per l’actuació dels Mossos en les mobilitzacions independentistes, en substitució de Miquel Buch. Va entrar en política el 2015, com a regidor de CiU a Terrassa, on també va ser portaveu del PDECat.

Els dos últims noms que completen la llista, i que s’estrenaran igualment a la direcció a proposta de Borràs, són Ester Vallès, diputada al parlament i regidora de l’Ajuntament de Vilobí del Penedès, i el diputat Salvador Vergés.

Entre els qui surten de l’executiva i no formen part de la candidatura unitària hi ha un nom que destaca per la seva absència: Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, que n’ha estat secretari de Comunicació. També en sortiran Josep Andreu, Joaquim Jubert, Francesc Colomé, Irene Negre i Marcel Padrós, a banda les retirades importants i ja sabudes de Puigdemont, Sànchez i Artadi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor